De Nederlandse hostingmarkt gaat consolideren. Op dit moment bestaat de markt uit relatief veel kleine aanbieders. Volgens de belangenorganisatie Dutch Hosting Provider Association (DHPA) zijn door die fragmentatie hosters onvoldoende in staat om te investeren in standaardisatie, beveiliging, continuïteit en diensten. Volgens de hosters zijn fusies en overnames onvermijdelijk. Dat is een van de uitkomsten van de Hosting Survey 2011.
Dat onderzoek onder bijna honderd hostingbedrijven is uitgevoerd in opdracht van de DHPA (Dutch Hosting Provider Association) en Mazars. 'Hosters erkennen dat meer schaalgrootte en professionalisering van de branche de concurrentiepositie verstevigt', concludeert DHPA.
Volgens de organisatie zijn er naar schatting tussen de twaalf á zestienhonderd bedrijven bij de Kamer van Koophandel ingeschreven die hosting als bedrijfsactiviteit vermelden. Het grootste deel heeft op dit moment een omzet tussen de een en twee miljoen euro.
Gedwongen tot samenwerking
Mazars en de DHPA signaleren ook dat de hostingbranche aan de vooravond staat van een vervangingsslag van apparatuur en investeringen in nieuwe technologieën. 'Hosters geven aan te willen investeren in nieuwe technologie, zoals cloud computing, omdat ook dit bijdraagt aan een betere concurrentiepositie. Die trend stimuleert ook consolidatie, omdat cloud-technologie de hostingmarkt openzet voor andere spelers als asp's (application service providers red.) en datacenters. Deze nieuwe concurrenten dwingen kleinere spelers om samen te werken', concludeert de belangenorganisatie van hostingbedrijven.
Het afgelopen halfjaar waren er al voortekenen zichtbaar van de te verwachten consolidatieslag op de hostingmarkt. Zo ging Infotechnology, dat hostingdiensten voor de zorg en het onderwijs leverde, met veel gekrakeel failliet en werd de boedel overgenomen door RAM Mobile Data. Verder moesten Inter Access en CTB als nieuwe aandeelhouders de datacenterdienstverlener Itricity overeind houden en kocht het Noorse Basefarm de hoster en applicatiebeheerder BlueDome. Vorige week maakte datacenterexploitant Enne Solutions uit Roermond bekend branchegenoot IP2 Internet uit Amsterdam over te nemen.
Niet gecertificeerd
Andere conclusies uit het onderzoek zijn dat ruim de helft (53 procent) van de hostingbedrijven in Nederland beschikt over geen enkele vorm van certificering. De belangenorganisatie deelde ook mede een keurmerk voor hosting-bedrijven te ontwikkelen.
DHPA
Tot de deelnemers van de DHPA behoren: Argeweb, BIT, Bluedome, Cyso Managed Hosting, Denit, Getronics, Intermax, Interoute, Leaseweb, Luna Internet, IS Group, Multrix, NXS, Parentix, Proserve, Ram Infotechnology, RDC, ReasonNet, SaaSPlaza, Uniserver en WideXS/Ion-IP.
Onder andere Cisco, Dell, IBM, ICTRecht, Microsoft, Mazars, Novell, Sun Microsystems, F5 Networks en VMware ondersteunen de activiteiten van DHPA.