Vakbonden voeren dinsdag 14 juni 2011 wereldwijd actie tegen IBM. De bonden vragen aandacht voor het in hun ogen slechte personeelsbeleid van de werkgever. De vakbonden stellen dat de ict-reus niet eerlijk is over ontslagen en uitbesteding van werk naar lagelonenlanden. De salarissen zouden in sommige landen onvoldoende worden aangepast op de gestegen kosten voor levensonderhoud en de bonden stellen dat de werkgever in sommige landen zijn medewerkers stelselmatig tegenwerkt om lid te worden van een vakbond.
Ook Nederlandse vakbonden doen mee aan de acties. FNV, CNV en De Unie melden zich dinsdag 14 juni 2011 bij het hoofdkantoor van IBM in Amsterdam. Nevin Demirtas van FNV Bongenoten: 'IBM is een vakbondsonvriendelijk bedrijf. Er bestaat geen CAO en de organisatie wil niet met ons om de tafel.'
De bonden kiezen juist deze periode voor acties omdat IBM allerlei evenementen heeft gepland rond de viering van het honderdjarig bestaan van het bedrijf. 'Het zijn de werknemers die een belangrijke rol spelen in het succes van het bedrijf. Het wordt tijd dat het bedrijf hun rechten en de rechten van vakbonden respecteert', schrijven de samenwerkende vakbonden in een gezamenlijk pamflet. De punten staan ook in een brief aan IBM-ceo Palmisano.
IBM heeft wereldwijd ongeveer 400.000 medewerkers in dienst.
IBM Nederland is om een reactie gevraagd maar was nog niet in de gelegenheid om te reageren.
wat @Jan “gemiddelde beoordeling” noemt is volgens de IBM termen een goede beoordeling. Mensen die altijd goed presteren krijgen er dan ook nooit iets bij. Daarbij komt nog dat de targets elke keer so absurd hoog worden (er moet double digit groei komen), dat van de bonus (die je ook al niet krijgt tenzij je goed of beter presteert) ook al haast niets overblijft. Als de markt aantrekt zal IBM leeglopen.
Van een oud-IBM-collega.
Allemaal niets nieuws. Ik heb wel met mijn oud-collega’s te doen.
Ik houd van het IBM-label en ben daar trots op om voor gewerkt te hebben. Als IBM me vraagt om weer terug te komen, ga ik dat zelfs overwegen… uiteraard op mijn voorwaarden 🙂
Overigens trekt de arbeidsmarkt al aan.
“IBM alleen nog maar bestaan uit managers en subcontracters en onverstaanbare medewerkers uit lage lonen landen.”
En ook die gaan er dan binnen afzienbare tijd uit als het zo daar gaat. IBM NL heeft alleen maar sales nodig, of wie weet vliegen ze die ook in vanuit China-India, of verder. Op naar een IBM-loos Nederland.
10 jaar geleden wilde IBM nog naar de top-3 in Nederland. Nu lijken ze op weg naar de Jupiler divisie.
Allen sterkte met de vakbond.
IBM houdt net als alle IT bedrijven de bonden buiten alle onderhandelingen…IBM is een mooi logo en mooi glimmend gepoetst niks meer en niks minder.Voor de rest bijna meer contractanten dan eigen personeel…Veel Emailen veel E mail CCen met 10 managers op sametime wachten tot die ene Tech het heeft opgelost.
@Gerard.S
Is mijn ervaring ook.
Het zat er aan te komen, jarenlang hele afdelingen die er niets bij krijgen, beloftes op verhoging en prommotie die niet nagekomen worden. Onkostenvergoedingen die verdwijnen en de eis dat je na inlvering van je lease-auto zelf iets moet kopen om naar klanten te gaan.
Dit alles om de dividenten van de aandeelhouders jaar in jaar uit te verhogen.
Gelukkig zit ik bij de highperformers (8%). Laat dit 6,1 % maar komen 🙂
En verder, inderdaad geen studie, geen leaseauto. Alleen maar evening academy en allerlei interne cursusjes. “Er is geen geld voor studie” Maar wel voor centraal georganiseerde seminars. Jammer, maar zoals reeds eerder aangegeven… de keuze om te blijven ligt altijd bij de medewerker zelf.
Is het gras elders in Nederland groener?
Mooi bedrijf, jammer dat EPS belangrijker is dan tevreden en gemotiveerde werknemers.
Er is op het moment geen toner meer voor de printers vanwege een spend freeze. Draagt wel weer bij aan groene doelstellingen.
Ga dan gewoon weg als het niet bevalt, de arbeidsmarkt is weer behoorlijk aan het aantrekken. Bij een overstap kun je meestal een aardige salarissprong maken (10-20%).
IBM moet vanzelf weer meedoen als de markt genoeg aan trekt. Persoonlijk zou ik een baan niet eens overwegen als er geen auto/gsm/laptop/internet bij zit, of ze moeten zoveel betalen dat dit het gebrek aan die zaken compenseert…
Werknemer heeft natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid: je kennis/vaardigheden moeten nuttig zijn en blijven voor de werkgever. Dit is voornamelijk je eigen taak, hiervoor kun je maar beperkt op je werkgever rekenen. Hun cursussen zijn namelijk vaak productgericht en daarmee zeer beperkt. Verkopen van jezelf, daar gaat het om. Het is daarom ook nuttig dat je weet wat de totale kosten zijn die je werkgever maakt om je in dienst te hebben (incl auto/bonussen/etc…) en wat je jaarlijks op brengt. Zolang daar een ruime marge tussen zit, zit je goed!
Niet alleen moeten we als werknemer de leaseauto inleveren om naar de klanten te reizen, ook moeten we zelf betalen voor internetaansluiting thuis om te kunnen thuiswerken. Dit jaar bestaat IBM 100 jaar en om dat te vieren mag je in je eigen tijd vrijwilligerswerk doen om aan te tonen dat IBM geeft om de gemeenschap. IBM zelf geeft helemaal niets terug aan het personeel. Het meest trieste is nog dat omdat de winst per aandeel elk kwartaal stijgt (betaald door te bezuinigen op personeelskosten, niet door extra omzet), management vol trots verkondigt dat de visie van het management werkt. Managers zijn totaal vervreemd van de “werkvloer”.
@highperformer zit waarschijnlijk op Management niveau, waar de 6.1% wordt verdeeld ten koste van de werkvloer. Uit eigen ervaring kan worden gesteld dat de werkvloer gemiddeld als ” high performer” niet boven de 1% uitkomt. Iemand met een goede beoordeling krijg al sinds jaren geen compensatie.
Hoe zit het eigenlijk met de TOP? Sam Palmisano, CEO binnen IBM, zal hij ook met 1% of 6.1% tevreden zijn?
Lees het volgende artikel en oordeel zelf:
http://www.automatiseringgids.nl/peopleware/carriere/2011/5/superbonus-voor-ibm-baas-palmisano.aspx