Vakbonden voeren dinsdag 14 juni 2011 wereldwijd actie tegen IBM. De bonden vragen aandacht voor het in hun ogen slechte personeelsbeleid van de werkgever. De vakbonden stellen dat de ict-reus niet eerlijk is over ontslagen en uitbesteding van werk naar lagelonenlanden. De salarissen zouden in sommige landen onvoldoende worden aangepast op de gestegen kosten voor levensonderhoud en de bonden stellen dat de werkgever in sommige landen zijn medewerkers stelselmatig tegenwerkt om lid te worden van een vakbond.
Ook Nederlandse vakbonden doen mee aan de acties. FNV, CNV en De Unie melden zich dinsdag 14 juni 2011 bij het hoofdkantoor van IBM in Amsterdam. Nevin Demirtas van FNV Bongenoten: 'IBM is een vakbondsonvriendelijk bedrijf. Er bestaat geen CAO en de organisatie wil niet met ons om de tafel.'
De bonden kiezen juist deze periode voor acties omdat IBM allerlei evenementen heeft gepland rond de viering van het honderdjarig bestaan van het bedrijf. 'Het zijn de werknemers die een belangrijke rol spelen in het succes van het bedrijf. Het wordt tijd dat het bedrijf hun rechten en de rechten van vakbonden respecteert', schrijven de samenwerkende vakbonden in een gezamenlijk pamflet. De punten staan ook in een brief aan IBM-ceo Palmisano.
IBM heeft wereldwijd ongeveer 400.000 medewerkers in dienst.
IBM Nederland is om een reactie gevraagd maar was nog niet in de gelegenheid om te reageren.
Beste mensen,
Niet klagen maar dragen is mijn motto.
Bedrijven als IBM staan enkel in dienst van de aandeelhouders en van boven naar beneden is het gehele systeem daarop gebaseerd. Natuurlijk zullen bedrijven employees, klanten, milieu, etc. in hun missie statement zetten. Echter op de werkvloer is niet meer over dan management by accounting. Deze verharding is door de crisis en de best shoring de laatste jaren nog sterker geworden.
Ik werk bij de concurrent, exact dezelfde verhalen; promotie = alleen verhoging extern uurtarief. Leasereling versobert, geen opleiding. Alleen billable uren tellen. 6 jaar hoor ik al dat mijn salaris gap tov de markt idd veel te groot is maar dat er tegelijkertijd niets aan te doen is. Kan zo nog uren doorgaan.
Mijn conclusie: Besef dat dit soort bedrijven niet snel zullen veranderen. Zelfs als de markt aantrekt vullen ze alleen de hoognodige gaten. De rest is best shore materiaal. Soms wisselen ze zelfs voor veel geld knowledgeable personeel in voor duurder personeel met kennis van een concurrent. En jij maar denken dat je kennis veel waard was…
Advies: Zoek een baan bij een kleiner bedrijf. Misschien minder interessant, maar meestal vele malen socialer. Dat ga ik ook doen.
Het is bij IBM HR-beleid via het loonstrookje. Dat willen meer grote ICT bedrijven in Nederland ook het liefst. De bonden zijn er al uitgewerkt (vraag maar aan Nevin). Ook in Nederland zie ik ontwikkelingen die lijken op het beleid van IBM. Veel sales maar geen oog voor kwaliteit. Als de deal maar binnen is he! Vervolgens wordt het werkvolk belaagd door zgn managers die niets van techniek weten en de procedures niet kennen. Klant ontevreden (3 jaar lang) en dan kan sales zijn trucjes weer uithalen. Uiteraard tegen verlaagd tarief zodat er weinig loonruimte meer overblijft. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen.
De salesmannetjes en managers hebben hun omzet binnen maar deslagroom is dus al van de taart gesnoept voor de FNV leden er van mogen proeven.
Het loonstrookje beleid is van toepassing op diensten waar de winstmarge lager ligt. Ik werk op een afdeling waar voldoende budget is en waar veel mogelijk is.
Het basisloon is ook uitstekend en de bijkomende compensaties helemaal, ik heb niks te klagen, IBM is een uitstekende werkgever. Je moet natuurlijk wel laten zien dat je inzet, motivatie en talent hebt. Als je elke dag van 9 tot 5 met een zuur gezicht je werk afraffelt ja sorry, ga dan maar naar iets anders op zoek.
Met moet maar eens gaan inzien dat niet alles meer vanzelf op je afkomt, je moet werken voor je beloning.
Ik vind het grote onzin die acties van de bonden, ik ben trots om te werken voor de grootste BPO dienstverlener te wereld.
Heel erg goed dat de vakbonden vandaag actie voeren.
Ze mogen alleen wel iets harder.
Hoe IBM de laatste jaren met zijn medewerkers omgaat wordt steeds gekker…
Zo hebben we al de laatste 5 jaar geen indexering van het loon gehad. Om voor loonsverhoging in aanmerking te komen, moet je een hoge beoordeling krijgen (gewoon goed je werk doen of iets meer, is niet voldoende), steeds meer werk wordt uitbesteed, niet alleen via global delivery, maar ook via top-coder en via de IBM interne variant Liquid.
En terwijl het goed gaat met IBM, worden de IBM werknemers steeds meer uitgeknepen en worden onze arbeidsvoorwaarden steeds meer uitgekleed. En dat allemaal… om de waarde van de IBM aandelen omhoog moeten van 11$ naar 20$!
Ik hoop trouwens ook dat zo’n actie als vandaag, IBMers die geen lid zijn van een vakbond, bij hen de vraag doet rijzen “Waarom ben ik geen vakbondslid?”. De OR heeft maar heel erg weinig zeggenschap binnen de organisatie, op NL niveau, op EMEA en corporate niveau nagenoeg 0. Laten we met zijn allen de organisatiegraad binnen IBM verhogen, kunnen we eens een dag of twee op kantoor gaan vergaderen…
Als IBM-er is het heel makkelijk om dingen te vinden om over te klagen. Probeer toch de goede kanten eens te zien. Flexibiliteit wat arbeidsuren betreft zoals bij IBM heb ik nergens anders gezien. Een eigen fitness-afdeling in het kantoor, uitstekende overlijdens-regeling, gezond pensioenfonds. Iedereen die klaagt moet toch ook zien dat de hoeveelheid werk afneemt en er iets moet gebeuren.
Wat een topactie van de vakbonden. Ik heb jaren bij IBM gewerkt en altijd leuke jobs gehad, was ook altijd trots op het bedrijf. Maar het is echt triest om te zien dat de EPS toename over de rug van de NL (en EU) medewerkers gaat. Altijd goede beoordelingen en weinig erbij. Als je iets met collega’s wilde gaan drinken moest je het altijd zelf betalen, een plakje kaas in plastic bij de lunch kost bijna 1 euro en als je op business trip ging naar het buitenland dan was de vergoeding minimaal want er werd rekening meegehouden dat je ook thuis kosten had aan ontbijt, lunch en diner. Managers zitten de hele dag in de stress, zijn echt niet bezig met de business, maar puur met spreadsheet management en overleven omdat de mega hoge targets bij lange na niet worden gehaald. Toptalent loopt gillend weg naar concurrenten. En de boodschap was begin dit jaar dat het kostenbesparingsbeleid alleen maar erger zou worden, er wordt immers onvoldoende winst gemaakt in NL. Echt heel jammer want het bedrijf kan zo ontzettend veel bieden.
Nog diezelfde dag mijzelf opgegeven bij de vakbond. Het webformulier gaf aan dat ik teruggebeld zou worden om mijn gegevens te verifieren. Het is nu een week later en ben nog niet gebeld……..
Ik heb niet veel vertrouwen in IBM meer, maar deze ervaring met de FNV geeft mij ook niet veel hoop voor de toekomst. Toch maar op zoek naar een andere baan.
Wat zeker voor IBM geldt is “zoek de verlossing”. Het doet even pijn en eist doorzettingsvermogen maar als je weer in de menselijke wereld terecht komt vind je geld opeens veel minder een drijfveer en ontdek je dat prettig werken veel en veel meer geluk geeft. Zeker als je op een bepaald moment achterom kijkt. IBM is geen bedrijf maar een financieel instituut wat ten koste van heel veel geld wil binnen blijven halen en het is echt nooit, maar dan ook nooit, voldoende. En dat kan mensen ziek maken. Voor de aandeelhouders een prima instituut.
Als je je drie keer hebt verslikt in een stroopwafel, dan eet je die ook niet meer. Hoe smakelijk ze er ook uitzien. Op een gegeven moment zakt de gehele fundering (67%) van de werkers weg en dan blijft er geen bedrijf meer over. Als je de brugwachter weg haalt maar de leiding laat zitten, dan kunnen de schepen ook niet verder.