Op kantoor, in callcenters en zelfs in huis is er vaak veel lawaai. Dat is lastig tijdens het telefoneren, of dat nu via een gewone telefoon, een mobieltje, met behulp van de pc of via unified communications (uc) gebeurt. Een headset kan uitkomst bieden. Wij testten tien professionele modellen van drie fabrikanten: Jabra, Plantronics en Sennheiser.
We gebruiken onze pc meer en meer als universeel communicatieapparaat, zowel thuis als professioneel. Om te chatten of te telefoneren via een computer is een headset onmisbaar. De keuze is enorm: van eenvoudige koptelefoon met microfoon, tot draadloze multipoint-headset die tegelijk kan worden gebruikt met pc, mobieltje en vaste telefoon. De voordelen van een degelijke headset liggen voor de hand. Je verstaat je gesprekspartner beter en bent zelf ook beter verstaanbaar. Je kunt je handen gebruiken om je computer te bedienen of iets te noteren. Als de headset draadloos is, kun je van je werkplek opstaan om iets te halen of gewoon rond te lopen tijdens het gesprek. En op de geavanceerdere headsets kun je meerdere geluidsbronnen tegelijk aansluiten, niet alleen je pc, maar ook je vaste telefoon en eventueel zelfs je gsm. Ten slotte komt de headset ook van pas als je een multimediabestand zoals een video wilt raadplegen zonder anderen te storen.
Soorten headsets
In Nederland zijn ruim 350 headsets te koop. Het aanbod varieert van headsets voor gamers tot kantoor- en callcenterheadsets. De prijzen variëren van enkele tientallen tot meer dan 300 euro. Het is niet eenvoudig uit dat enorme aanbod een verantwoorde keuze te maken. We proberen enkele tips te geven.
Wil je een draadloze headset of eentje met een snoer? Een draadloze geeft meer bewegingsvrijheid, maar die met snoer heeft vaak een betere geluidskwaliteit en bovendien een onbeperkte autonomie. Een draadloze headset moet je immers opladen en biedt slechts enkele uren permanente gesprekstijd. Als je elke dag erg veel belt, kan de beperkte autonomie dus een probleem worden, al zijn er duurdere types met batterijen die je kunt verwisselen zonder dat het gesprek stopt. Het volgende wat je jezelf moet afvragen is of je geluid wilt op één oor of op beide oren. In een erg rumoerige omgeving is een headset met twee oorschelpen de betere keuze, maar de types met één oor dragen comfortabeler. Werk je in een rumoerige omgeving dan kun je ook een headset kiezen met ingebouwde lawaaionderdrukking of noice cancellation. Die zijn natuurlijk iets duurder en de lawaaionderdrukking werkt zelden perfect. Met deze techniek kun je echter toch heel wat storende omgevingsgeluiden wegfilteren.
Types aansluitingen
Ten slotte is er nog de vraag hoe je de headset wil aansluiten. Via de geluidskaart is de simpelste, maar ook minst flexibele oplossing. Usb-headsets hebben meestal een eigen, ingebouwde geluidskaart, zodat je bijvoorbeeld het volume via software kunt controleren. De draadloze types worden ook meestal met een usb-dongle geleverd. Die werken vaak volgens dezelfde dect-zendtechniek die ook wordt gebruikt voor gewone draadloze telefoons. Bluetooth-versies bestaan er ook, maar die zijn duurder en je pc of notebook moet natuurlijk Bluetooth aan boord hebben, al is een Bluetooth-dongle soms bij de prijs inbegrepen.
De betere headsets kun je op meerdere manieren aansluiten: via usb of 3,5 mm plug op je pc, via een telefoonsnoer op je vaste telefoontoestel en via Bluetooth op je mobieltje. Via een knop op de headsetbasis of met behulp van software kun je dan gesprekken voeren via al deze kanalen. Dergelijke multi-use of multipoint-headsets zijn wel aan de dure kant. Reken op minstens 300 euro.
Unified communications
Unified communications of uc wordt steeds populairder. Het is geen los product, maar slaat op de integratie van verschillende vormen van communicatie, zoals telefonie, e-mail, instant messaging (chat), internettelefonie en sms. Presence of beschikbaarheid speelt een grote rol in unified communications. Dankzij presence weet je meteen welk communicatiekanaal je het best kunt gebruiken om je gesprekspartner te bereiken. Het is een uitgebreidere versie van de statusinformatie die je wellicht al kent van chatprogramma's zoals Windows Live Messenger. De bedoeling is dat je direct kunt zien of en hoe je beoogde gesprekspartner bereikbaar is. De beschikbaarheidstatus wordt automatisch aangepast aan het communicatiekanaal dat je gesprekspartner gebruikt, of het nu een chatprogramma of een mobieltje is. Microsoft Lync (voorheen Office Communicator), de professionele tegenhanger van Microsoft's chatprogramma Windows Live Messenger, zorgt automatisch voor het aanpassen van die statusinformatie. Het is nauw geïntegreerd in Outlook, Word en andere onderdelen van MS Office, maar om het te gebruiken moet je in je eigen netwerk wel speciale Lync-serversoftware draaien die alle communicatietaken afhandelt. Een andere mogelijkheid is je te abonneren op de nieuwe cloud-versie van Office, Lync en Exchange, Office365, die momenteel door iedereen in bètaversie kan worden getest.
Alle vormen van communicatie samenvoegen heeft zo zijn voordelen. Het zorgt voor een verhoogde productiviteit, omdat je veel kostbare tijd en geld kunt uitsparen om iemand te bereiken. Hoewel de technologie vooral in grotere bedrijven wordt gebruikt, dringt deze ook meer en meer door bij thuiswerkers en zelfs in de privésfeer.
Een goede headset is onontbeerlijk in unified communications. Sommige fabrikanten zetten deze term zelfs op hun verpakking, of vermelden hem in hun marketingliteratuur. Bij deze types ben je er zeker van dat je het volume en de gesprekskwaliteit kunt regelen via MS Lync of andere uc-software en dus niet de knoppen op de headsets hoeft te gebruiken, al kan dat natuurlijk wel.
Testverantwoording
We hebben punten gegeven voor de functionaliteit van de headsets. We hebben verder praktische tests uitgevoerd op zeven criteria (geluidskwaliteit, gebruiksgemak, pasvorm, installatiegemak, design, functionaliteit en autonomie). Ook daar hebben we punten op gegeven. Daarna hebben we een prestatieindex op 100 punten berekend, waarin de functionaliteitsscore voor 20 procent meetelt en de praktische test voor 90 procent. We hebben ook een prijsprestatiescore op 100 punten berekend op basis van 'ideale prijzen' (110 euro excl. btw voor headsets met snoer, 200 euro voor draadloze headsets). Hierin tellen de prestaties voor 60 procent mee en de prijs voor 40 procent. Alle testcijfers en berekeningen staan in de tabel, waarin ook uitgebreide productinformatie en prijzen zijn opgenomen.
Conclusie
Toppresteerders in deze test zijn de Jabra Go 6470 Wireless, Plantronics Savi Office WO200, Plantronics Calisto 835 en Sennheiser DW Office. De Plantronics BlackWire en Jabra Speak 410 MS bieden het meeste waar voor hun geld.
De serie: Tien headsets voor op kantoor
1: Headsets zijn onmisbaar bij unified communications
2: Jabra
3: Plantronics
4: Sennheiser
Tabel met uitgebreide productinformatie en testresultaten
Klik hier voor de tabel met uitgebreide productinformatie en testresultaten