Apps maken ons informatieverslaafd, dat concludeerde vorige week onderzoekers van ict-dienstverlener Sogeti. Uit een ander onderzoek blijkt zelfs dat studenten die 24 uur geen toegang krijgen tot mobiele apparatuur ontwenningsverschijnselen vertonen die gelijk zijn aan de verschijnselen bij heroïneverslaafden. Het schijnt al zo te zijn dat je op de wallen kunt betalen met beltegoed. Voordat iemand reageert: dit laatste is natuurlijk niet waar, maar is weer één van mijn geniale kwinkslagen.
Mijn kinderen zijn wel informatieverslaafd. Tenminste, mijn jongste dochter. Ze vraagt de hele dag: Papa, wat is dat? Papa, wat is dat? Knettergek word ik er soms van. Het lastige is dat je als papa je dochter niet wilt teleurstellen. Papa weet immers alles. Eigenlijk heet papa Wikipapa. En als papa het niet weet, zoekt hij het wel op.
Mama’s luiers
Alleen stelt mijn dochter af en toe vragen die ik liever niet wil beantwoorden omdat ze daar nog te jong voor is of omdat ik het lastig vind uit te leggen aan een klein kind. Laatst stond ze in de badkamer en zag ze een doosje met inlegkruisjes staan. Ze vroeg aan me: Papa, wat is dat? Voordat ik er erg in had zei ik: dat zijn de luiers van mama. Op zich een goed antwoord. Alleen niet als mama vlak achter je staat.
Te veel informatie is niet goed. Als ik op kraamvisite ben, heb ik genoeg informatie als ik weet hoe het kereltje heet en of het gezond is. Dat de moeder is uitgescheurd hoef ik niet te weten. Dat neem ik namelijk de rest van mijn leven als ballast mee. Elke keer als ik haar zie fietsen, denk ik: doe dat nou niet. Denk om je hechtingen.
Zoover
Te veel informatie maakt het leven ook te voorspelbaar. Als je vroeger naar het strand ging, was het altijd spannend. Wanneer komt de onweersbui? Met buienradar weet ik nu al om kwart voor drie al dat ik over 53 minuten mijn spullen moet pakken. Ik vroeg vorige week aan mijn buurman: En hoe was je vakantie? Een dikke 8,3, zei hij. Ik zeg: hoe weet je dat zo precies? Hij zegt: dat staat op Zoover. Vooral de gratis Wi-Fi was zeer goed bevallen.
geniaal stukje
Beste Jacob, ik denk dat je dochter gewoon heel erg nieuwsgierig is. Een zeer goeie eigenschap van een kind.
Beste Jacob,
een pareltje!
Is het nu ‘apps’ of papps?
“Op de wallen betalen met beltegoed” Ik vind dit een hele leuke kwinkslag maar ik lach niet te hard want misschien zit Jacob wel wel dichter bij de waarheid dan dat hij zelf voor mogelijk houdt en misschien is dit over een paar jaar ineens een feit. Automatisering en informatisering slaan vaak ongemerkt door. Het vebaast mij in ieder geval dat je bij de “dames van plezier” nog geen airmiles krijgt want met die airmiles pas kunnen de marketinggoeroes ook zo mooi jouw klantengedrag volgen. Op welke tijden je komt bv…
Dus voor je het weet doe je op de wallen vergelijkend warenonderzoek met je mobiel, betaal je met je mobiel, spaar je daar met airmiles voor een dagje uit (die dan ook weer op de wallen plaatsvind)en krijg je interessante aanbiedingen op je mobiel die op jouw klantgedrag zijn afgestemd….Het zou mij niet verbazen.
Ik heb geen enkel sociaal dingetje op mijn mobieltje en zeker niet op mijn PC.
Internet is ‘slechts’ een uitbreiding van mijn hersenen; een extern geheugen met referentiekaders, zoals Tuteleaar (of Tietulaar, Tuitelaar, Toetelaar, het is alweer van de vorige eeuw) van de ggguwrondege wereld ooit voorspelde.
It’s true, I read it on Wikipedia! Sirenes? Even Twitter van P2000 checken waar de brand is. Hoe warm het is in Verweggistan waar collega zit? Weersite. Pas als je smartphone googleaccount niet werkt, je provider 3G weer eens down is, je onttwittert, merk je hoe afhankelijk je bent van je dagelijkse/uurlijkse shot KB’s. Van die Escher-vakjes om te scannen waarmee je een simpele URL niet meer hoeft te tikken; appjes die een streepjescode (zoals dat maandverbanddoosje) omtoveren in een prijsvergelijker. En ja, een vakantie is pas geslaagd als er (gratis) Wifi op het park is 😉