Ordina zegt niet te opereren met sterk verouderde netwerken. Uit de dagvaarding van een kort geding tegen Ordina dat is aangepannen door een directeur, komt naar voren dat de ict-dienstverlener bezig is met het vernieuwen van het wide area network(wan)/managed local area network (lan) en het (mobiele) telefonienetwerk. Volgens Ordina gaat het echter om normaal onderhoud.
Directeur Vincent Slootmans, momenteel zonder functie, heeft een kort geding tegen zijn werkgever Ordina aangespannen. Slootmans gaf leiding aan het netwerkvernieuwingsproject. Dat werd echter organisatorisch bij een andere afdeling ondergebracht. De directeur eist nu een passende functie terug, blijkt uit de dagvaarding.
Het kort geding tussen directeur Vincent Slootmans en Ordina dient op 8 juni voor de rechtbank in Utrecht. In de dagvaarding beschrijft Slootmans dat hij sinds begin 2010 bezig is geweest met de voorbereidingen voor de vernieuwing van het sterk verouderde wan/managed lan en (mobiele) netwerk van Ordina. Uit het stuk komt naar voren dat het een zware klus is die naar zijn zeggen zeker een jaar of twee, drie in beslag neemt. In de dagvaarding wordt het netwerkproject een 'zwaar en politiekgevoelig project' genoemd.
Uitbesteding
Onder de werkzaamheden valt ook de aansturing van het KPN/Getronics-werkplekbeheercontract. Uit eerdere berichtgeving van Computable hierover blijkt dat het gaat om het meerjarig contract dat Ordina in augustus 2010 met KPN-dochter Getronics sloot voor het beheer van de circa 3500 werkplekken. Eerder voerde HP het werkplekbeheer uit voor Ordina. Die kreeg deze opdracht omdat Ordina zijn desktopbeheertak in 2006 verkocht aan HP. Ordina wisselde in augustus 2010 van partner omdat het wil besparen op de kosten van werkplekbeheer.
Uit de dagvaarding wordt niet duidelijk of HP te weinig heeft gedaan aan het up-to-date houden van het netwerk en of de nieuwe partner Getronics een rol speelt in het vernieuwingstraject. Een zegsvrouw van Ordina ontkent echter dat er sprake zou zijn van achterstallig onderhoud. 'Ordina kampt niet met verouderde netwerken. Het gaat om reguliere onderhoudswerkzaamheden die te maken hebben met de levenscyli van de netwerken.' Zij benadrukt dat het standpunt van Slootmans moet worden gezien in het kader van de juridische procedure. Ordina wil verder niet inhoudelijk ingaan op het kort geding.
Nieuwe trekker
Per 1 januari 2011 vielen het beheer en beleid met betrekking tot 'bekabeling en netwerk' onder de afdeling Vastgoed & Inkoop. Op 17 maart kreeg Slootmans, naar eigen zeggen, zonder enige toelichting een melding van de raad van bestuur dat de netwerkactiviteiten werden ondergebracht bij de afdeling Informatiemanagement. Niet Slootmans maar Sander Rosenhart werd als directeur van deze afdeling de trekker van dit project. Slootmans kreeg een functie van contractmanager aangeboden, een functie die volgens hem beneden het niveau van een directeur ligt. Volgens Slootmans zou er alsnog een passende functie voor hem worden gezocht, maar weigert Ordina hier aan mee te werken.
Eisen
Slootmans, bij Ordina in 1995 in dienst getreden, heeft in de loop der jaren een aantal directeursposten bekleed, waaronder die van de divisie Facilities Management. Officieel voerde hij bij deze afdeling de functietitel business unit manager. Hier ligt ook de kern van het conflict: Ordina wilde hem na deze post elders inzetten en meent Slootmans een aantal keren functies te hebben aangeboden die aansluiten op dit niveau; Slootmans vindt dat die functies onder zijn niveau van directeur liggen. Hij vindt dat Ordina hem in de afgelopen maanden een paar maal heeft gepasseerd bij de invulling van een vacante passende directeurspositie. Daarbij gaat het om de posten Directeur Applicatie, Integratie en Middleware en Directeur Clockwork. Hij eist in het kort geding een van die functies op, of de herbenoeming van zijn post als projectdirecteur van het project Wan/managed lan en mobiele netwerk.