Als communicatieadviseur ben ik de laatste die zal ontkennen dat internet ons veel heeft opgeleverd. Sinds midden jaren '90 heeft het ons veel meer snelheid gegeven in de processen en ons effectiever gemaakt met communicatie.
Er zijn echter altijd mensen die deze voordelen weer teniet doen door volslagen nutteloze toepassingen te verzinnen. Wat dacht u bijvoorbeeld van Geocashing? Een zogenaamde hobby die mijn dochter van 19 beoefent. Ik wist al dat ze een makkelijke studie had gekozen, maar nu weet ik het zeker.
Volgens Wikipedia is Geocaching een buitensport en -spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een zogenaamde cache (schat) te vinden. Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers.
Als u dacht dat het aan mijn dochter lag, heeft u het mis. Geocaching groeit over de hele wereld razendsnel, ook in Nederland. Ongelooflijk dat zoveel mensen dit leuk vinden. De enigen die er een probleem mee lijken te hebben zijn ik zelf en Staatsbosbeheer. In veel natuurgebieden is het namelijk verboden dingen te begraven of buiten de paden te lopen. Het groeiende aantal cachers leidt regelmatig tot verstoring van bijzondere natuurgebieden.
De meest recente nutteloze toepassing is natuurlijk planking. Ontstaan als een gekke rage op Facebook. Met name in Australië is het enorm populair: je voordoen als een houten plank. Bij planking lig je op je buik, helemaal recht als een houten plank, op een randje of richel terwijl iemand een foto maakt. Des te gevaarlijker de richel, des te beter de foto en daarom nemen steeds meer jongeren onverantwoorde risico's tijdens het planken. Onlangs viel een 20-jarige jongen zijn dood tegemoet toen hij probeerde te planken op een richeltje van zijn balkon op de zevende etage.
Opvallend genoeg zorgde het tragische nieuws vervolgens voor een sterke toename van het aantal plankers op Facebook, waar vervolgens 25 mei als wereldwijde 'Plank-dag' aangekondigd werd.
Ben ik nu in de minderheid als ik dit als volslagen nutteloos ervaar?
Ik ben blij dat de schrijver van het stukje zijn beroep noemt in de inleiding van zijn verhaaltje. Uit de wijze waarop hij schrijft over Geocaching is dat namelijk niet op te maken. Als de schrijver vooraf ook maar het geringste onderzoek had gedaan was hij erachter gekomen dat voor het plaatsen van een Geocache de nodige tostemming van de grondeigenaar nodig is. Deze communicatieadviseur kletst nu maar wat. Misschien is het daarom raadzaam dat hij, net als zijn dochter, plaatsneemt in de schoolbanken.
Wat dacht u bijvoorbeeld van GeocaShing?
Waw, er zit er in die schat dan ook cash geld…?
Makkelijke studie? Welke? Communicatie misschien? Misschien brengt zij het verder dan het schrijven van overbodige columns.
ZO zijn er nog wel meerdere nutteloze toepassingen te bedenken die op internet zijn, kijk eens naar de gemiddelde Twitter berichten, “ik ga effe koffie drinken”, “koffie is op”, “ga nu lunchen” etc etc etc.
Heel erg interessant om dat allemaal te weten.
En over geocachen ieder zijn hobby toch, tis een vorm van bewegen, er op uit, creatief denken en een beetje IT ervaring kan nooit geen kwaad.
Maar ja de gemiddelde ITer, is vaak nog te lui om zijn desktopje te verlaten, Na het werk nog lekker thuis achter de pc/laptop, je zou bijna denken tis een verslaving
Ik denk dat de meeste vaders liever hun dochter in de natuur zien geocachen, waarbij ze ook nog wat kunnen leren over natuur, cultuur, historie en nog veel meer…..dan dat hun dochter net als de meerderheid van de studenten op het terras, in de kroeg en weet ik niet waar allemaal nog meer loopt te feesten en zuipen.
Vraag me af of papa-lief al eens mee geweest is met zijn dochter, ik denk persoonlijk van niet. Met een beetje meer interesse voor wat ze nu echt doet, i.p.v. het op te zoeken op wikipedia zou zijn mening wellicht heel anders worden over geocaching.
Als je het eenmaal zelf hebt gedaan, is het helemaal niet meer zo ongelooflijk dat mensen dit leuk vinden. Het is eerder moeilijk te geloven dat er mensen zijn die dit niet leuk vinden.
Ik vraag me af of de auteur van dit artikel ooit met z’n dochter mee gegaan is om zelf te ervaren wat geocaching inhoudt.
Mijn vader snapte meteen de lol van geocaching, mijn moeder vond het maar een rare hobby. Tot ze een keer met mij meeging. Toen begreep ze opeens hoe leuk het is. Nu gaan ze samen op stap om te geocachen.
Wees toch blij dat mensen ipv thuis te zitten computeren en tv te kijken en spelletjes te doen lekker naar buiten gaan én een spelletje doen! En dan nog wel een spelletje dat je je meer bewust maakt van je omgeving, dat je stimuleert om te gaan wandelen en fietsen en te puzzelen. En waarmee je op plaatsen komt waar je normaal gesproken niet aan zou denken om langs te gaan
Wees blij dat mensen nog genieten van de natuur ipv de hele dag van dit soort zure berichtjes te plaatsen. Vind je het beter als kinderen de gehele dag achter de computer zitten terwijl ze met de ouders ook lekker het bos in kunnen gaan met een uitdaging.
Grow up
Wees blij dat mensen nog genieten van de natuur ipv de hele dag van dit soort zure berichtjes te plaatsen. Vind je het beter als kinderen de gehele dag achter de computer zitten terwijl ze met de ouders ook lekker het bos in kunnen gaan met een uitdaging.
Grow up
Ten eerste, het eerste woord ‘GeocaShing’ geeft aan dat u zich niet zo heel veel interesseert voor wat uw dochter doet.
Ten tweede, als u in een zin ‘ik zelf en Staatsbosbeheer’ schrijft duidt dit op een redelijk egoïstisch persoon. Het is immers netter om ‘Staatsbosbeheer en ik zelf’ te schrijven.
En als laatste, als er in een gebied van Staatsbosbeheer iets verstopt wordt, is er 90% zekerheid dat Staatsbosbeheer zelf toestemming heeft gegeven. Mét regeltjes over hoe de geocache te verstoppen.
Dit artikel komt heel erg over alsof het geschreven is door iemand die iets heeft gehoord en geen benul heeft wat het is. Ja, even op de Wikipedia gekeken kan iedereen.
Tja, de schrijver dezes is zo te lezen niet al te trots op zijn dochter. Maar de dochter heeft vrees ik nog minder om trots op te zijn. Om onduidelijke redenen je eigen dochter publiekelijk afbranden, ik vind het nogal wat. En het is geen anonieme column, dus ik vermoed dat ze het zelf ook wel zal lezen.
Er zijn overigens zaken die meer kwaad kunnen dan nutteloze: bijvoobeeld artikelen die onwaarheden, onnauwkeurigheden en beledigingen (nogmaals: aan het adres van de eigen dochter nog wel) bevatten. Het is geocaching, niet geocashing. Er zijn prima contacten en overeenkomsten tussen Staatsbosbeheer en de Nederlandse geocaching-gemeenschap. Geocaches worden altijd met toestemming van de grondeigenaar geplaatst (voor zover er uitzonderingen zijn, betreft dat overtredingen van de spelregels van geocaching zelf). De schrijver is zeker ook een voorstander van alle cultuurbesparingen die eraan komen? Cultuur is immers allemaal puur nutteloos. Als ik de overheid één advies zou mogen geven om wat extra te besparen: deze adviseur e-overheid wegsaneren, want als ik zie hoe hij zich inleest in materie alvorens erover te publiceren, is geen advies beter dan zijn advies.