Als communicatieadviseur ben ik de laatste die zal ontkennen dat internet ons veel heeft opgeleverd. Sinds midden jaren '90 heeft het ons veel meer snelheid gegeven in de processen en ons effectiever gemaakt met communicatie.
Er zijn echter altijd mensen die deze voordelen weer teniet doen door volslagen nutteloze toepassingen te verzinnen. Wat dacht u bijvoorbeeld van Geocashing? Een zogenaamde hobby die mijn dochter van 19 beoefent. Ik wist al dat ze een makkelijke studie had gekozen, maar nu weet ik het zeker.
Volgens Wikipedia is Geocaching een buitensport en -spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een zogenaamde cache (schat) te vinden. Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers.
Als u dacht dat het aan mijn dochter lag, heeft u het mis. Geocaching groeit over de hele wereld razendsnel, ook in Nederland. Ongelooflijk dat zoveel mensen dit leuk vinden. De enigen die er een probleem mee lijken te hebben zijn ik zelf en Staatsbosbeheer. In veel natuurgebieden is het namelijk verboden dingen te begraven of buiten de paden te lopen. Het groeiende aantal cachers leidt regelmatig tot verstoring van bijzondere natuurgebieden.
De meest recente nutteloze toepassing is natuurlijk planking. Ontstaan als een gekke rage op Facebook. Met name in Australië is het enorm populair: je voordoen als een houten plank. Bij planking lig je op je buik, helemaal recht als een houten plank, op een randje of richel terwijl iemand een foto maakt. Des te gevaarlijker de richel, des te beter de foto en daarom nemen steeds meer jongeren onverantwoorde risico's tijdens het planken. Onlangs viel een 20-jarige jongen zijn dood tegemoet toen hij probeerde te planken op een richeltje van zijn balkon op de zevende etage.
Opvallend genoeg zorgde het tragische nieuws vervolgens voor een sterke toename van het aantal plankers op Facebook, waar vervolgens 25 mei als wereldwijde 'Plank-dag' aangekondigd werd.
Ben ik nu in de minderheid als ik dit als volslagen nutteloos ervaar?
En wat dan nog? Bezigheden als achter een bal aanhollen om er tegen aan te schoppen zijn niet veel nuttiger. Klinkt me in de oren als nodeloos “is nieuw en ik vind het stom” reactie.
Mooi staaltje menselijke evolutie. Al die mensen die dit soort ‘onnuttige’ experimenten overleven maken uiteindelijk het menselijk ras sterker en slimmer.
@webmaster: da’s lekker. Je drukt op plaats reactie, vervolgens vraagt ie of je je profiel wil bijwerken. Als je dat dan doet of overslaat, is je reactie weg.
@Peter: volgens mij kom je in de problemen als je het evolutionair mechanisme op die manier interpreteert (omdat het niet-lineaire aspect ontbreekt). Je interpreteert een gevolg als deel van het mechanisme (waarmee niet is gezegd dat wat je zegt niet waar kan zijn). Het ‘planking’-gedrag zou langs een of andere weg voor zichzelf en door zichzelf een hogere kans op overerving moeten creëren.
Bij het constateren van een dergelijk mechanisme mag je m.i. geen sprong maken van bijvoorbeeld gedrag naar chemie in de observatie. Bijvoorbeeld de constatering dat het planken zoveel adrenaline veroozaakt, dat de behoefte aan het doen onstaan van nageslacht sterk toeneemt, zou een aantal ogenschijnlijke (dus valse) oorzaak/gevolg-relaties opleveren.
Blijkbaar voorziet internet met diverse toepassingen in de diep menselijke behoefte aan contact en ‘gekend worden’. De huidige generatie jongvolwassenen lijkt wel verlijmd met smartphones. Het is ze alles gelegen aan een plaatsje op het scherm van velen. De meeste mensen worden graag herkend als ze binnenkomen op een feestje. Voor extreme bekendheid moet je extreme dingen in beeld brengen. Een foto van een toiletpot of stoeptegel haalt het niet vrees ik.
Geocaching lijkt mij reuze “nuttig” voor topografisch besef en contact met de omgeving. Goed voor de lichaamsbeweging. Ik ben blij als mensen bossen waarderen. Ik kom vaak in bossen en ik heb nog nooit geocachers gezien, laat staan last van geocachers gehad. Volgens mij wordt het probleem opgeblazen.
Graffiti zijn in mijn ogen niet nuttig. Maar planking vind ik wat dit betreft wel origineler en heel wat minder overlast geven. Extreme vormen van planking zijn “gevaarlijk” maar normale planking kan volgens mij ook best leuk zijn. Roken en deelname aan het verkeer zijn in elk geval véél grotere killers. Wat te denken van onzorgvuldige voedselproductie? Wie herinnert zich nog het pleidooi in de VS om supersoakers te verbieden… levensgevaarlijk, het daagt namelijk mensen uit om hun mitrailleur uit het keukenkastje te halen.
Waar het om gaat is dat er altijd mensen te ver gaan. Dat doen ze ook in het verkeer, bij cafebezoek, bij sportwedstrijden en bij het reageren op websites. Dat maakt voor mij de activiteit in kwestie niet meteen verdacht.
Wat is “nut” dan precies? Het internet als zodanig staat volgens mij niet ter discussie. Andere instanties hebben weer moeite met andere functies van internet. Ik zou blij zijn, dat het Internet zoveel mogelijkheden biedt en zoveel mensen met elkaar in contact brengt.
Vooruitgang gaat het snelst door een behoefte te vervullen, bekende voorbeelden zijn oorlog, seks en spel.
De vooruitgang van internet in de jaren 90 werd vooral veroorzaakt door seks, denk maar aan webcams, dynamische webcontent en videostreaming. blijkbaar vindt Robert van Vliet sekssites wel een zinvolle besteding.
Tegenwoordig is de behoefte van seks redelijk ingevuld en nu komen er andere invullingen, namelijk die van spel.
Door nieuwe technologiën de behoefte “spel” te vervullen, kan de vooruitgang weer een flinke vlucht nemen. het begon met gamesites en nu verplaatst de VR (Virtual Reality) naar R (Reality). Voorbeelden hiervan zijn QR-codes en Layar.
Kortom, zolang er menselijke behoeften met nieuwe technologiën ingevuld kunnen worden, is de vooruitgang gewaarborgd en of dit nu oorlog (jaren 40-90), seks (90-00)of spel (00-nu) is, maakt niet uit, als de behoefte er maar is.
@van vliet “Wat dacht u bijvoorbeeld van Geocashing? Een zogenaamde hobby die mijn dochter van 19 beoefent. Ik wist al dat ze een makkelijke studie had gekozen, maar nu weet ik het zeker.”
Ik zie het verband tussen de hobby en de studie niet, jullie wel? Is ze “geologist” (grapje)??
Je behoort bij de meerderheid als het over creative geesten gaat en anders inderdaad tot de minderheid. Degene die startte met Geocashing is creatief geweest. Schat wordt gevonden, en klaar had het moeten het zijn. Dit zelfde natuurlijk voor planking. De minder creatieve geesten van deze aardkloot en volgzame slaven reproduceren slechts een goedgeslaagde aktie, in de hoop creatief en inventief gevonden te worden, of er zelfs munt uit te slaan (neem de muziek industrie, oude hit jatten doorheen rappen, en weer is een hit geboren). Daarbij zijn nog veel eenzame mensen die we in vroeger tijden in de kerkgemeenschappen terugvonden, maar dat is niet meer ´Cool´.
Virtuele Planking is in elk geval veruit te verkiezen boven deze vorm van planking http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-13650711
Een positief gevolg van Internet en misschien wel virtuele planking is dat we wat beter op gaan letten. waar de fysieke planken vandaan komen.
Nuttig, als je ’t mij vraagt.
Wat een nuttig gebruik van internet, zulke artikelen schrijven…
Hier zie ik het nut dan weer niet van.
Als u de regels van Geocaching kent, worden de ‘schatten’ alleen geplaatst met toestemming van de grondeigenaar. Dan kan het natuurlijk niet dat staatbosbeheer het er niet mee eens is, aangezien ze er dan zelf toestemming voor moeten hebben gegeven…
Geocaching is zeker niet nutteloos, aangezien het de vele mensen die bijna de hele dag achter de computer zitten zelfs naar buiten weet te krijgen en beweging geeft! Iets wat veel mensen op het moment te kort komen.