Over het herstel van de ict-markt maakt Karl-Heinz Streibich, bestuursvoorzitter van Software AG, zich weinig zorgen. Dat doet hij wel over de economische situatie in Griekenland en andere zwakke landen van de Europese Unie. 'Iedereen moet zich daarover zorgen maken. Europa moet wel één blok blijven vormen. De onderlinge spanningen zijn slecht voor de Europese economie', aldus de topman in een interview op Process World 2011, het klantenevenement van het Duitse softwarebedrijf in Berlijn.
Software AG (5600 medewerkers) heeft met zijn business process management-platform in 2010 een omzet weten te behalen die voor het eerst boven de miljard euro (1,1 miljard euro) uit is gekomen. In het eerste kwartaal van 2011 steeg de omzet met 9 procent naar 272,2 procent. Bent u volledig overtuigd van het herstel van de ict-markt?
Karl-Heinz Streibich: De vraag naar ict neemt weer toe, maar niet overal even snel. Software AG boekt bijvoorbeeld goede resultaten in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk, maar ziet nog weinig herstel in Spanje, Italië en Groot-Brittannië. Over de ict-markt maak ik mij echter weinig zorgen. Dat doe ik wel over de economische situatie in een aantal Europese landen.
Zoals Griekenland…?
Bijvoorbeeld. Maar ook Spanje, Italië, Ierland. Ik ben niet alleen bezorgd over de economische problemen van die landen, maar ook over het afbrokkelen van de onderlinge solidariteit. Iedereen zou zich hierover zorgen moeten maken. Er is een toenemend onbegrip in de meer calvinistische landen als Duitsland, Nederland, Scandinavië en Groot-Brittannië over het steeds financieel in de bres moeten springen voor de zwakke broeders. Terwijl ze eigenlijk een manier moeten vinden om om te gaan met de afwijkende houding in deze landen. We kunnen het ons niet veroorloven dat Europa verdeeld raakt. Het continent is als economische macht al kwetsbaar genoeg door al die verschillende landen, nationale culturen en talen.
Praat u als Duitse topman hierover met politici?
Jazeker. Ik deel mijn zorgen met hen. Ook op Europees niveau. Ik heb goed contact met Neelie Kroes, de Eurocommissaris voor de Digitale agenda. Zij steunt ook mijn idee om in elk land de softwareactiviteiten van bedrijven en universiteiten te clusteren in bepaalde regio's, zodat er Europese Silicon Valley's kunnen ontstaan. Zo'n concentratie vormt de basis voor snellere groei. In Duitsland zijn we inmiddels in de Frankfurt-Rijn-Main-regio gestart met een Software Cluster.
Chinese ambities
Wat zijn de groeimarkten voor Software AG?
Onze huidige positie op de wereldmarkt hebben we te danken aan het feit dat we na de oprichting al snel in de VS actief zijn geworden. Daar komt tegenwoordig ongeveer eenderde van onze omzet vandaan, meer dan uit onze thuismarkt Duitsland. Maar we verwachten nu de meeste groei te halen uit de zogenaamde BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Dit zijn de landen met de meeste groeipotentie de komende jaren. Het is niet voor niets dat op Process World de grootste delegatie klanten na Duitsland uit Rusland afkomstig is. We werken al voor Gazprom. In India zit overigens onze ontwikkeltak.
En China?
China heeft voor ons de hoogste prioriteit. Binnen tien jaar willen we net zo groot zijn in China als Software AG nu is de Verenigde Staten. We richten ons daar op grote klanten, met name met ons business process analyse-platform Aris. We bedienen bijvoorbeeld al Huawei en China Petroleum. Misschien moeten we daar ook eens een Process World organiseren, zoals dat we dat in VS ook al doen.Wat zijn de groeimarkten voor Software AG?
Overnamestrategie
Software AG heeft in korte tijd twee overnames gedaan: Metismo, een Britse leverancier van mobiele apps-technologie, en Terracotta over, een Amerikaanse specialist in 'in memory'-technologie en caching voor cloud computing. Bent u voorlopig klaar met het versterken van het bpm-platform?
Nee hoor, we blijven voortdurend op zoek naar overnames. Eens in de drie, vier jaar doen we een grote overname, zoals Webmethods of IDS Scheer. Daarnaast speuren we de markt af naar kleinere, vaak technologische overnames, zoals Metismo en Terracotta. De grote acquisities worden in het bedrijf geïntegreerd, de kleinere blijven autonoom opereren, als parels in een ketting.
Terracotta heeft een grote Java open source gemeenschap. Hoe waren de reacties? Zitten de leden wel te wachten op een overname door een groot concern?
De reacties waren overwegend positief. Software AG heeft een goede reputatie als 'high tech'-concern. Verder nemen we natuurlijk niet die community over, maar ondersteunen we die, zoals Terracotta dat ook doet.
Imago
Tijdens uw toespraak op Process World vertelde u dat in 2015 Software AG volledig gedigitaliseerd moet zijn. Wat bedoelt u daarmee?
Dat al onze eigen bedrijfsprocessen dan volledig automatisch verlopen. Om onze workflow wereldwijd te digitaliseren gebruiken we ons eigen bpm-platform. Software AG moet zijn eigen rolmodel worden. We willen onszelf als referentie aan klanten kunnen aanbevelen. Wij zeggen tegen klanten dat verandering een voortdurend proces is en dat ze met ons bpm-platform veranderingen snel kunnen doorvoeren in bedrijfsprocessen. Dan moeten we het in ons eigen bedrijf ook doen!
In de markt wordt Software AG nog wel eens bestempeld als databaseleverancier. Stoort u dat?
Natuurlijk. Dat moeten dan mensen zijn die nooit een krant of een vakbladen lezen. We ondersteunen nog steeds Adabas en Natural, maar na veertig jaar zijn we een breed opererend softwarebedrijf geworden. Wereldwijd zijn we in zeventig landen actief met software voor 'business process excellence', zoals ik het zou omschrijven.
Bio
Karl-Heinz Streibich (1952) is sinds oktober 2003 chief executive officer van Software AG. Hij kwam over van T-Systems. Streibich begon zijn loopbaan in 1981 als software-ontwikkelaar bij Dow Chemical Company in het Duitse Rheinmünster. Daarna bekleedde hij diverse managementfuncties bij Dow Chemical and ITT in Londen.
In 1989 kwam Streibich in dienst van Daimler Benz, waar hij diverse it-gerelateerde managementposten bekleedde. In 1996 kwam hij in dienst bij dochteronderneming Debis Systemhaus, waar hij onder andere werd benoemd tot de functie van directievoorzitter. In deze functie was hij nauw betrokken bij de fusie tussen Debis en de it-onderdelen van Deutsche Telekom tot T-Systems in 2000. Als lid van de directie bij T-Systems International was Streibich daarna nog een paar jaar verantwoordelijk voor internationale it-dienstverlening.