Binnen de it-sector zijn we gewend de ene hype op de andere te stapelen. Zijn we net vertrouwd met hype 1, dan komt daar hype 2 al overheen. Het leuke van hypes is om te kijken of ze op zichzelf staan of dat ze inderdaad, zoals het hoort, een probleem gaan oplossen. Oftewel: de valkuilen en kansen van stapelbewolking….
De laatste hype is dat werknemers hun eigen laptop of tablet kopen en deze gaan gebruiken als werkstation (Bring Your Own Device – BYOD). Het is voor sommige mensen een wens om de eigen tablet, laptop of desnoods iMac mee te nemen die is afgestemd op de persoon qua prestaties, formaat en design. Je hebt je eigen ‘personal device’ en daarmee blijf je ook op je werk hip en kun je je onderscheiden van anderen. Ook in het kader van het nieuwe werken is het meenemen van je eigen werkstation een extra dimensie die iets toevoegt aan de vrijheid van de gebruiker. Gingen we er vroeger vanuit dat alle applicaties op het device zelf draaien (met de nodige compatibiliteitsproblemen voor bijvoorbeeld een IMac ofwel te weinig prestatievermogen voor een zware database) , tegenwoordig zijn steeds meer programma’s ‘cloud-enabled’.
Nou kan de BYOD-hype een typische ‘win-win’ situatie worden. De werknemer ziet de wereld van het internet steeds belangrijker worden in zijn communicatie en werk en wil daarnaast overal en wanneer hij wil toegang tot ‘zijn werkplek’. Een standaard apparaat zoals vroeger, dat met security software is dichtgemetseld, is vroeg of laat niet altijd de beste keuze voor de eindgebruiker. Het ‘blokkeren’ van afwijkende devices als een tablet past niet bij het faciliteren van de moderne werknemer. Je kan je overigens afvragen waarom de BYOD-machine niet dichtgemetseld is.
Menig bedrijf ziet met BYOD op korte termijn een enorme kostenbesparing wat betreft de aanschaf en onderhoud van het device. Het beheer van de devices zal daarentegen aan meer kwaliteitseisen moeten voldoen dan de gebruikelijke consumentensupport die men krijgt bij de aanschaf van een device. Bepaalde software zoals firewalls, encryptie en anti-virus software is onontbeerlijk. Dit brengt weer extra kosten met zich mee. Aangezien er een grote diversiteit van machines in het bedrijf worden gebruikt, zal men voor reparaties iets moeten regelen. Een paar dagen moeten wachten tot een ‘corrupt’ apparaat weer beschikbaar is, dat is onacceptabel. Kortom het BYOD principe heeft nog teveel haken en ogen om een geschikt alternatief te zijn als men het alleen als vervanging van het huidige werkstation ziet. Toch zal elke organisatie wensen dat het de kosten van het gebruik van de werkstations omlaag gaat.
Een oplossing zou kunnen zijn om de desktop weer terug te brengen naar zijn originele vorm, het gebruik van de desktop als terminal, maar met de voordelen van een personal device. Virtuele Desktop Infrastructuur is in korte tijd volwassener geworden, en past goed in het cloud-principe. Het levert menig organisatie de voordelen op die ze verwachten. Tegelijkertijd is het een antwoord voor de hierboven genoemde uitdagingen. Om te beginnen het onderhoud van de virtuele desktop. Met een druk op de knop kan men op andere tijden dan voorheen updates naar de desktop brengen. Een ander voordeel is dat vanaf nu iedereen dezelfde versie van de software krijgt in zeer korte tijd. Kostte het vroeger maanden om iedereen de nieuwste versie van Office te geven, of een security patch: met een virtuele desktop is dat heel snel te realiseren. Als men de gebruiker dan zijn eigen device (laptop) laat kopen (met eventueel een bijdrage van de organisatie) kan men op het werk met de virtuele device werken, terwijl men in de trein of thuis met de laptop kan werken. De kostenbesparing zit nu in het feit dat men veel centraler het (virtuele) werkstation kan updaten end de gebruiker zelf bijdraagt aan de aanschaf.
Zoals bij alles in het leven: bezint eer gij begint. Want is een gebruiker op reis en is er geen internetconnectie voor handen, dan is dat een probleem. Hoe informatie en applicaties dan mee te nemen en te synchroniseren. Overigens, onmogelijk is het niet, maar er moeten wel extra maatregelen worden genomen worden om zekerheden in te bouwen. En daarnaast is het voor een organisatie nodig de ‘voorkant’ en ‘achterkant’ nog beter met elkaar te integreren en vooral ook goed te inventariseren hoe de gebruikers hun desktop of personal device gebruiken.
Kortom: soms zijn hypes als een veelbelovende wolk waar je desalniettemin doorheen zakt. Totdat je de juiste hypes bij elkaar pakt en uiteindelijk datgene bereikt dat je wilt: kostenbesparing, een moderne it en vooral een innovatievere organisatie die meer succes zal hebben.
Ik denk dat er een duidelijke tweedeling is tussen enerzijds een grote groep van gebruikers die helemaal geen behoefte heeft aan BYOD en alleen maar geinteresseerd is in een stabiele en snelle werkplek met een goede support eromheen en anderzijds een (nu nog) minderheid die in eerste instantie naast de bedrijfslaptop vooral hun smartphone wil kunnen gebruiken in combinatie met bepaalde bedrijfsfuncties (email, agenda, geconsolideerde stuurinformatie etc.) en pas in tweede instantie alles met hun eigen laptop zouden willen doen.
Daarnaast is een virtuele desktop ook niet echt goedkoop. Wat m.i. meer zoden aan de dijk zet is een volledige web-based omgeving zoals Google Apps of Office365/Sharepoint in combinatie met BYOD, al dan niet betrokken uit de public cloud. Dat bouwt voort op het gegeven dat de gemiddelde gebruiker toch al steeds meer gewend raakt aan het benutten van websites voor allerlei functies. Combineer dit met een -hopelijk nog ooit van de grond te komen- global identity broker over al deze functies heen en je maakt de gebruiker pas echt blij.
Goedemorgen Ruud,
Op termijn kan BYOD wel een belangrijke rol gaan spelen voor met name de schoolverlaters die toch een “eigen mening” hebben over wat men wil gebruiken als device.
Het vastgebonden zitten een aan device wat vanuit de werkgever wordt “opgedrongen” zal mijns inziens wel gaan verdwijnen. Ik stel me zo voor dat een nieuwe medewerker dan een bedrag krijgt voor de aanschaf van een device naar keuze. Voorwaarde is dus wel dat de applicaties uit de muur komen cq uit de Cloud komen.
Een van de voorwaarden voor succes van BYOD is echter de acceptatie door de overheid en dan met name onze belastingdienst.
Normaal wordt een “PC” door de werkgever beschikbaar gesteld aan de medewerker, en naast een “auto van de zaak” vaak meegenomen in een wervingscampagne voor nieuwe medewerkers.
Gaat een werkgever er toe over om een bedrag te geven voor de aanschaf van een nieuw device dan wordt dat door onze belastingdienst gezien als extra inkomen en moet er inkomstenbelasting over worden betaald.
Er moet dus naast de mindset van de werkgevers en werknemers ook nog wel wat worden geregeld op het niveau van wet- en regelgeving van de overheid.
Er zijn echter al wel een aantal bedrijven die volledig draaien op het concept van BYOPC.
En Google is daarvan een welbekend voorbeeld.
Zo gaan er echt wel meer volgen, maar het zal ook worden ingegeven door de branch en wat daarbinnen gebruikelijk is/wordt.
In dit artikel wordt de device als terminal gebruikt. Dat is vaak jammer omdat dan de resources van dat prachtige/krachtige apparaat niet worden gebruikt.
Een concept dat snel volwassen aan het worden is gebruikt de lokale hardware om op een hypervisor een image te cachen. Zo kan naast een centraal gecontroleerd “image van de zaak” tegelijkertijd ook een volledig open privé image gebruikt worden.
Ik denk dat het BYOD concept zeker aan populariteit gaat winnen. Het maakt inforamtie architecturen een stuk overzichtelijker en laat ruimte om de snelle ontwikkelingen in de markt snel op te pakken. Ik ben wel benieuwd naar het principe van @rnijkamp, dat lijkt mij inderdaad een uitstekende manier om (krachtige) hardware effectief in te zetten.
hypervisor een image, is dat niet platform afhankelijk?
of draait dit dan ook bijvoorbeeld op een Mac OS? Of via een App op Android of IOS?
Het lijkt me inderdaad wel een goed beginpunt, al denk ik dat er nog wel wat technische hobbels genomen moeten worden.
Verder een legitiem artikel en hype wil ik het niet noemen, maar het is in ieder geval wel een trend.
Klaas en anderen,
bedankt voor jullie reacties. Na dit artikel heb ik nog even zitten denken over het beheer. Wat we gewend zijn als automatiseerders is altijd weer een oplossing bedenken. Wat nu als we het desktop beheer helemaal loslaten en dus geen beheer doen? Een klein beetje beheer is wel nodig maar kan op een netwerk nivo worden gerealiseerd. Een ieder die zich aanmeld moet voldoen aan een paar voorwaarden (antivirus, personal firewall, …). Hierna krijgt men toegang tot het netwerk of niet. Simpel en centraal te beheren.
Applicaties die men wil benaderen zouden met een certificaten systeem alleen benaderbaar zijn.
De besparingen gaan dan veel verder dan de aanschaf alleen, en security kan verhoogd worden.