Ict-dienstverlener Ordina heeft onlangs zestig mainframe-specialisten omgeschoold naar Java-, test- en Oracle-specialisten. Het bedrijf deed dit omdat er minder vraag is naar mainframekennis. Ordina is de tweede dienstverlener die bankzitters omschoolt. Eerder werd bekend dat Sogeti veertig bankzitters omschoolt tot tester.
Ongeveer vier maanden geleden is de groep mainframe-specialisten bij Ordina omgeschoold naar Java-, test- en Oracle-specialisaties. ‘We kijken continu naar de inzetbaarheid van onze medewerkers', zegt pr-manager Sabine Steen-Lakerveld. ‘De basis hierbij is de individuele ontwikkeling. Als blijkt dat in de markt de vraag naar bepaalde specialisaties afneemt, kijken we actief naar de mogelijkheden om medewerkers met deze specialisatie om te scholen naar meer gevraagde specialisaties. Daarbij geldt dat omscholing nooit verplicht is, maar altijd plaatsvindt in overleg met de individuele professional.'
Het betroffen bij Ordina niet alleen bankzitters. In totaal ging het om circa zestig medewerkers, waarbij is gekeken naar ervaring, individueel perspectief, omschoolbaarheid en affiniteit. In dit proces zijn er een aantal stappen doorlopen met de medewerkers, zoals een inventarisatie van de doorstroommogelijkheden en per doorstroomoptie is een omscholings- en begeleidingsprogramma opgezet. Hierna is met iedere medewerker afzonderlijk een keuze gemaakt, waarbij gekeken is naar motivatie, ervaring en omschoolbaarheid.
Sogeti
De omscholing bij Ordina leidde tot minder kritiek dan ict-dienstverlener Sogeti kreeg naar aanleiding van het verplicht omscholen van veertig medewerkers tot testers. Veertig bankzitters met affiniteit met testen werden overgeheveld naar de divisie Software Control om daar aan de slag te gaan. Sogeti kreeg vooral commentaar op de communicatie over deze verplichte omscholing. Zo zou de divisie Software Control wel te horen hebben gekregen dat er nieuwe medewerkers bijkwamen, maar wisten de overige afdelingen niet dat er collega's zouden vertrekken.
Bij Imtech ICT zijn op dit moment geen activiteiten met betrekking tot omscholing. Wel is de dienstverlener het programma Young Professionals gestart. Dit is een tweejarig programma waarin twaalf hbo'ers op de gebieden infrastructuur en softwareservices via een opleidingsprogramma in combinatie met werkervaring uit de praktijk klaar worden gestoomd als ict-professional.
Accenture
Ook ict-dienstverlener Accenture vond structurele omscholing van medewerkers tot nu niet nodig. ‘We proberen juist de ontwikkeling van onze mensen in balans te houden', zegt Thomas Mulder, hr-directeur bij Accenture. Accenture doet dit op basis van vraag uit de markt, in combinatie met de ambitie van medewerkers zelf. ‘Mochten zich echter vanuit de markt kansen voordoen die vaardigheden vereisen die we niet direct kunnen leveren, dan organiseren we zogenaamde ‘bootcamps'. Bijvoorbeeld op het gebied van Java, Siebel, Oracle of disciplines zoals business intelligence. Kortom, geen omscholing, maar wel relevante verbreding binnen het carrièrepad van onze mensen.'
Duidelijk een reaktie op de markt en dat is slim.
Slim, omdat het goedkoper is dan nieuw werven.
Slimme zet. Moeten meer bedrijven gaan doen.
Ben zelf op zoek naar andere baan, maar ook ik heb teveel ‘oude’ kennis. Omscholen zelf betalen is te kostbaar, blijkt als ik solliciteer, dus helaas hebben sommige werkgevers geen geld over voor ervaren mensen die alleen wat scholing nodig hebben. BTW, ik ben boven de 50, dat speelt dus ook een rol.
Als de dienstverleners nu eens allemaal dit soort acties ondernemen, kan ook de ‘oude’ generatie nog heel wat jaren mee. Mij lijkt nl. alles beter dan een uitkering, vervroegd pensioen, ontslag wegens overbodigheid e.d.
@Frankie:
Maar minder slim, omdat het personeel mogelijk minder gemotiveerd is omdat ze zoals bij Sogeti verplicht worden.
Maar we moeten als 50-jarigen toch nog steeds minimum 15 jaren werken…. dus omscholing kan nooit slecht zijn. Als we maar omgeschoold worden naar iets waarin we WEL inzetbaar zijn. Niet dat de omscholing wordt gebruikt om iemand vervolgens te kunnen ontslaan. OPPASSEN met omscholing !
Tja, het blijkt maar weer hoe serieus Ordina en Sogeti het testen en het testvak nemen. Er is onvoldoende vraag voor een bepaalde specialisme, ach dan worden het toch gewoon testers! (dat kan immers iedereen….)
@Badgast en @Tester, er zijn ook alternatieven: ontslag, inname leaseauto, korting op salaris. De markt zal initiatieven belonen cq. afstraffen. Komt Sogeti of Ordina dadelijk met een bijv. snel opgeleide testmanager, dan zal de markt dat direct in de gaten hebben en tarieven nogmaals korten of eisen om meer kwaliteit. Testen is een vak en dat leer je voornamelijk door veel ervaring op te doen. Nu sluit ik niet uit dat van de omgeschoolden er ook potentiele managers tussenzitten, al denk ik dat die mensen nooit zo lang op een bank waren blijven zitten.
Kortom, de grote jongens merken de veranderde vraag in de markt en moeten acteren. Dat doen ze nu, maar of het efficient en op tijd is zal de tijd leren.
Erg goed, en ik vind zelf dat je als ICT’er het initiatief moet houden om bij te blijven en je kennis up-to-date te houden. Laten we wel eerlijk zijn: dat de vraag naar mainframe expertise afneemt, is niet zomaar uit de lucht komen vallen.
Verder zou ik ook wel de reactie van die zestig medewerkers willen horen.
@Tester: de omgeschoolde testspecialisten zijn bij mij in de Ordina unit Testing terecht gekomen. Veel van deze mensen hebben jarenlang bedrijfskritische systemen ontwikkeld en beheerd *zonder* dat er een apart testteam was als vangnet voor eventuele fouten.
De mensen konden prima testen op basis van hun ruimte praktijkervaring, maar hadden bijv. geen parate kennis van TMap.
Goh, wat een humor. Kort geleden kopten de ICT berichten nog dat er een tekort dreigt te ontstaan aan mainframe specialisten en nu worden ze omgeschoold. Kennelijk is de kristallen bol nogal diffuus…
bij de overheid zijn nog volop MF specialisten nodig