Ict-dienstverlener Ordina heeft onlangs zestig mainframe-specialisten omgeschoold naar Java-, test- en Oracle-specialisten. Het bedrijf deed dit omdat er minder vraag is naar mainframekennis. Ordina is de tweede dienstverlener die bankzitters omschoolt. Eerder werd bekend dat Sogeti veertig bankzitters omschoolt tot tester.
Ongeveer vier maanden geleden is de groep mainframe-specialisten bij Ordina omgeschoold naar Java-, test- en Oracle-specialisaties. ‘We kijken continu naar de inzetbaarheid van onze medewerkers', zegt pr-manager Sabine Steen-Lakerveld. ‘De basis hierbij is de individuele ontwikkeling. Als blijkt dat in de markt de vraag naar bepaalde specialisaties afneemt, kijken we actief naar de mogelijkheden om medewerkers met deze specialisatie om te scholen naar meer gevraagde specialisaties. Daarbij geldt dat omscholing nooit verplicht is, maar altijd plaatsvindt in overleg met de individuele professional.'
Het betroffen bij Ordina niet alleen bankzitters. In totaal ging het om circa zestig medewerkers, waarbij is gekeken naar ervaring, individueel perspectief, omschoolbaarheid en affiniteit. In dit proces zijn er een aantal stappen doorlopen met de medewerkers, zoals een inventarisatie van de doorstroommogelijkheden en per doorstroomoptie is een omscholings- en begeleidingsprogramma opgezet. Hierna is met iedere medewerker afzonderlijk een keuze gemaakt, waarbij gekeken is naar motivatie, ervaring en omschoolbaarheid.
Sogeti
De omscholing bij Ordina leidde tot minder kritiek dan ict-dienstverlener Sogeti kreeg naar aanleiding van het verplicht omscholen van veertig medewerkers tot testers. Veertig bankzitters met affiniteit met testen werden overgeheveld naar de divisie Software Control om daar aan de slag te gaan. Sogeti kreeg vooral commentaar op de communicatie over deze verplichte omscholing. Zo zou de divisie Software Control wel te horen hebben gekregen dat er nieuwe medewerkers bijkwamen, maar wisten de overige afdelingen niet dat er collega's zouden vertrekken.
Bij Imtech ICT zijn op dit moment geen activiteiten met betrekking tot omscholing. Wel is de dienstverlener het programma Young Professionals gestart. Dit is een tweejarig programma waarin twaalf hbo'ers op de gebieden infrastructuur en softwareservices via een opleidingsprogramma in combinatie met werkervaring uit de praktijk klaar worden gestoomd als ict-professional.
Accenture
Ook ict-dienstverlener Accenture vond structurele omscholing van medewerkers tot nu niet nodig. ‘We proberen juist de ontwikkeling van onze mensen in balans te houden', zegt Thomas Mulder, hr-directeur bij Accenture. Accenture doet dit op basis van vraag uit de markt, in combinatie met de ambitie van medewerkers zelf. ‘Mochten zich echter vanuit de markt kansen voordoen die vaardigheden vereisen die we niet direct kunnen leveren, dan organiseren we zogenaamde ‘bootcamps'. Bijvoorbeeld op het gebied van Java, Siebel, Oracle of disciplines zoals business intelligence. Kortom, geen omscholing, maar wel relevante verbreding binnen het carrièrepad van onze mensen.'