Het percentage ict-hardware dat de ‘last-day-of-support' (LDoS) heeft overschreden, is sterk gedaald: van 31 procent in 2009 naar 9 procent in 2010. Toch blijft de hoeveelheid verouderde technologie groot. Het percentage ict-hardware dat tegen het einde van zijn levenscyclus zit, bedraagt nog altijd 47 procent. Dit kan betekenen dat steeds meer organisaties ervoor kiezen hun ict-hardware pas te vervangen als die tegen het einde van zijn levenscyclus zit, met alle risico's van dien. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het Network Barometer Report 2011 van ict-dienstverlener Dimension Data.
Het Network Barometer Report 2011 is gebaseerd op 270 Technology Lifecycle Management (TLM)-assessments die Dimension Data in 2010 wereldwijd uitvoerde bij organisaties van verschillende omvang en in verschillende sectoren. Het rapport is een analyse van de netwerken die deze organisaties ondersteunen bij hun bedrijfsprocessen. De analyse gebeurde door een evaluatie van de configuratieafwijkingen in relatie tot best practices, potentiële beveiligingskwetsbaarheden en de technische levenscyclusstatus van de aanwezige netwerkcomponenten.
Beveiligingsissues
Het is niet duidelijk of de daling in ict-componenten die de LDoS hebben overschreden, betekent dat organisaties nu een bewuste keuze maken om sommige ict-hardware tot aan een bepaalde fase in de levenscyclus te blijven inzetten. De onderzoeksresultaten suggereren dat klanten zich nu beter bewust zijn van de status van hun netwerkcomponenten en dat ze die vervangen als de risico's maximaal zijn. Oudere apparaten zijn gevoeliger voor beveiligingsissues en dit wordt ook bevestigd door standaardisering en compliancy-organisaties op dit gebied.
PSIRT 109444
Dimension Data ontdekte verder dat in 2010 bij meer dan 73 procent van de componenten in de bedrijfsnetwerken een beveiligingskwetsbaarheid. Dit is bijna het dubbele van de 38 procent die in 2009 werd geconstateerd. In september 2009 identificeerde Cisco een beveiligingskwetsbaarheid met hoge risico's: PSIRT 109444. Dit is een softwarekwetsbaarheid die is geïdentificeerd door het Product Security Incident Response Team. Elke PSIRT identificeert een IOS-kwetsbaarheid op basis van uitgebreide labtests en onderzoek van Cisco. Dimension Data vond deze terug in maar liefst 66 procent van alle ict-hardware. De resultaten van de TLM-assessments tonen dat, afgezien van PSIRT 109444, organisaties hun patches redelijk op orde hebben. De daarop volgende vier kwetsbaarheden werden gevonden in minder dan 20 procent van alle hardwarecomponenten.
‘Organisatie rekt levenscyclus hardware op’en ‘Het percentage ict-hardware dat de ‘last-day-of-support’ (LDoS) heeft overschreden, is sterk gedaald: van 31 procent in 2009 naar 9 procent in 2010. Toch blijft de hoeveelheid verouderde technologie groot.’ Dit lijken twee tegenstrijdige opmerkingen. Indien het percentage van 31% naar 9% gedaald is, dan is dit een enorme daling en lijkt dit geen grote hoeveelheid verouderde technologie. Kortom organisaties zouden de levenscyclus van hardware dan juist minder rekken. Feit is dat hardware, network hardware niet goedkoop is en dat de functionaliteit vaak nog prima voldoet. Kortom, waarom te veel geld uitgeven? Wat wordt eigenlijk bedoelt met verouderde technologie? In de ogen van de klant of de fabrikant van nieuwe hardware. Klanten worden juist steeds rationeler als het gaat om IT inkoop beslissingen en kijken verder dan hun neus lang is. Die leveranciers / fabrikanten die de klant een combinatie van kwaliteit en ‘redelijke’ kosten kunnen aanbieden zullen steeds meer marktaandeel winnen. Daar waar IT vroeger als complex en moeilijk te begrijpen werd gepercipieerd, wordt IT steeds meer gezien als een praktisch hulpmiddel die rendement dient op te leveren. Kortom, de klant lijkt steeds wijzere IT investerings beslissingen te nemen.
Het hergebruiken of rationeel verlengen van de levenscyclus van hardware is niet alleen vanuit finacieel oogpunt, maar ook vanuit milieu perspectief interessant. Door middel van het hergebruiken van hardware wordt niet alleen de CO2 uistoot vermindert, maar reduceert men gerelateerde afval en recycling activiteiten. Recent onderzoek heeft laten zien dat een closed loop supply chain de CO2 emissie met 50% kan verlagen ten opzichte van een traditionele forward supply zonder refurbishment / verlenging van de levenscyclus.
@Durabilit:
Afhankelijk van de business case zal vervangen of aanhouden bekeken moeten worden. Gezien de ontwikkelingen van elektronica is het heel goed mogelijk dat (tijdig) vervangen van componenten een positief effect heeft op het energieverbruik van een (complete) computerruimte: efficientere apparatuur produceren minder warmte, waarbij de klimaatbeheersing ook minder hard hoeft te werken (of zelfs kleiner in capaciteit teruggeschaald zou kunnen worden).
Let wel: het is altijd een gunstig doel om ‘oudere’ apparatuur te herplaatsen (door te schuiven) danwel op verantwoorde manier te recyclen (en dus niet afdanken/verschepen naar z.g. ‘3e wereld’ regionen waar de scheiding van materialen zeer zeker niet goed verloopt.
Dimension Data is een van de grootste resellers van netwerkapparatuur – zij hebben er dus belang bij dat bedrijven nieuwe apparatuur kopen. In de VS is het kopen van gebruikte hardware en het verlengen van de levensduur van bestaande hardware al sinds jaar en dag het normaalste van de wereld. Dit geldt ook voor de overheid en alle multinationals. Ik denk dus dat dit meer een marketing actie is dan een serieus te nemen studie.