Werving- en selectiebureau ICT Career gaat samen met uitkeringsinstantie UWV in juni 2011 gratis sollicitatieworkshops geven aan ict’ers. Ict’ers die momenteel zonder baan zitten, leren tijdens de workshop zichzelf beter presenteren. Hiermee verhogen zij de kans op een match met een nieuwe werkgever en een passende baan.
ICT Career heeft deze branchespecifieke workshops ontwikkeld, waarin ict'ers leren over de werkwijze van hrm-afdelingen. Ook worden er sollicitatietips gegeven en wordt er gestuurd op een betere sollicitatiebrief en cv en leren ict'ers zich beter te profileren tijdens gesprekken.
UWV
De samenwerking tussen ICT Career en het UWV is nieuw. De uitkeringsinstantie wil met de samenwerking de doorstroom van sollicitanten bevorderen. Via het UWV worden ict'ers in contact gebracht met ICT Career.
‘Het komt met grote regelmaat voor dat ict'ers op basis van de sollicitatiebrief of het eerste sollicitatiegesprek worden afgewezen omdat zij zichzelf onvoldoende hebben gepresenteerd', zegt Karst Dollekamp, directeur van ICT Career. ‘Ict'ers zijn over het algemeen inhoudelijk sterk op hun vakgebied, maar hebben vaak moeite zich te presenteren tijdens een sollicitatieprocedure. Daarom krijgen werkgevers een verkeerde eerste indruk van een sollicitant en wijzen deze dan af. Bij onze individuele bemiddelingen geven we de kandidaten tips om zich beter te presenteren.'
Goede actie; hoe kan ik mij opgeven en wat krijg ik dan?
Daarom moet je IT-ers tijdens het 1e gesprek ook niet laten interviewen en beoordelen door HRM-ers !
Ze worden meestal gezocht voor hun vak-inhoudelijke kennis, de rest is secundair; tenminste zo zou dit moeten zijn.
Je kunt je heel eenvoudig aanmelden op info@ictcareer.com
Ik denk dat Nerd een punt heeft.
Echter een organisatie die niet naar je kwalificaties kijkt maar wel naar je kapsel en de tekst op je t-shirt is niet op zoek naar specialisatie maar naar aap die zonder commentaar truukjes wil doen.
Ach, zolang als werkgevers alleen het onderste uit de kan willen (lees HBO, 25 en spotgoedoop) kan je solliciteren tot je blauw ziet, er is toch geen een werkgever die op je zit te wachten. Aan elke werknemer zit wel een vlekje en daar zouden werkgevers eens doorheen moeten kijken.
Simon,
Het probleem zit hem vooral bij de detacheerders, koppensnellers en HRM managers.
Serieuze bedrijven doen iha niet zo moeilijk over leeftijd versus salaris, we praten (jij praat) immers over HBO niveau en dan hebben we het niet meer over een minimum salaris.
Voor kopelbazen is dat wel relevant omdat het verschil in marge oplevert.
De grootste ellende is dat vrijwel alle vacatures niet bij echte werkgevers open staan maar altijd via ranzige cv schuif clubjes die op geen enkele manier van toegevoegde waarde zijn maar die wel een beeld scheppen dat er bergen onvervulbare vacatures zijn en en passant nog even de indruk proberen te wekken dat ict’ers te dom en te lui zijn om te werken.
(dat laatste geld aleen voor echt goede mensen, die slim zijn en alles automatiseren waardoor ze uiteindelijk een relaxte baan hebben)
Fijn. En dan zeker eerst helemaal de blaren op je tong praten om überhaubt aan die 20 jarige “senior recruiter” uit te leggen wat er uberhaubt in het functieprofiel staat en dat jouw cv daar prima op aan sluit… Per definitie solliciteer ik niet meer op vacatures via een recruitmentbureau. Als een bedrijf (lees HRM) niet volwassen genoeg is om zelf een ict-er aan te nemen verdienen ze sowieso mijn kwaliteiten niet. Inderdaad net zoals Pascal zegt 99% is niet anders dan een ranzig cv schuif clubje.
@ Pascal en Kees,
Jullie hebben gelijk dat “CV schuif clubjes” zoals jullie dat zo mooi verwoorden idd de indruk wekken alleen maar geïnteresseerd te zijn in Jong & Hoger Opgeleid. Ben je voor 1980 geboren, dan ben je al te oud (te duur), inflexibel (geen zin meer in reizen van hot naar haar in eigen tijd) en minder operationeel ingesteld (terwijl de markt gewoon handjes wil).
Wat vaak in dit soort discussies wordt vergeten, is dat de CV schuif clubjes (Recruitment bureau’s en kleinere detacheerders) handelen in opdracht van de eindklant. Die stelt de “harde” specificaties op (het functieprofiel), maar geeft in de mondelinge toelichting ook vaak mee dat de voorkeur uitgaat naar een jonge(re) kandidaat. Dat mag natuurlijk niet hardop gezegd worden, laat staan hard gemaakt worden in de functiespec. want dat is leeftijdsdiscriminatie.
Mijn punt hier is dus dat vooral naar de eindklant cq werkelijke vacaturehouder moet worden gewezen als er gemopperd wordt op leeftijd, senioriteit etc. Bureaus zijn tussenschakels die zich aanpassen naar de wensen van de klant, en ja die maken het zichzelf ook gemakkelijker door deze discussie uit de weg te gaan. Immers, de concurrentie is groot, dus er moet snel geschakeld/gescoord worden.
@Marc, dat is toch niet helemaal waar.
Om te beginnen is het niet altijd zo dat organisaties standaard een ‘koppensneller’ inhuren om een vacature vervuld te krijgen.
Vaak reageren die gewoon op de vacature met de vraag of zij die mogen proberen in te vullen.
Schermen met preferred supplieer veranderd daar helemaal niets aan.. immers als Pascal appeltaart met slagroom prefereert is het nog maar de vraag of die slagroom er dalijk wel op zit.
Verder is het ook niet per definitie zo dat de eisen voor de vacature zo hard zijn dat er niet van afgeweken kan worden.
Als er gevraagd word naar een timmerman die tevens atoomgeleerde en straaljagerpiloot moet zijn dan wil met er nog wel eens van uit gaan dat de kandidaat die daar in de buurt komt best wel in staat zal zijn de vereiste technieken eigen te maken.
Feit dat het heel moeilijk is om vacatures direct bij de eindklant te vinden, en dat headhunters/detacheerders moeilijk doen over wie de klant nu eigenlijk is lijkt me veelzeggend.
Ik spreek uit ervaring ook al is dat alweer wat jaartjes geleden.