Op 8 juni wordt de eerste wereld IPv6-dag gehouden. Zoveel mogelijk grote websites worden dan zowel via IPv4 als via IPv6 beschikbaar gesteld. Is dat zo belangrijk dan? En als dat zo belangrijk is, waarom hebben ze dat dan niet eerder gedaan?
De introductie van IPv6 is een soort kip/ei-probleem. Het gaat pas echt goed werken als zowel de websites als de websurfers meedoen. Dus wie moet er beginnen?
Hoewel Google IPv6 al goed onder de knie heeft, is men nu terughoudend in het aanzetten van IPv6 voor alle internetters. Dat komt omdat er een heel klein percentage van websurfers is dat dan helemaal niet meer bij Google kan. En aangezien een heel klein percentage van heel erg veel geld bij Google nog steeds veel geld is, deinst men daarvoor terug. Zo zijn er meer grote websites die bang zijn dat ze een slechte reputatie krijgen. Daarom is wereld IPv6-dag een goed idee. Door allemaal tegelijk dit experiment in te gaan wordt het makkelijker de werkelijke oorzaak van IPv6-problemen op te sporen en uit te roeien.
Hopelijk is na 8 juni de koudwatervrees bij de grote websites verdwenen, en kunnen die met vertrouwen IPv6 aanzetten. De ISP's die dan IPv6 aanbieden kunnen dan eindelijk zien dat er serieus IPv6-verkeer op gang komt. Dat is hard nodig, want we zien IPv6 op veel plaatsen, maar niet in de verkeersstatistieken.
Wereld IPv6-dag is een goede ontwikkeling. Er is geen toekomst voor het internet zonder IPv6, dus hoe eerder je er aan begint hoe beter het is. Hoe meer tijd je er voor neemt, hoe goedkoper het wordt om de introductie van IPv6 mee te laten lopen in de normale investeringen. De alternatieven voor IPv6 zijn uiteindelijk vooral complexer en dus duurder in beheer.
Wat kun je zelf doen? Net als cloud computing is ook IPv6 niet een alles of niets verhaal. Je hoeft niet alles tegelijk op IPv6 te zetten. Je kunt het stukje bij beetje uitbouwen. Ga je ISP en hosting provider aan zijn of haar kop zeuren. We merken dat dat helpt.
Kortom, ik blijf van mening dat IPv6 ingevoerd moet worden.
Goed verhaal!