Ict-dienstverlener Sogeti heeft veertig bankzitters met uiteenlopende functies overgeplaatst naar de divisie Software Control. Zij gaan daar aan de slag als tester. De veertig zijn geselecteerd op de tijd die zij al op de bank zitten en hun affiniteit met het testvak. Sogeti weet nog niet of de overplaatsing permanent of tijdelijk is.
De maatregel wordt bedrijfsbreed bij Sogeti doorgevoerd en sluit volgens woordvoerder Jolanda Peek aan op de toenemende vraag naar testers. ‘Het is een kwestie van vraag en aanbod. Wij hebben gekeken naar onze bankzitters en kozen voor personen die makkelijk om te scholen zijn op basis van het cv of die affiniteit met testen hebben. Of de overstap tijdelijk of permanent is hangt af van de ontwikkeling en ambities van de betrokken personen.' Of de overstap verplicht is, wil Peek niet zeggen. ‘Wat is verplicht? Als ze het niet willen, worden ze niet ontslagen.'
Terugkeer
Sogeti sluit een terugkeer van de betrokkenen naar hun oude divisie niet uit, maar Peek wil daar geen harde uitspraken over doen. Betrokkenen melden Computable dat de maatregel een permanent karakter heeft, waarbij mensen formeel worden overgeplaatst. Zij krijgen te maken met een andere unit en een andere unitmanager en krijgen een opleiding van drie weken. Zodra zij als tester worden ingezet, bepaalt de divisie Software Control wanneer de medewerker weer wordt vrijgegeven voor andere werkzaamheden. De vraag naar testers is groot, waardoor betrokkenen het gevoel hebben dat zij een permanente overstap maken.
Onder de overgeplaatsten bevinden zich SAP-consultants, software engineers, implementatiespecialisten en projectleiders. Sommigen van hen zien de overstap als een stap terug in hun carrière. Een betrokkene meldt dat er afspraken zijn gemaakt over een terugkeer naar de oude divisie wanneer het aantal bankzitters onder de honderd komt. Sogeti wil dit bevestigen noch ontkennen. ‘Dit is de afgelopen drie jaar niet meer voorgekomen, dus ik zie het somber in', zegt een betrokkene. ‘Ik wil er verder niet zo veel meer over kwijt, omdat dit mij mijn baan kan kosten. Voor wat die nog waard is.'
En hoe gemotiveerd zijn die nieuwe ’testers’ dan? Het klinkt mij alsof ze een gedwongen carrièrestap moeten maken. Zit een klant op zo iemand te wachten? En wat straalt dit uit naar de rest van de organisatie?
Als je stilzit wordt je maar tester, dan breng je nog iets op..
Slim, beter ingezet dan niet declarabel. Ik weet niet of het een fijn signaal naar professionals is. “Je kunt nog altijd tester worden…”. Verder motiveert dat een bankzitter deels of niet, een echte goeie zou nl. allang gespot zijn of zelf overgestapt.
Frank, ik weet niet precies wat de taak van een tester inhoud, maar als het vak onbelangrijk of minderwaardig was dan zouden er niet zo veel mensen hun brood mee verdienen.
Ik ben het met Frank eens. Ikzelf zou er in elk geval voor tekenen.
Daarnaast is het m.i. beter dan werken op een help-en/of servicedesk (op zich zijn daat wel mensen nodig, maar toch..). Juist op die plek loop je kans om flink beneden je niveau te werken èn er “te lang” te zitten waardoor je minder aantrekkelijk woordt voor potentiële werk- en opdrachtgevers voor een functie van bv systeembeheerder…
En tja, soms worden opleidingen opnieuw ingeschaald, zodat bv MCSE/MCITP als MBO + worden aangemerkt, waar dat enkele jaren geleden vaker nog HBO was. Hoewel die discussie al in de periode van NT 4.0 al gaande was. Dat leidt bij mij tot de vraag of dat ook zal gebeuren voor de opleiding tot test engineer.
Is de vraag naar testers bij Sogeti soms zo groot door de uibesteding van het werk aan India?
Of is dat juist de reden dat er zoveel mensen op de bank zitten?
Raar dat ik dit nieuws via Computable moet vernemen.
Op zich is de maatregel goed te begrijpen, alleen is de communicatie erover weer om te huilen. Het lijkt erop dat Sogeti dit onder de pet wil(de) houden. Nu moet ik het nota bene weer via de media vernemen.
Ik begreep een jaar geleden al van een manager daar dat dit gebeurt bij Sogeti. Destijds werden sommige bankzitters vriendelijk doch dringend verzocht zich te verdiepen in het testen (lees: overgeplaatst).
Inderdaad kwalijke zaak om dit weer extern te moeten horen. Waarschijnlijk niet zonder reden.
@Pascal, testen is niet minder nuttig werk, maar je kunt je denk ik wel voorstellen dat een beheerder of ontwikkelaar of manager zich niet prettig voelt in zo’n positie.
Beter ingezet dan niet declarabel is zeker slim, maar op de lange termijn niet als dat ten koste van de wensen van de medewerker gaat. Ik ben misschien wat te cynisch hierover ondertussen, maar ik lees het meer als een verkapte aansporing tot het nemen van ontslag. Zo te zien is dat cynisme ook breder terug te vinden ondertussen.
De redenatie dat mensen weer terug mogen naar hun originele carrierepad als het aantal beschikbare aantal professionals onder de 100 valt komt ook neer op wanneer pinksteren en pasen op één dag vallen.
Zeer jammer ook van de communicatie ja. Dat ze dat nou nog steeds niet hebben geleerd.