Chief information officers (CIO's) vrezen dat zonder ict-innovatie hun organisatie marktaandeel zal verliezen. Probleem is dat zij er vaak niet verantwoordelijk voor zijn. Cio's die direct rapporteren aan de ceo van het bedrijf of in de raad van bestuur zitten, hebben de meeste kans op succesvolle innovaties. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een wereldwijd onderzoek onder tweeduizend cio's van detacheerder en arbeidspecialist Harvey Nash, in samenwerking met PA Consulting.
Uit de 'IT Leadership Strategic Survey' van Harvey Nash komt naar voren dat de druk vanuit het bestuur en de onderneming op de cio toeneemt. Van ict wordt een efficiënte verwerking en analyse van informatie verwacht, in combinatie met een snel antwoord op marktomstandigheden, zodat een bedrijf zich staande kan houden in de wereldwijde concurrentie. Cio's vinden dan ook dat als zij niet innoveren en geen nieuwe technieken mogen omarmen, hun bedrijf risico loopt de concurrentieslag te verliezen.
Innovatie is een must geworden, vindt driekwart van de cio's in de enquête van Harvey Nash. Jan-Leen 't Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland, constateert echter dat slechts iets meer dan de helft er ook verantwoordelijk voor is. 'Daarnaast blijkt uit ons onderzoek dat cio's die direct aan de ceo rapporteren 25 procent meer kans hebben op succesvolle innovaties. Ook blijkt het uit te maken of ze vorig jaar een budgetverhoging hebben gekregen voor innovatie of dat zij lid zijn van het bestuur van de organisatie. Dit geeft respectievelijk 18 procent en 22 procent meer kans. Er zit dus nog een gat tussen wat cio's als noodzaak zien en wat zij uiteindelijk kunnen leveren.'
Nederland
Wel tekenen de onderzoekers aan dat de rol van cio de afgelopen jaren steeds strategischer is geworden. De helft van de ondervraagde ict-directeuren zegt deel uit te maken van de directieraad of het managementteam. Dat is een stijging van 8 procent in vergelijking met de resultaten van het onderzoek van vorig jaar. De cio's uit Nederland lopen hierbij voorop, blijkt uit de studie. 57 procent van hen zegt deel uit maken van het topmanagement of de directie, een hoger percentage dan het wereldwijd gemiddelde. Ook op andere vlakken scoren ict-directeuren hoger dan het gemiddelde, zoals bij het hebben van een functie met internationale verantwoordelijkheid, het kunnen nemen van strategische beslissingen en het direct rapporteren aan de hoogste baas.
Uit het onderzoek blijkt verder dat nieuwe technologieën zoals public clouddiensten (11 procent), private clouddiensten (21 procent), mobiele technologie (22 procent) en de opkomende sociale netwerken al worden ingezet. Ook lopen er bij veel organisaties proefprojecten rond deze technologieën. Slechts een klein percentage van de ondervraagden heeft na onderzoek besloten dat deze nieuwe technologieën niet geschikt zijn voor hun onderneming.
Onderzoek
De Harvey Nash IT Leadership Strategic Survey is een jaarlijks, internationaal onderzoek gehouden onder meer dan tweeduizend cio's wereldwijd, waaronder ruim driehonderd Nederlandse deelnemers. Het onderzoek behandelt actuele onderwerpen die spelen in het vakgebied van de cio, zoals dit jaar innovatie en social media.
Mooi verhaal maar jammer genoeg is de CIO niet bezig met de margins/growth strategie. Er zitten twee jongens in de board die de growth en margins bewaken : CEO en CFO.
CIO krijgt het gewoon moeilijk om innovatie (rol van een bouwer en aan CEO laten zien dat hij zijn growth-guy is) en beheer (IT tak optimaliseren, fine-tunen, outsourcen – om de CFO te laten zien dat alles draait prima onder de huidige budget) te ontwikkelen.
Nu is de dilemma: CEO zegt: “Jongen, we moeten groeien. We moeten naar China en we moeten nieuwe producten ontwikkelen. Kun jij mij helpen?”.
CIO kan het wel doen maar het is super-moeilijk om dit te realiseren als de andere board-member jou als een kostenpost ziet.
Dus mijn oordeel: Er zijn uiteraard uitzonderingen maar een gemiddeld CIO is en zal een 2-3 jarige functie blijven, hij kan alleen prima her en her fine-tunen. Redelijk groot en succesvol outsourcing project is zijn enige hoop naar de volgende baan.
Het verhaal van de Sourcing Adviseur kan ik als Sales Manager bij een Groot Nederlands IT bedrijf volledig onderschrijven. Zolang 80% van de werkelijke CIO’s niet minimaal in de RvB zitten en IT wordt gezien als een Kostenpost, blijft het gerommel in de marge.
‘Rewiring the house while the electricity is still on’ is inderdaad geen eenvoudige opgave. Innoveren en nieuwe business functionaliteit leveren, terwijl de onderhoudskosten van het bestaande IT landschap steeds verder oplopen. Hoe dichter die kosten het totale IT budget benaderen, hoe minder budget er voor vernieuwing beschikbaar is (de bekende ‘maintentance trap’).
Toch kan een CIO business impact hebben vanuit zijn eigen circle of control. Door structureel in te zetten op software economics. Waar en wanneer te investeren in het huidige IT landschap om een optimaal rendement te realiseren? Hoe waarde toe te voegen voor de business door de flexibiliteit van het IT landschap te verbeteren en daarmee de time-to-market te verkorten? Hoe verantwoord kosten te reduceren en daardoor een bijdrage te leveren aan de bottom line van de organisatie? Hoe vroegtijdig risico’s te onderkennen, te mitigeren en daarmee bewerkstelligen dat de organisatie voldoet aan wet- en regelgeving en in control is?
Veel CIO’s doen al het nodige door in kaart brengen welke applicaties ze in huis hebben en wat daar de huidige kosten van zijn. En hoe belangrijk de applicaties zijn voor de ondersteuning van de business. Ook weten ze vaak wel wat de obstakels in het IT landschap waar bij business change programma’s steeds tegenaan gelopen wordt. Maar waar kunnen de Euros nu het beste worden geïnvesteerd om in de toekomst de grootste voordelen voor de business te genereren? Dat vraagt om feitenmateriaal en benchmark data die extrapolatie van de ontwikkeling van kosten en business risico’s mogelijk maakt.
Het goede nieuws voor CIO’s is dat toekomstige investeringsbeslissingen objectief zijn te onderbouwen. Door de broncode van de maatwerksystemen door te meten en te classificeren volgens het SIG / TÜViT kwaliteitsmodel zijn er harde conclusies te trekken. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk het verband aangetoond tussen de kwaliteit van software en de kosten voor bouw, onderhoud en herstel. Hoe hoger de kwaliteitsrating hoe sneller software kan worden gebouwd, getest en hersteld. Doormeten van het maatwerk portfolio volgens dit model geeft CIO’s interessante inzichten. Bijvoorbeeld hoe de onderhoudskosten zich de komende jaren zullen ontwikkelen bij ongewijzigd beleid. Of hoeveel capaciteit er nodig zal zijn om de applicaties minimaal in de lucht te kunnen houden en voldoende wijzigingen voor de business te kunnen doorvoeren. Maar ook waar gerichte verbeteringen in het landschap leiden tot meer business agility en een lagere TCO. En wanneer het break even point van deze investeringen wordt bereikt. Dit geeft een CIO’s concrete knoppen om aan te draaien. En het maakt het mogelijk om op basis van feiten op RvB-niveau duidelijk te maken dat investeringen ten behoeve van applicatie portfolio optimalisatie zullen leiden tot lagere onderhoudskosten, meer flexibileit en minder risico’s. Uiteindelijk creëert dit ruimte voor meer innovatie aan draagt dit bij aan een betere overall business performance. Door bewust in te zetten op software economics en applicatie portfolio optimalisatie kunnen CIO’s dus wel degelijk invloed uitoefenen op het innovatiebeleid.