De rol van de servicemanager komt onder druk wanneer de ITILv2-certificering per juni 2011 stopt. Door trends als 'het nieuwe werken', 'bring your own device', duurzaamheid/maatschappelijk verantwoord ondernemen, social media en cloud computing verschuiven de verwachtingen van de ict-afdeling van levering conform afspraak naar klant-/gebruikerstevredenheid. Dit meent ict-servicemanager Gert-Jo van der Heijden die werkzaam is bij Yacht in een opiniebijdrage.
‘In de afgelopen jaren mocht een ieder die het ITIL-certificaat bezat zich servicemanager noemen', zegt Van der Heijden. ‘Dit is verleden tijd. We krijgen te maken met de vraag welke kennis en kunde je in de toekomst van een servicemanager mag verwachten. In functiebeschrijvingen van ‘de' servicemanager zie ik nu al een grote diversiteit over wat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn. Er zijn nog wel een aantal generieke eigenschappen te onderscheiden. Deze zijn voornamelijk gebaseerd op controle van de uitvoering van ict-beheerprocessen en de daaraan gerelateerde prestaties en kpi's.'
Overleven
Van der Heijden noemt in zijn opiniebijdrage vier mogelijkheden voor de huidige servicemanagers om te overleven. Dit zijn het specialiseren naar sourcing- of kwaliteitsmanager, het specialiseren in applicatie- en/of functioneel beheer, generiek ontwikkelen vanuit managementperspectief op basis van het huidige functieportfolio en het ‘gewoon' werkzaam blijven binnen het servicemanagement-gebied, maar dan op basis van ITILv3.
‘Ik zie meer dan genoeg uitdagingen voor de huidige servicemanagers', aldus Van der Heijden. ‘Het speelveld zal de komende jaren echter wel veranderen en dit zal de nodige specialisaties opleveren. Of de functiebenaming ‘servicemanager' over vijf jaar nog bestaat, weet ik niet, maar het takenpakket ten opzichte van de huidige definitie zal zeker gewijzigd zijn.'
Opiniebijdrage
Lees ook de opiniebijdrage ‘Onzekere toekomst voor de servicemanager'.
Echte waarde weten toe te voegen aan de business, dat is waar het om gaat! En of dat is via het aanbieden van (private) cloud services of ‘ouderwetse’ services, dat maakt niet uit. Dat is immers de technische oplossing waarmee je die waarde toevoegt.
Added value is what Service Management V3 is all about.
Vreemd artikel wel. Dus omdat de ondersteuning voor ITILv2 stopt, hebben servicemanagers ineens een probleem? Volgens mij was een groot deel van het bedrijfsleven (en ook de ICT dienstverleners zelf) tegen versie 3 van ITIL en bleven ze veel liever bij versie 2, omdat dat werkbaarder was. Dat zou een detacheerder als Yacht toch ook ook moeten weten. Bovendien vind ik het een vreemd verhaal om uit het stopzetten van de ondersteuning op een versie van een kaderplatform (ITIL is immers een kader, en geen doel op zich) te concluderen dat servicemanagers nu ineens een probleem hebben. Volgens mij pakken we nog steeds van ITIL wat we nodig hebben, en dicteert ITIL niet wat dat is.
Simon, helemaal mee eens. Loos artikel…