De servers van de wereldwijde cloudaanbieder Amazon zijn dinsdag 24 mei 2011 overbelast geraakt na een promotieaanbieding van het nieuwe album van popartiest Lady Gaga. De servers van Amazon raakten overbelast nadat het album ‘Born this way’ van Lady Gaga voor 99 dolllarcent te koop werd aangeboden.
Smartphone
Amazon wilde met de actie de nieuwe clouddiensten van Amazon promoten. Hierbij kunnen gebruikers hun muziek opslaan in de cloud en daarna op elke pc of smartphone afspelen. Amazon biedt hierbij vijf gigabyte gratis opslagruimte. Dat wordt verhoogt naar twintig gigabyte als klanten een album kopen. Deze dienst van Amazon concurreert met de iTunes-dienst van Apple.
Amazon EC2 Cloud
Amazon had eind april 2011 ook al te maken met uitval van servers. Toen lag de Amazon EC2-cloud eruit. Duizenden websites waren niet meer bereikbaar en ook cloudapplicaties waren niet meer toegankelijk. Onder andere de website van de The New York Times had veel last van de storing. Mensen konden de artikelen wel lezen, maar konden niet reageren op berichten en ook het inzenden van stukken werkte niet meer. Deze faciliteiten, die databasegerelateerd zijn, geven dan aan dat de relationele databasesystemen niet meer werken en aangezien de meeste websites daar toch wel gebruik van maken, had deze storing verregaande gevolgen.
Mirrors en risk management
Volgens Amazon was een ‘netwerkprobleem' voor de beheersoftware aanleiding om mirrors opnieuw op te bouwen. Mirrors zijn schaduwkopieën van de ‘virtuele harde schijven' van EC2-klanten. Doordat er zoveel mirrors tegelijk opgebouwd moesten worden, kwam de EC2-locatie enorm veel capaciteit tekort in het netwerk. Dat ziet er voor de beheersoftware uit als een netwerkstoring, waardoor er nog meer mirrors moesten worden gerepareerd. Dit lawine-effect loopt snel uit de hand.
Volgens Computable-expert Peter van Eijk, onafhankelijk ict-adviseur, is dit een ontwerpfout van Amazon EC2, maar de getroffen bedrijven hebben niet goed nagedacht over hun risk management. 'Want ze hebben eigenlijk hun hele business op een enkel rekencentrum gebouwd. En je moet een cloudprovider eigenlijk zien als een rekencentrum. En ook al is het nog zo redundant gebouwd, ontwerpfouten als deze blijven een 'single point of failure'. Sommige van dit soort bedrijven hebben een maandelijkse Amazon-rekening van boven de honderdduizend dollar. Dan moet je je toch wel een beetje risk management kunnen permitteren? Zo moeilijk is dat nu ook weer niet, voor honderden andere EC2-klanten werkte de ‘fail-over' prima.'
Er zijn wel vaker (web)servers overbelast geraakt als gevolg van succesvoller dan gedachte acties, massale raadplegingen na een calamiteit etc. Of dat dan een cloudserver is of niet maakt dus niet zo veel uit.
Maar zo hou je berichtgeving rondom een hype natuurlijk wel lekker hyperig.
Tjee wat een belabberd artikel en een suggestieve relatie naar het cloud probleem van vorige maand. Als je er niets van begrijpt, ga er dan ook niet over schrijven.
Servers kunnen overbelast raken, heeft niets met de cloud an sich te maken. Nu wordt gesuggereerd dat AWS “weer” een probleem heeft.
Als ik een filmpje op mijn leaseweb server plaats en ineens wil iedereen het zien en heb ik daar geen rekening mee gehouden, dan raakt mijn server over belast, dat zegt *niets* over leaseweb en er faalt dan ook *niets* bij leaseweb. Door dan een algemeen incident bij Leaseweb aan te halen lijkt het net alsof je zegt “leaseweb heeft weer een probleem”.
Voor de goede orde, dit is een voorbeeld. Ik ben uiterst tevreden over LeaseWeb (en AWS), maar als voorbeeld dat dit artikel een hoog Telegraaf gehalte heeft.
De eerste regel vertelt iets, en er wordt meteen geswitcht naar iets anders.