Bezoekers van de ict-vaksite Computable.nl die een reactie onder een artikel willen achterlaten, wordt vanaf vandaag gevraagd zich eerst te registreren. Hiermee wil de redactie van Computable de kwaliteit van de discussies binnen de site verbeteren. Anoniem reageren blijft mogelijk, maar deze reacties worden pas zichtbaar nadat deze door een redacteur zijn vrijgegeven.
Geregistreerde gebruikers krijgen binnen Computable.nl een eigen profiel. Daarin kunnen zij onder andere aangeven waar hun specifieke vakkennis ligt. Reacties die zij onder een artikel achterlaten verschijnen direct op de site. Dit in tegenstelling tot anonieme reacties. Die worden pas zichtbaar nadat de redactie de tekst heeft vrijgegeven.
De redactie hoopt met deze extra drempel voor anonieme reacties de inhoud van vakinhoudelijke discussies te verbeteren. Anonieme reacties blijken het vaakst off topic te zijn of strijdig met de regels die Computable hanteert. Op korte termijn wil de redactie geregistreerde gebruikers extra voordelen bieden, waaronder de optie van een e-mail alert wanneer er door een ander op het artikel wordt gereageerd.
Ambitieuze ict’ers
Computable is de grootste ict-vaktitel van Nederland met maandelijks 300.000 unieke bezoekers op de website, 41.000 abonnees op de dagelijkse nieuwsbrief en een tweewekelijks magazine met 40.000 abonnees. Computable brengt nieuwsberichten en de achtergronden bij dit nieuws voor ambitieuze ict-professionals en ict-managers.
De regels
Reacties van members worden direct op de site geplaatst. De redactie controleert achteraf of de reactie aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn:
• De reactie dient betrekking te hebben op de inhoud van bovenstaand artikel.
• De reactie moet correct, bondig, professioneel en beschaafd zijn.
• De reactie mag geen beledigingen, bedreigingen, al dan niet fictief, aan het adres van de andere sitebezoekers of aan prominente personen bevatten.
• Uitingen van geweld, racisme, anti-semitisme, het zwartmaken van individuen, groepen of organisaties worden niet getolereerd.
• Het plaatsen van persoonsgegevens zoals telefoonnummers en adressen in de tekst van de reacties is niet toegestaan.
• Reacties met (verkapte) reclame voor producten of diensten worden bewerkt of niet geplaatst.
• Reacties met te veel taalfouten, volledig in hoofdletters zijn getypt, of te veel vraag/uitroeptekens bevatten worden niet geplaatst.
• De redactie behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen, in te korten of te verwijderen. De redactie gaat niet in discussie over geplaatste of verwijderde reacties. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.
• Het is de redactie van Computable toegestaan om de inhoud van de reactie met naam en toenaam te hergebruiken in de printuitgave van Computable.
Hopelijk worden de artikelen dan ook onafhankelijk van sponsoren…
Ik denk eerlijk gezegd dat de discussies flink zullen afnemen door deze registratiemuur.
Dit begint eerlijk gezegd steeds meer naar censuur te ruiken. Bestaat er een relatie met de alsmaar toenemende kritiek van de laatste tijd. Want laten we eerlijk wezen; terecht dat iedereen netjes moet blijven en ingaan op de gepubliceerde topics, maar het begint allemaal bij de onafhankelijkheid en kwaliteit van de publicaties in Computable. En daar is de redactie van het blad voor verantwoordelijk. Niemand anders!
Ik heb er niet speciaal bezwaar tegen dat de redactie een vinger in de pap wil houden.
De vraag is natuurlijk hoe objectief ze daar in blijft.
Waar ik meer mee zit is dat ook ik geen behoefte heb om mij te registreren. Daarnaast (zo heb ik de redactie laten weten) kan ik mij niet vinden in de voor registratie gestelde voorwaarden.
Kortom, of de vakdiscussies door de operatie verbeterd worden is een kwestie van afwachten.
Als dit inhoudt dat al te kritische meningen uit zullen blijven, dan zal Computable er voor de ingekakte managementcultuur er zeker op vooruit gaan.
De vraag is dus maar net wat de doelgroep van het tijdschrift is.
Het zou heel jammer zijn als er alleen nog maar ‘politiek correcte’ commentaren geplaatst mogen/gecensureerd worden die stroken met het ‘beleid’ van de redactie. Dan dutten we allemaal weer in en lijkt het net alsof we braaf doen wat de commercie voorschrijft.
Toon eens ballen, en laat andersdenkenden ook aan het woord!
Er zijn al teveel janknikkers in deze wereld. En uiteindelijk is het vakgebied NIET gebaat bij volgers, maar bij innovatie en diegenen die de gevestigde orde wakker schudden en tot de orde roepen.
@EH ho-ho ! tot nog toe is dat nooit gebleken.
Vergeet niet dat de redactie er altijd flink van langs krijgt als er weer eens een gebakken lucht verhaaltje wordt geplaats. De reacties zijn dan behoorlijk geladen en hoewel enigzinds geredigeerd in essentie toch geplaatst zoals bedoeld.
Anders denkenden komen wel eens aan het woord maar je moet ze wel weten te vinden.
Probeer zelf maar eens iemand te vinden die meer kan dan Next-Next-Next klikken en dan ook nog bereid toe en instaat tot het schrijven van een artikel is !
Lui die toevallig alles weten van Cisco of heel handig zijn met de een of andere obscure unix variant zijn daarom nog lang niet veelzijdig en deskundig te noemen.
Zelf ben ik b.v. slechts in staat om technische verhaaltjes te vertellen, management intereseert me in die zin niet bijzonder. ik zou dus geen artikel voor computable kunnen schrijven… how about you ?
De kop van dit artikel klopt niet echt want wat Computable doet is proberen het te verbeteren want censureren hoeft niet automatisch te betekenen dat het ook beter wordt.
Als discussies in de kiem worden gesmoord door te streng ingrijpen dan schieten ze in hun doel voorbij en heeft reageren an sich geen echte toegevoegde waarde meer.
Computable claimt onafhankelijkheid maar wat dat betreft laten ze zich toch vaak voor het karretje spannen van mensen die met hun bedrijf de mooie sier willen maken. Niet iedereen ziet hier het nut van.
Waar ik me persoonlijk meer aan erger is dat menig artikel kwalitatief in journalistieke zin erg mager is en hopelijk dat dit gezegd mag blijven worden indien van toepassing.
@Peter dat is iets dat dan ook uit veel reacties blijkt.
Helaas geld dit niet aleen voor Computable.
Kijk nu eens watde concurrent en hebben te melden.
Er zijn daar ook maar een paar journalisten die enig benul hebben, de rest is vaktechnisch gezien ook gewoon brandhout.
Ik ga er echter van uit dat ook jij liever een tech verhaaltje tiept (als je dat al zou ambieren)