De topmannen van ADP, Accountview, Exin, Qurius en Simac zijn genomineerd voor de Computable Award CEO van het Jaar 2011. In dit artikel staan de rapportages waarmee de jury de nominaties heeft onderbouwd. De winnaar van de ict-prijs wordt bepaald aan de hand van het aantal stemmen van lezers en de ranking van de vakjury. Computable-lezers kunnen vanaf maandag 23 mei tot vrijdag 16 september 2011 hun stem uitbrengen.
Computable reikt op woensdag 5 oktober 2011 voor het zesde jaar op rij de Computable Awards uit. De prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. Per categorie zijn vijf bedrijven, projecten of personen genomineerd door een vijfkoppige jury. In de categorie CEO van het Jaar 2011 zijn dat:
Hein Brockhof (ADP)
ADP Nederland is met 1,4 miljoen salarisstroken een stabiele en gerenommeerde partij in deze door specialisten gedomineerd niche. Met de recente overname van Allshare HR Solutions bouwt ADP verder aan zijn portfolio van oplossingen op hr-gebied. Algemeen directeur Hein Brockhoff geeft al sinds 2000 leiding aan de Nederlandse tak van ADP. Sinds 1 juli 2009 is hij tevens verantwoordelijk voor de Engelse en Australische activiteiten.
De jury is van mening dat Brockhoff zich menigmaal een stabiele factor heeft getoond in turbulente tijden. Hij is een belangrijke factor achter de gestage groei van ADP en is het bewijs dat een ceo ook langere tijd succesvol leiding kan geven aan een bedrijf.
Wim van Lemmen (AccountView)
Wim van Lemmen leidt als ceo Accountview, dat eind vorig jaar door Computable is aangemerkt als het financieel krachtigste ict-bedrijf van Nederland. Accountview is van origine een Nederlands bedrijf dat in korte tijd is uitgegroeid tot een softwarehuis met meer dan 28.000 klanten in Europa, van wie 12.500 in Nederland zijn gevestigd.
Afgelopen jaar heeft Van Lemmen met Accountview de SaaS-diensten uitgebreid. De leverancier richt zich met de hiermee op midden- en kleinbedrijven en accountantskantoren die online personeel- en salarissoftware willen gebruiken. Hierdoor is het bedrijf meer dan alleen een leverancier van accountingsoftware, het is nu ook de crm- en hrm-domeinen ingestapt.
De jury is van mening dat de financiële kracht van AccountView in een moeilijke tijd laat zien dat Van Lemmen het bedrijf succesvol leidt en dat hij meegaat met de laatste ontwikkelingen door de SaaS-diensten verder uit te breiden.
Michiel van der Lande (Exin)
Michiel van der Lande is de stimulerende kracht geweest achter de omvorming van Exin van een stichtingscultuur naar een marktgericht bedrijf. Een belangrijke ontwikkeling, waarbij hij op een onconventionele manier het initiatief heeft genomen. Hij heeft hierbij daadkrachtig leiding gegeven aan deze verandering. Een van de pijlers van zijn beleid is de juiste mensen op de juiste plek, met de juiste kennis en vaardigheden. Dit heeft onder andere geresulteerd in de start van de Exin Academy, het interne opleidingstraject van Exin. Hiermee wordt het kennisniveau van alle Exin-medewerkers naar een hoger niveau geholpen.
Een tweede onderdeel van zijn beleid is de focus op de klant. Van der Lande heeft ervoor gezorgd dat klantgerichtheid verankerd is in de bedrijfscultuur van Exin. Dit resulteert in een productportfolio die steeds beter aansluit op de behoefte van de markt. Met deze aanpak is hij zelf het uitgelezen voorbeeld van de nieuwe missie en visie die Exin onder zijn leiderschap voor de komende jaren heeft uitgezet. Door de omvorming van een technisch georiënteerd naar een business georiënteerd bedrijf is Exin nu klaar voor de toekomst.
De jury is van mening dat Van der Lande deze ingewikkelde omschakeling van stichting naar private onderneming succesvol heeft geleid en vindt dit een nominatie waard.
Leen Zevenbergen (Qurius)
Leen Zevenbergen, sinds januari 2010 algemeen directeur van Qurius, verwacht dat het verlieslatende bedrijf in 2011 weer winst maakt. Daarvoor moet zijn bedrijf wel zakelijker worden. Een van de initiatieven daarin is dat de ict-dienstverlener de hosting van zijn eigen ict en die voor zijn klanten onderbrengt in het KPN Cybercenter in Aalsmeer. De dienstverlener uit Zaltbommel huurt nu nog ruimte in het datacentrum Interconnect in Den Bosch. Die ruimte voldoet niet meer aan de eisen en milieudoelstellingen die Qurius stelt. De dienstverlener wil in 2014 100 procent duurzaam werken. Op termijn zullen alle klanten van de dienstverlener overgaan naar de locatie in Aalsmeer.
Het cybercenter van KPN in Aalsmeer, dat een datavloer van 5500 vierkante meter heeft, voldoet volgens Qurius aan de laatste milieu- en duurzaamheideisen. De dienstverlener uit Zaltbommel krijgt een afgesloten ruimte waarin de systemen op eigen hardware draaien. In de overgangsperiode blijft het Bossche datacenter in gebruik. Vanaf januari 2011 moeten de eerste klanten van Qurius worden bediend vanuit Aalsmeer.
Bij de inrichting van het hosting center zijn medewerkers van de Duitse tak van Qurius betrokken. Zij bouwen in eerste instantie aan een capaciteit om 10.000 gebruikers bij verschillende klanten te bedienen. Vanuit het KPN Cybercenter levert Qurius ontwerp, infrastructuur, implementatie en systeembeheer van op Microsoft gebaseerde bedrijfsautomatisering.
De jury is van mening dat onder bezielende leiding van Zevenbergen hiermee aangetoond wordt dat een zakelijke benadering zeker ook te combineren valt met aspecten van duurzaamheid.
Eric van Schagen (Simac)
Simac heeft in 2010 bijna 4,5 miljoen euro nettowinst geboekt. Dat is 75 procent meer dan in 2009. Ook de omzet groeide het afgelopen boekjaar. In 2010 zette het dienstenbedrijf bijna 138 miljoen euro om, zo'n 4,2 procent meer dan in het jaar ervoor.
De ceo heeft een uitstekende prestatie geleverd door in een recessie meerdere service- en beheercontracten (stijging 8 procent) en meerdere kortlopende projecten binnen te halen. Simac heeft geprofiteerd van de vele meerjarige contracten die stabiliteit in de slechtere economische tijd biedt.
Stem!
Breng nu je stem uit op de genomineerden voor een Computable Award.