'Lange reistijd belangrijkste reden om niet voor werkgever te kiezen', kopten verschillende media afgelopen week. Voor steeds meer werknemers en werkzoekenden is de reistijd een punt om af te haken, blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group.
Het gebrek aan mobiliteit heeft nu dus ook een remmend effect op de arbeidsmarkt. Het maakt dat werkgevers in een steeds kleiner wordende cirkel kunnen werven voor nieuwe werknemers. Geen goed teken lijkt me, aangezien de arbeidsmarkt ook om andere redenen steeds krapper wordt.
Het mobiliteitsprobleem is ons in Nederland natuurlijk niet vreemd. En de verwachting is dat dit alleen maar erger wordt. Denk aan het groeiend aantal files, waardoor de reistijd voor eenzelfde reis de komende jaren zal toenemen van zestig naar tachtig minuten. Reizen wordt op deze manier steeds minder aantrekkelijk. Hier ligt wat mij betreft een belangrijke taak voor werkgevers om slim en creatief om te gaan met deze afnemende reisbereidheid van (potentiële) werknemers. Omdat werkgevers in de ‘war for talent’ al druk bezig zijn de aandacht van generatie Y te trekken, zullen middelen als videoconferencing en smartphones nog vaker worden ingezet om het talent aan de organisatie te binden. Een bedrijfsbrede inzet van videoconferencing kan er daarnaast voor zorgen dat werknemers minder hoeven te reizen en daardoor sneller geneigd zijn toch voor een werkgever te kiezen: een win-win situatie.
Het is uiteraard maar een proefballonnetje en ik ben niet geheel onpartijdig, maar ik blijf me bij dit soort onderzoeksresultaten altijd afvragen waarom bedrijven niet slimmer op dit soort marktontwikkelingen anticiperen. Videoconferencing is al lang niet meer slechts een middel om de boardroom mee aan te kleden. Het zou wat mij betreft ook een middel kunnen zijn om het mobiliteitsprobleem nu echt eens bij de horens te vatten.
Is in de geschiedenis reistijd niet de enige constante?
Hoe sneller we van A naar B komen des te verder zijn we bereid dagelijks te reizen. Ik verwacht deze trend zich omdraait als we de reistijd verlengt.
@Raymond,
Dat is nu idd het geval he. als je anderhalf uur moet reizen voor tachtig kilometer, dan heb je daar al snel geen zin meer in.
Het probleem speelt vooral in de randstad.
In de rest van het land hebben ze internet uitgevonden om het reisprobleem op te lossen.
’t is en blijft een kwestie van keuzes maken…
Zelf werk ik in regio Eindhoven, en als ik dan zie dat we gedetacheerden rond hebbenhadden rondlopen uit Roosendaal, Kerkrade, Arnhem, Zwolle of Houten snap ik zowel de detacheerders als hun werknemers niet.
Probeer of iets in de buurt te vinden, of verhuis. Scheelt je ook meteen een berg in vrije tijd.
@PaVaKe, je punt is duidelijk en terecht.
geen idee waarom de situatie zo is.
Als je mbv het internet een baan zoekt, geef ik je weinig kans dit te veranderen.
Situatie word bewust of onbewust in stand gehouden.
Woon zelf in Limburg en werk voor een bedrijf in de buurt van Eindhoven met klanten in heel Nederland en in het buitenland.
MAAR… in limburg hebben we ook internet, dus ik beperk mijn woon/werk verkeer van de keukentafel tot de werkkamer.
@Pascal
Dan heb je in zoverre geluk dat jou werk zich leent voor thuiswerken.
Voor bijvoorbeeld testers van mri scanners, printers of wafersteppers wordt dat al een stuk lastiger. Het papierwerk kun je wellicht nog thuis doen, maar de meesten van ons hebben geen mri scanner in hun privé-werkkamer staan om te kunnen testen 😉
Meen je dat nou 😉
Tuurlijk heb je gelijk, De meeste ICT-lieden houden zich echter met zaken als beheer en software ontwikkeling bezig. dat kan je net zo goed thuis doen.
Immers maakt het geen bal uit of je nu op kantoor op een server ergens in de wereld zit te kloten, of dat je dat van thuis uit (of van mijn part vanuit de kroeg of het stadspark) doet.