De Europese Commissie gaat 36.000 werkplekken moderniseren met Windows 7. Het Europees orgaan heeft Microsoft een raamcontract aangeboden ter waarde van 44,7 miljoen euro. De softwareleverancier moet voor dat bedrag specifieke diensten leveren rond de Microsoft-software die de Europese instellingen in huis hebben en het nieuwe besturingssysteem invoeren. De Europese instellingen, agentschappen en andere organen gebruiken de Microsoft-software binnen een Institutional License Agreement (ILA).
Microsoft was de enige kandidaat voor deze grote aanbesteding. Het gaat hierbij om een 'onderhandelingsprocedure zonder een oproep tot mededinging', aldus Datanews. Volgens de Europese Commissie kunnen de softwarediensten alleen door Microsoft worden geleverd. Het gaat onder meer om ondersteuning voor de oplossing van technische problemen, advies en specifieke kennisoverdracht van de producten. ‘Deze ondersteuning- en adviesdiensten zijn zo nauw verbonden met de producten die de ILA bestrijkt, dat zij grondige, technische kennis vereisen van deze softwareproducten en dit op een dergelijk hoogstaand niveau dat enkel de maker van de software in staat is ze te verlenen', zo staat te lezen in de aanbesteding.
De 36.000 werkplekken zijn verspreid over 42 agentschappen en instituties van de Europese Commissie. Het huidige contract, dat een waarde heeft van rond de 49,8 miljoen euro, wordt beheerd door Microsoft-reseller Fujitsu. De overeenkomst loopt 31 mei af. De Europese Commissie mag overigens met het bestaande contract al upgraden naar Windows 7. Eerder toonde Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie, interesse om desktopvirtualisatie met Windows 7 bij de Europese Commissie door te voeren.
DIGIT
Er waren geen andere partijen uitgenodigd voor deze tender. Het Directoraat-generaal DG Begroting (DG BUDG) van de Europese Commissie had eerder nog voor een openbare aanbesteding gepleit. Maar volgens het Directoraat-generaal Informatica (DIGIT), dat verantwoordelijk is voor de ict-strategie van de Europese Commissie, voldoet Microsoft aan alle eisen.
European Interoperability Framework (EIF)
Nu Microsoft de order wint, kan dat een sneeuwbaleffect hebben ten gunste van de verkoop van Windows-software. Veel aanverwante Europese instellingen en overheden kopen dezelfde software die de Europese Commissie gebruikt. Europese overheidsinstellingen zijn goed voor 20 procent van alle software die in Europa wordt gekocht.
Voorstanders en lobbyisten van open source software (oss) zijn verbaasd dat de Europese Commissie exclusief onderhandelt met Microsoft.
Ik dacht dat de Europese Commissie zo’n grote voorstander was van open source?
“Microsoft moderniseert EU met Windows 7”.
Het blijkt niet om de hele Europese Unie te gaan, maar alleen om 36000 werkplekken bij de Europese Commissie.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Commissie
Dit zijn dus de mensen die van mening zijn dat slechts een Amerikaans bedrijf dat al twintig jaar heeft laten zien hoe het niet moet in staat is om een wordprocessor en een email programmaatje te leveren.
Vinden we het dan vreemd dat zo weinig mensen de EU in zijn huidige vorm zien zitten.
Ben het eens met de opmerking over de 36.000 werkplekken, snap daarom de opmerking ook niet over de 20%.
Benieuwd of Microsoft ook SP1 aan de EU adviseert. In de beta van het SP1 zit immers een timebomb waardoor niet legale versies van windows 7 na 20 juni 2011 niet meer kunnen opstarten. En aangezien er geen enkele organisatie al zijn systemen in orde heeft, gaan daar dus weer de nodige klappen vallen.
Hoe dom kan een organisatie zijn.
Weer een pennenlikker die geen verstand heeft.
Ja dat had makkelijker geweest opensource met 36000 varianten.
@Simon
“En aangezien er geen enkele organisatie al zijn systemen in orde heeft, gaan daar dus weer de nodige klappen vallen.”
Waar baseer je op dat geen enkele organisatie al zijn systemen op orde zou hebben?
Ik vind dat namelijk nogal een grove uitspraak en uit ervaring kan ik mededelen dat die organisaties er wel degelijk zijn.
Misschien dat jij in jouw omgeving voorbeelden ziet hoe het niet moet, maar dat wilt niet zeggen dat er geen bedrijven zijn die het wel goed voor elkaar hebben.
Het maakt ook weinig uit of een bedrijf zijn zaken niet op orde zou hebben – da’s toch de schuld van Microsoft niet??
Niet dat ik achter de continuering van het gebruik van Windows binnen de EC sta natuurlijk… Waarom zo gigantisch veel geld naar Redmond sluizen? Zelfs al was dat stukken goedkoper dan intern Open Source gebruiken en ontwikkelen waar nodig, dan nog moet je geen Closed Source OS willen. Je krijgt dan steeds meer last van vendor lock-in. Hoe langer je wacht met overstappen naar Open Source, hoe duurder de overstap zal zijn. Maar dat die overstap noodzakelijk is vanuit ’t oogpunt van openheid (ook voor wat betreft regeren: de overheid moet open zijn) en veiligheid, dat zou een gegeven moeten zijn. Een gegeven waar men rekening mee zou moeten houden. I.p.v. als maar meer geld naar Redmond pompen. Erg slecht voor de import/exportverhouding.
En door Windows te blijven gebruiken steunt de EC indirect ook ’t uiterst destructieve milieubeleid (die eigenlijk gewoon bijna afwezig is) in de USA. Al die miljoenen gaan naar mensen in de USA, die ’t niet zo nauw nemen met ’t (leef)milieu.