De rijksoverheid huurde in 2010 voor ruim 147 miljoen euro aan ict-advies in. Het toenmalige ministerie van Justitie was veruit koploper met 68 miljoen euro. Het kabinet is vorig jaar gestart met het beperken van externe inhuur door een eigen pool van ict-projectleiders en -managers op te zetten. Dit moet leiden tot een structurele besparing van tien miljoen euro.
Dit blijkt uit het overzicht van externe inhuur dat is opgenomen in de Jaarrapportage bedrijfsvoering 2010 dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er door de ministeries in totaal 1,027 miljard euro is uitgegeven aan inhuurkrachten in 2010. Ten opzichte van 2009 (1,284 miljard euro) betekent dat een daling met circa 257 miljoen euro.
Ict-inhuur
Van die 1,027 miljard euro is het meeste geld (668 miljoen euro = 65 procent) uitgegeven aan uitzendkrachten. Wanneer deze grote algemene post buiten beschouwing wordt gelaten blijkt van de gespecialiseerde beroepsgroepen ict met 147,6 miljoen euro veruit bovenaan te staan. Inhuur van ict-advisering was in 2010 goed voor 14,4 procent van de totale bestedingen aan inhuurkrachten, op afstand gevolgd door accountancy, financiën en administratieve organisatie (5,2 procent), beleidsadvies (4,6 procent), organisatie- en formatieadvies (3,2 procent), interim management (2 procent), juridisch advies (1,9 procent) en communicatieadvies (1,5 procent).
Departementen
Uitgesplitst naar departementen komt uit de jaarrekening naar voren dat het ministerie van Justitie (inmiddels opgegaan in Veiligheid & Justitie) in 2010 verreweg het meeste geld aan ict-advies heeft besteed: 68,38 miljoen euro. Verkeer & Waterstaat (nu Infrastructuur & Milieu geworden) is een goede tweede met 17,25 miljoen euro, gevolgd door Vrom (inmiddels opgeheven en verdeeld over Infrastructuur & Milieu en BZK) met 13,66 miljoen euro.
Pool
In het jaarverslag staat in de toelichting dat er een begin is gemaakt met het beperken van de externe inhuur van ict, zoals projectleiders en interim-managers. Dit moet leiden tot een structurele besparing van tien miljoen euro bij het Rijk. Een van de middelen is het opzetten van een eigen i-interimpool van ict-specialisten. In 2010 is gestart met een proefproject van zeventig tijdelijke arbeidsplaatsen: veertig voor een rijksbrede pool van ict-projectleiders en -managers en dertig voor een uitbreiding van de bestaande interdepartementale pools voor deze terreinen.
De overheid wil:
– alle ICT met eigen mensen doen, vooral geen inhuur
– alle ICT outsourcen naar derden, vooral geen eigen mensen
Wie het snapt mag het zeggen..
Vooral doorgaan met het eruit persen van de laatste cent en de ogen dicht houden voor de kwaliteit en actuele kennis die je zo ook systematisch buiten de muren van je organisatie drukt.
als spir-it alle v.v.externe er uit gooit dan wordt het een mooi bedrijf. Alle interne van spirt-it doen hun best voor rechtspraak en OM kan alleen maar betalen voor hun IT bij ATOS. Er nog wat: ATOS gaat weg uit Utregt Pappendorpie
als spir-it dan ook nog eens dat deel van de interne er uit gooit wat niet wil af stappen van de ‘gooi het maar over de schutting’- en doorschuifmentaliteit dan wordt ’t helemaal een mooi bedrijf.