Citrix-oplossingen voor applicatie- en desktopvirtualisatie helpen Nederlands zorgverzekeraar CZ om telewerken te optimaliseren en te besparen op de operationele kosten.
CZ is één van de grootste onafhankelijke zorgverzekeraars in Nederland. De ruim 3000 medewerkers zetten zich in om 3,3 miljoen verzekerden van dienst te zijn. De hoofdlocaties van CZ zijn gevestigd in Tilburg, Goes, Breda, Sittard en Den Haag. Daarnaast beschikt CZ over achttien servicekantoren en tien mobiele kantoren. CZ streeft naar hoge kwaliteit en een snelle, persoonlijke aanpak met duidelijke en betrouwbare dienstverlening tegen scherpe premies en ruime dekkingen. Onlangs heeft CZ de zorgportefeuilles van Delta Lloyd en Ohra overgenomen.
Creëren virtuele desktop
CZ heeft jaren geleden al gekozen voor Citrix XenApp als oplossing voor application delivery. Door ict te centraliseren op een omvangrijke XenApp-farm en toepassingen te standaardiseren, werd het heel eenvoudig om toepassingen te onderhouden. Zelfs het onderhoud van complexe client/server toepassingen, waar veelvuldig nieuwe versies van nodig waren, was hiermee erg efficiënt geworden.
‘We vervangen de werkplekken niet automatisch na drie jaren, maar pas als ze daadwerkelijk technisch afgeschreven zijn. We hadden het merendeel van de Windows XP-werkplekken daarom getransformeerd in thin clients, met daarop gevirtualiseerde toepassingen op XenApp', zegt Han Tanis, Directeur ict en documentverwerking bij CZ. ‘Het onderhouden van het besturingssysteem en bijvoorbeeld het bijwerken van onder meer de antivirussoftware kostte echter onnodig veel tijd en we wilden de pc-infrastructuur uitbannen en onnodige infrastructuur afbreken. Verder zochten we een methode om de desktop voor onze medewerkers op de hoofdlocaties, de servicekantoren en thuis nog eenvoudiger te maken door een complete virtuele werkplek te introduceren.'
Citrix-oplossing voor desktopvirtualisatie
De ict-staf bij CZ van ruim 150 personen heeft de nieuwe omgeving ingericht. Sylis Nederland, een Gold Citrix Solution Advisor heeft ondersteuning verleend bij het stroomlijnen van de infrastructuur. Om klaar te zijn voor de virtuele toekomst die bij CZ al begonnen is, is de omgeving opgewaardeerd naar Windows Server 2008 en de laatste versie van Citrix XenApp. Voor geavanceerde monitoring is Citrix Edgesight toegevoegd, een component van Citrix XenApp, Platinum Edition. Het beveiligingsniveau voor de thuiswerkers is verhoogd, door de toevoeging van twee high availability Citrix Access Gateway's voor tweeweg authenticatie.
In anderhalf jaar tijd zijn geleidelijk aan 90 procent van alle oude pc's vervangen door 3030 Wyse thin clients. Res PowerFuse is toegevoegd op de XenApp-farm voor workspace management. In plaats van het werken met individuele gepubliceerde toepassingen werken de medewerkers nu met een gevirtualiseerde desktop gepubliceerd op XenApp, waardoor ze op de thin client het ware pc-gevoel ervaren. Meer dan 150 toepassingen worden gepubliceerd met XenApp over lan- en wan-verbindingen aan nagenoeg elke medewerker: lokaal, op afstand, thuis over breedband en onderweg met een draadloze umts-verbinding.
Ultieme virtuele werkplek
‘De oplossing van Citrix was in staat de kosten voor werkplekbeheer te reduceren en de efficiëntie binnen de ict-afdeling te verbeteren. De vervanging van oude pc's door thin clients maakt het architectuurplaatje af', vervolgt Tanis. ‘We hoeven geen besturingssysteem op werkplekken meer te onderhouden. We besparen hierdoor al snel een half manjaar extra in vergelijking met het inzetten van oude pc´s als thin client. Verder wordt de thin client niet meer gezien als een ict-hulpmiddel. Bij storingen wordt het apparaat simpelweg vervangen door de facilitaire dienst, die ze op voorraad heeft.'
Medewerkers waren in eerste instantie nogal sceptisch met betrekking tot thin clients, maar ze zijn nu erg tevreden, omdat ze aan den lijven ervaren dat de prestaties beter zijn en de beschikbaarheid hoger is. Zelfs het inloggen in de Citrix-omgeving gaat veel sneller dan voorheen op de oude pc's. Verder hebben ze toegang tot de nieuwste toepassingen vanaf het bedrijfsnetwerk en vanaf thuis.
Thin clients besparen energie en zijn dus erg duurzaam. ‘Als we de situatie met oude pc's vergelijken met de huidige infrastructuur van thin clients, besparen we evenveel energie als er wordt verbruikt door vijftig lease auto´s die elk dertigduizend kilometer per jaar rijden.'
Efficiëntie en productiviteit
Thuiswerken is voor de operationele processen van CZ erg belangrijk. CZ is dan ook een grote voorstander van telewerken en laat 150 medewerkers structureel werkzaamheden van thuis uit verrichten. ‘Het is weliswaar moeilijk te kwantificeren, maar we zijn ervan overtuigd dat telewerken enorm efficiënt is en dat we een substantieel hogere productiviteit behalen', voegt Tanis toe. ‘Deze medewerkers werken thuis met exact dezelfde omgeving als op het netwerk. Ze gebruiken thuis een thin client en maken veilig verbinding met de centrale XenApp-infrastructuur in ons datacenter om een gepubliceerd gevirtualiseerde desktop te bedienen. Dit is erg veilig omdat er zich op de thin clients nooit gegevens bevinden en zelfs geen antivirussoftware nodig is.' De permanente telewerkers loggen beveiligd in met smartcards via de Access Gateway en bedienen dan dezelfde desktop als binnen het lokale netwerk. CZ zorgt ook voor de breedbandverbinding aan huis en biedt een VoIP-telefoon die na het maken van de verbinding volledig geïntegreerd is met het lokale telefoniesysteem. Klanten die bellen, merken niet dat de medewerker niet op kantoor is maar thuis werkt. De virtuele werkplek thuis bevindt zich logisch bekeken in het CZ-netwerk.
Naast de structurele thuiswerkers, kunnen bij CZ ruim 1500 medewerkers incidenteel thuis werken op momenten dat dit zinvol is. Deze medewerkers maken gebruik van het remote access portal (RAP) van CZ, dat gebaseerd is op web interface, een component van XenApp. De medewerkers zijn erg gecharmeerd van het telewerken. Het helpt hen een goede balans te vinden tussen werk en privé en maakt het mogelijk zich beter in te richten op pieken en dalen in werk. Het management is ingericht op deze manier van werken en stuurt op resultaat in plaats van op aanwezigheid.
Virtuele desktop wordt realiteit
Een klein deel van de werkplekken bestaat nog uit pc's, die lokaal soms erg ingewikkelde toepassingen draaien of waarop de medewerker veel vrijheid vraagt, bijvoorbeeld om dvd's te gebruiken. ‘We verwachten in 2010 dit laatste restje pc's te kunnen vervangen door thin clients. Met Citrix XenDesktop willen we virtuele desktops vanuit het datacenter beschikbaar stellen aan dit type gebruik. Ook zien we mogelijkheden om de virtuele werkplek via XenDesktop thuis te laten gebruiken op plekken waar meer vrijheid nodig is, bijvoorbeeld om stuurprogramma's te installeren. Citrix XenApp en Citrix XenDesktop maken samen een volledige desktopvirtualisatie mogelijk op vaste werkplekken, mobiele kantoren en smartphones.'
Om de applicaties (niet de data???) voor de gebruikers toegankelijk te maken zijn er 6(!) producten nodig: Windows 2008, XenApp, Xendesktop, EdgeSight, PowerFuse en Access Gateway en dan zal er nog iets bijkomen om de apps en de thin clients te managen. Nu maar hopen dat die spaghetti goed integreert à enige honderden euro’s per werkplek excl. kosten voor beheerders en hardware …
@Rinze: Ik zou dit zeker geen ‘spaghetti’ noemen. Elke component heeft eigen rol in deze architectuur en ze vullen elkaar aan. Bovendien een omgeving met de omvang van die van CZ heeft zeker deze componenten nodig.
@Rinze: Ik kan je vertellen dat het een zeer stabiel platform is, sinds ik per 1-1-2011 in dienst ben (ja het artikel is minstens een jaar oud) zijn er geen problemen (behalve dat er soms sessie blijven “hangen”) en lagere kosten dan standaard fat clients.
Rinze maakt wel een scherp punt.
Als het dan toch om werken op een server gaat, waarom dan niet gewoon op een unix of een linux bak.
middels een Xserver kent unix sinds jaar en dag al standaard vergelijkbare technieken zonder al die extra kostenposten.
@Pascal: Ik kan helaas niet het punt van Rinze scherp benoemen, maar dat ligt zeker aan mij. Rinze kijkt naar het product en niet de visie, vind ik.
Unix of Linux zijn prima producten, zeer stabiel en betrouwbaar. Maar het gaat hier niet alleen om back-end servers. Bovendien de kostenposten van Unix/Linux zijn op sommige punten zeker hoger dan die van X86.