It-afdelingen, die een deel van hun taken hebben uitbesteed aan it-dienstverleners en service providers met als doel kosten te besparen, zeggen vaak bedrogen uit te komen. Vaak blijken outsouringsdiensten duurder dan verwacht. Ook vinden it-professionals dat dienstverleners minder flexibel en loyaal zijn dan intern personeel.
Deze bevindingen staan in een onderzoek van Lieberman Software, leverancier van beheer- en beveiligingssoftware. Aan het onderzoek deden vijfhonderd Europese en Amerikaanse it-professionals mee. Het onderzoek vond plaats tijdens Infosecurity Europe 2011 in Londen en RSA Conference 2011 in San Francisco. De betrokken it-professionals werken bij multinationals en zijn vrijwel allemaal verantwoordelijk voor outsourcingstaken.
Ruim 75 procent van de it-specialisten zegt dat hun managed services- en outsourcingpartners extra kosten in rekening brengen. Veel it-professionals hebben hun taken uitbesteed om een efficiencyslag te maken. Maar uit het onderzoek blijkt dat ze teleurgesteld zijn in de kwaliteit van de uitbestede dienstverlening.
Business Process Management
Volgens Phil Lieberman, ceo van Lieberman Software, werden it-afdelingen vroeger vaker beschouwd als strategisch onderdeel om een bedrijf meer concurrerend, aantrekkelijk en onderscheidend te maken. Maar volgens hem hebben analisten en consultants, die actief zijn op het gebied van business process management, daar een einde aan gemaakt. ‘Hun ideeën hebben er toe geleid dat elk it-functie kan worden uitbesteed aan de laagste bieder. Directies beschouwen deze groep analisten en consultants vaak als ‘betrouwbare bronnen' en zijn er van overtuigd dat outsourcing veel kosten kan besparen', aldus Lieberman.
Maar door snelle veranderingen in de markt zijn er voor betrokken bedrijven nieuwe uitdagingen ontstaan die vragen om meer flexibiliteit, kennis van interne processen en toewijding. ‘Outsourcers kennen de begrippen toewijding en loyaliteit niet in hun diensten die ze aanbieden voor het verbeteren van bedrijfsprocessen', aldus Lieberman.
Transparantie, beveiliging en veerkracht
Uit onderzoek blijkt dat er door outsouring nauwelijks kosten zijn bespaard. 62 procent van de respondenten zeggen dat ze nu meer betalen dan oorspronkelijk was vastgesteld in de outsourcingovereenkomst. 27 procent zegt ‘aanzienlijk meer' te betalen dan was gepland. Slechts 11 procent zegt kosten te besparen sinds ze hebben gekozen voor outsourcing. 82 procent van It-profesionals die werken bij bedrijven met meer dan duizend werknemers in dienst, zegt meer te moeten betalen aan outsourcing dan was verwacht.
Directies worden steeds vaker gefrustreerd door de steeds hogere kosten van it-outsourcing. Zo zien ze dat hun it-afdelingen vaak kampen met een hoog verloop van it-specialisten die in dienst zijn van outsourcers. Lieberman adviseert bedrijven daarom eerst it-outsourcers onder de loep te nemen om te kijken of ze wel aan hun afspraken kunnen houden. ‘Dat zijn niet alleen maar afspraken maken over de totale kosten. Outsourcers moeten ook voldoen aan eisen rond transparantie, beveiliging van bedrijfsdata en veerkracht tonen bij veranderende bedrijfsprocessen.'
IT is steeds meer commodity aan het worden en dus zal –vandaag of in twee jaar , wel uitbesteed moeten worden.
Wat belangrijk is de bonus vd managers en niets anders?
En na twee jaar zodra het misgaat gaan toch de managers weg en daar zit je met gebakken peren.
@Sourcing Adviseur
Geef eens wat bewijs voor dat hardnekkige cliche ..
De business case voor outsourcing is veelal gebaseerd op water en zand en die combinatie veroorzaakt drijfzand. Er wordt teveel naar de directe kosten gekeken, maar veel te weinig naar de indirecte kosten. En die zijn veelal vele malen hoger.
Het is bewezen bij een zeer grote Nederlandse multinational dat vergelijkbaar programmeerwerk uiteindelijk drie keer zo duur was wanneer uitbesteed aan India dan gedaan in Nederland. En dat terwijl de loonkosten in India slechts éénderde van die in Nederland waren.
De oorzaak zat hem vaak in de complexiteit en de cultuurverschillen tussen het westen en het oosten. Indiers moeten veelal bijna alles voorgekauwd hebben in de vorm van een volledige functionele specificatie die zo gedetailleerd is dat het bijna een technische specificatie is. En wie moeten deze specificaties maken? Inderdaad de westerse medewerkers die zogenaamd zo duur waren. Wie houdt nou wie voor de gek?
De meeste bedrijven denken dat de processen precies zo blijven werken als met interne medewerkers en dat is gewoon niet zo. Je moet de meeste interne medewerkers ( en zeker de goede en dus duurdere ) toch in dienst houden en dus bespaar je uiteindelijk helemaal niet.
Conclusie is dat de business case slechts zodanig wordt opgezet dat het bedrijf zichzelf voor een groot deel in de maling neemt. En dat uiteindelijk veel tijd, geld en kennis de deur is uitgespoeld.
Voor outsourcing moet er een aantal extra stuurlui worden ingeschakeld, wordt er ook nog intern geoffshored dan voeg nog maar een batterij ‘managers’ toe. Al met al krijg je dan projecten met meer managers dan engineers.
IT is geen commodity; dat aanbieders het vaak herhalen maakt het nog niet tot waarheid. Er is een markt voor, maar je moet als bedrijf wel de beperkingen kunnen en mogen accepteren. Zelfde geldt hier eigenlijk als voor de cloud ja/nee discussie.
Ik ben het helemaal mee eens met dit artikel en ook met de reactie van Eric.
Als je naar de essentie van uitbesteding kijkt dan zie je meestal een boodschap: De interne ICT zooi moet door externe mensen opgeruimd en gestructureerd worden. Deze wijziging moet de hoge kosten van onderhoud en functionering van deze ongestructureerde ICT omgeving naar beneden brengen, dus winstgevend zijn.
Maar dat kan niet, want verschillende ICT structuur en processen worden niet door het uitbesteden veranderd.
Naar mijn mening het belanden van ICT afdeling in deze situatie heeft te maken met het gebrek aan kennis en kunde bij degene die het beleid en aansturing van ICT binnen het bedrijf moet regelen.
Ik zou zeggen:
1-Zorg voor iemand die visie en kennis heeft voor de functie ICT manager,
2-Breng je ICT terug in huis,
3-Zorg voor het aan bord hebben van ICTers met kennis en kunde. Bepaal hun ontwikkelingspad,
4-Creëer en visie en toets dat op de haalbaarheid,
Zo ga je je ICT beheersen en geen behoefte aan uitbesteding krijgen.
Ik ben benieuwd hoe dit onderzoek en dit artikel zich verhouden tot “Cloud”!!!!
IT een commodity, innovatie dus ook?
Faciliterende IT (kantoorautomatisering, e-mail etc.) is toch echt wel heel wat anders dan het ontwikkelen van geautomatiseerde bedrijfsprocessen, IT-producten enzovoorts.
Weet je wie er nog veel meer teleurgesteld zijn bij outsourcing ? De (interne) klanten van de IT-afdeling. Incidenten en changes die nog stroperiger worden, nieuwe demand die zelden goed wordt ingevuld. De extra kosten van outsourcing komen in bijna alle gevallen rechtstreeks bij de (meestal interne) klant terecht.