Neurowetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam hebben een kampeerbus omgebouwd tot onderzoeksruimte. In de camper vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar zeldzame hersenaandoeningen. De zogeheten NeurasBus pendelt tussen ziekenhuizen en kan bij de patiënt voor de deur stoppen. Dell en Intel schonken de ict-apparatuur en leverden advies over de inzet van automatisering in de zorg.
Op het parkeerterrein van het Haagse Hagaziekenhuis valt de NeurasBus nauwelijks op. De grijze camper staat tussen de auto's van bezoekers geparkeerd. De kampeerbus lijkt van een vakantieganger die door een ongelukje op de eerste hulp is beland. De belettering verraadt de nieuwe bestemming.'Hit the road lab' en 'De patiënt centraal' staat op de zij- en voorkant geplakt. Als de 38-jarige migrainepatiënt Christine Baboeuf de camper binnenstapt voor onderzoek doet alleen het krappe keukenblok nog denken aan de camping. De wanden zijn spierwit en de hoofdsteunen zijn bekleed met wit skaileer. In de voormalige opbergkasten liggen geavanceerde meetinstrumenten. Van binnen oogt de bus als een onderzoeksruimte in een modern ziekenhuis.
'Patiënten bevinden zich door het hele land. Daardoor ontstond het idee van de camper. Het moet eenvoudig zijn om deel te nemen aan onderzoek', vertelt geneeskundestudent Bastiaan Koutstaal over de bus waarin onderzoek plaatsvindt naar patiënten met aandoeningen als oorsuizen, ataxie (stoornissen in spiercoördinatie) en zeldzame vormen van migraine in de kleine hersenen.
Dell-apparatuur
In de bus wordt de werking van medicatie geëvalueerd, vinden tests plaats en er kan apparatuur worden bijgeplaatst zoals ECG's of echo's. Voor de analyse van gegevens hebben de onderzoekers de beschikking over een Dell Precision laptop met Intel I5-520m processor met 8gb geheugen, ssd harde schijf en twee 500 GB SATA schijven. De apparatuur doet dienst als server en synchronisatiehub binnen de infrastructuur. Vier notebooks worden gebruikt als werkstation. De bus is ingericht met een eigen accusysteem dat 12 volt levert. Volgens de onderzoekers kan de hele infrastructuur zo'n vijf dagen draaien voordat de accu's opnieuw moeten worden opgeladen.
De migrainepatiënte heeft een vragenlijst ingevuld en zit inmiddels achterin de camper. Ze brengt het puntje van haar wijsvinger naar haar neus en beweegt in opdracht van de onderzoeker in een andere richting. Normaal volgt een neuroloog die bewegingen met het blote oog. De beelden worden nu met een camera en speciale software vastgelegd. De beelden van verschillende onderzoekspersonen worden later geanalyseerd.
‘Minder klinisch’
Koutstaal: 'De mensen die wij onderzoeken worden vaak uitgenodigd voor onderzoek. Het is dan belangrijk dat deelname voor hen gemakkelijk wordt gemaakt. We moeten het ziekenhuis in de buurt van de patiënt opzoeken of bij de mensen voor de deur komen.'
Edgar Smith, bussiness development manager van Intel vertelt dat de stijgende kosten en de vergrijzing van de bevolking dwingen om na te denken over alternatieve manieren om de kwaliteit van de gezondheidszorg te handhaven. 'Bij de NeurasBus zie je dat het mogelijk is om zorg aan huis te brengen.' Dell-directeur healthcare Peter Rutjes licht toe dat Dell niet deelneemt aan het project met het idee om binnen korte tijd meerdere van deze bussen op de weg te hebben. 'Voor ons is het belangrijk om samen met het Erasmus MC kennis te delen en op te bouwen over mobiele zorg en de toekomst daarvan.' De leverancier financiert het project uit het budget voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De migrainepatiënte verlaat de bus. Ze nam al vaker deel aan wetenschappelijk onderzoek. 'De camper geeft een ander gevoel dan de klinische omgeving van het ziekenhuis en ik ben nog nooit zo snel van de onderzoeksruimte naar buiten gestapt', zegt ze als ze de bus uitkomt.
Voorlopertje voor de mobiele though-control-police?
YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=6HxvMWDgPs8
Dit is toch iets dat al ruim drie maanden geleden bekend was ?
Wel leuk dat wetenschappers de mogelijkheid hebben weten te vinden zo’n concept uit te werken.
Kijk das nu innovatief.