IBM en Sara, ict-infrastructuurdienstverlener voor universiteiten en hoge scholen, gaan gezamenlijk onderzoek verrichten naar petascale computersystemen. Het onderzoek richt zich op het testen van nieuwe hardware en softwareapplicaties die moeten zorgen voor een betere prestaties en een lager energieverbruik.
IBM en Sara werken al lange tijd samen op het gebied van high-performance computing (hpc) voor wetenschappelijk onderzoek. Voor het nieuwe onderzoek zal de nationale supercomputerfaciliteit Huygens bij Sara worden ingezet. Dit cluster bevat IBM Power 575-technologie en een IBM Power755-testsysteem. Gebieden van onderzoek omvatten onder andere het schalen van de belangrijkste applicaties van de Nederlandse onderzoeksgemeenschap voor een groot aantal processor cores, nieuwe programmeertools, prestatie en tuning van het Linux-systeem en groene datacentertechnologie.
Plafond
Volgens Sara-directeur Anwar Osseyran is nieuw onderzoek naar de volgende generatie petascale supercomputersystemen en -applicaties nodig om het wetenschappelijk onderzoek in Nederland ook in de toekomst goed te kunnen ondersteunen. 'Petascale supercomputers hebben tientallen tot duizenden processor cores. Onderzoek, ontwikkeling en samenwerking tussen de verschillende hpc-centra, leveranciers en gebruikers zijn essentieel om dergelijke systemen efficiënt te beheren en te gebruiken.'
IBM brak met zijn supercomputer 'Roadrunner' de petaflop-barrière in 2008 (een petaflop staat gelijk aan duizend biljoen, één biljard, calculaties per seconde; flop staat voor floating point operations per seconde). Sinds 2008 hebben ook andere supercomputers van IBM dit plafond doorbroken. Het automatiseringsconcern richt zich inmiddels op het leveren van multi-petaflop systemen die uiteindelijk het niveau van 'exaflop' moeten bereiken.
IBM brak met zijn supercomputer ‘Roadrunner’ de petaflop-barrière in 2008 (1 petabyte staat gelijk aan 1000 terabyte).
Maar dit is een vreemde toelichting. Hier wordt rekencapaciteit vergeleken met opslagcapaciteit. 1 flop = 1 floatingpoint operation. 1 petaflop = 1 000 000 000 000 000 floatingpoint operations, en heeft niets te maken met een grote opslagcapaciteit.