Bestaat er wel zoiets als een private cloud? Volgens de verschillende definities die in omloop zijn, of die nu van it-analisten zoals Gartner of Forrester zijn of van een standaardisatie-instituut zoals NIST, hebben computing clouds bepaalde kenmerken. Zo moet er een leverancier en een afnemer zijn, en een flexibel af te nemen dienst die op basis van gebruik wordt afgerekend. Een van de voordelen daarvan is dat je investeringen kan vervangen door operationele uitgaven.
Tegenwoordig hoor je veel over ‘private clouds', vooral in het model waar de it-afdeling probeert om zijn eigen spullenboel op te poetsen tot een glimmend mooie cloud met een zilveren randje. Zulke ‘private clouds' lijken eigenlijk vooral een verdedigende beweging te zijn van de it-afdeling. Tegen de business kun je dan zeggen dat ze een cloud krijgen, terwijl je gewoon lekker doorgaat met je eigen ding doen.
Maar is dit wel een ‘cloud'? Je kunt vinden van niet. Bij een private cloud maken de leverancier en de afnemer deel uit van dezelfde organisatie, dus uiteindelijk komt de rekening daar toch terecht. Er is dan geen sprake van financiële flexibiliteit.
Financiële flexibiliteit zie je wel bij een private cloud in de betekenis van een afgeschermd stuk bij een externe provider. Die provider garandeert dan vooral dat er geen ‘overspraak' is tussen de spullen van de ene klant en de andere klant, bijvoorbeeld door scherpe firewallregels toe te passen. Maar in een publieke cloud zitten dat soort features ook, dus wat is dan het verschil?
Vroeger vond ik daarom dat het begrip private cloud eigenlijk onzin was. Maar tegenwoordig zie ik private cloud computing vooral als een service model. Het is een model voor de it-organisatie als leverancier van diensten met de business als afnemer, ook al is dit voor velen nog een toekomstdroom. Een goede cloudachtige voorziening in eigendom zorgt voor snellere uitrol en meer elasticiteit in de dienstverlening. Dat is ook wat waard zonder de bijbehorende investeringen van de balans af te halen.
Naast dat een private cloud inderdaad vooral een service model is, zou de infrastructuur van een private cloud ook beheerd kunnen worden door een derde partij (outsourcer), waarbij gebruik gemaakt wordt van de voordelen van schaal. Echter de services zijn ‘private’ d.w.z. ze worden exclusief ter beschikking gesteld van 1 afnemer. Andere afnemers nemen weer hun eigen ‘private’ services af. Dekt de naam ‘Private Cloud’ dan nog steeds de lading?? Ik denk van wel. Maar what’s in a name….
Privat en public cloud zijn in mijn ogen enkel classificaties voor de locatie waar informatie opgeslagen kan worden. In sommige gevallen volstaat een public cloud, terwijl in gevallen van bedrijfskritische data en applicaties gekozen zal worden voor een privat cloud. Of deze dan binnen het eigen datacenter staat of bij een derde partij is om het even en heeft voornamelijk met de kosten te maken. Zelfs infrastructuur binnen een eigen datacenter kan men transformeren van CAPEX naar OPEX middels allerlei financial lease constructies. De keuze tussen privat cloud en public cloud is niet de enige keuze die gemaakt moet worden. Daarnaast zal men ook moeten bepalen of informatie/applicaties op gedeelde of dedicated infrastructuur moet worden geplaatst.
Wat zijn die CAPEX toch hoog!
Een cloud movement later…
Wat zijn die OPEX toch hoog!
Maar ach, iemand moet het werk blijven doen 🙂
Private clouds bestaan natuurlijk wel, maar zijn een “oxymoron” in de ogen van cloud puristen.
Voor een uitgebreide discussie over cloud definities kan je ook de linkedin groep IT-Next CloudPower bezoeken. http://linkd.in/iYd5u8
En zo is er bijvoorbeeld ook nog hybrid hosting: http://bit.ly/ljzzMJ
Beste Peter,
Dit is nu echt een geval van oude wijn in nieuwe zakken. Al jaren worden er shared service centers opgezet die binnenkort waarschijnlijk als private clouds bestempeld zullen worden. Dan komt er vervolgens weer uitsel om de zaken op orde te brengen.
@Freek
Goed dat je mijn belangrijkste punt noemt.
Maar als de it organisatie niet verder komt dan per server de boel managen, gaat het niet lukken om zo’n dienstverlening op te zetten.
Eigen ICT omzetten naar private cloud in eigen beheer op eigen site, is financieel en technisch wel flexibel.
Volgend stap : beheer van resp hardware, OS, applicaties, functioneel etc. uitbesteden, dat wordt dan eenvoudiger.