In de Nederlandse ict-branche staan ongeveer negenduizend vacatures open. Dit blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is tweeduizend vacatures meer dan in het laatste kwartaal van 2010. Mede door de stijging in vraag naar ict'ers nam het totaal aantal openstaande vacatures in de Nederlandse arbeidsmarkt toe tot 135.000.
Het openstaan van negenduizend vacatures is het hoogste aantal in twee jaar tijd. Eind september 2009 stonden er zesduizend vacatures open en dat is sindsdien langzaam gestegen. Eind 2010 was er voor het eerst een lichte daling, maar dat wordt in het eerste kwartaal van 2011 ruim gecorrigeerd.
Vraag gegroeid
Het CBS zette ook het aantal vacatures per duizend banen af. Daarin scoort de Nederlandse ict-markt het hoogste van alle sectoren die er zijn. Per duizend banen stonden er na afloop van het eerste kwartaal van 2011 37 vacatures open. Dat is ruim meer dan dat de totale markt scoort met gemiddeld zeventien openstaande vacatures. In september 2009 was dit aantal voor de ict-markt nog 22, dus ondanks de crisis is de gemiddelde vraag naar ict'ers wel toegenomen.
Het is duidelijk dat de ICT professional die zich vooral wilt richten om zijn of haar vakgebied, door de bomen het bos niet meer ziet wanneer het gaat om de volgende stap in zijn of haar carrière. Zeker aangezien de “vele” openstaande vacatures ook nog eens via de vele W&S bureaus worden aangeboden.
Wat te doen? Kiezen voor veilig blijven zitten, of wellicht toch de sprong wagen en een nieuwe uitdaging aangaan?!
Er is ook een manier om veilig een nieuwe uitdaging aan te gaan! Neem eens contact met ons op voor een onafhankelijk advies, om te kijken waar je daadwerkelijk staat in de huidige markt en vooral wat deze je nu eigenlijk echt te bieden heeft! Contact kan via onze site of middels bijvoorbeeld LinkedIn.
Is dat goedkoop, om op deze manier reclame te maken?
Daarbij zijn jullie zelf een W&S bureau, dus hoe onafhankelijk kunnen jullie zijn…
In ieder geval staat “ICT-Connect” nu bij mij op het lijstje “Nooit bij solliciteren”.
@Stefan, best wel een beetje ongehoebelt om op deze manier reclame te maken.
Waarin verschilt je onderneming van een ander werving&selectie buro ?
Waarom denk je dat een HRM manager je advies zonder meer overneemt ?
De vacatures die je site voorsteld geven gewoon doorsnee ICT beeld, weinig spectaculairs.
Anderzijds, voor de werkzoekende is het natuurlijk zo dat je elke kans moet aangrijpen, en er staan best leuke dingen tussen, ook buiten Amsterdam en Utregh
IT’S OVER 9000!!!
Mooi voorbeeld van hoe opportuun het gemiddelde W&S buro is. Desondanks slagen ze er niet in om al die vacatures ingevuld te krijgen omdat ze daar simpelweg voor betaald worden.
Dan mag je wel concluderen dat het aan de werkgevers ligt. Iets wat Computable zich wel eens in mag verdiepen. Wat is de reden dat er veel ICT vacatures open blijven staan terwijl er legio aanbod is?
In elke branche staan op elk moment duizenden vacatures open. Dat wil niet zeggen dat er een tekort is en evenmin dat werkzoekenden op al die vacatures zouden kunnen solliciteren. Binnen een bedrijf kan er een overschot zijn voor rol X en tegelijkertijd een tekort voor rol Y. daarnaast is er altijd sprake van een percentage zogenoemde structurele werkloosheid (zie Wikipedia). Dat “bankzitter” klaagt dat er geen werk voor hem lijkt te zijn snap ik, maar wie neemt nu een externe aan voor €70,- terwijl je hem/haar in dienst kunt nemen voor de helft van de kosten en dan bovendien een gelijkwaardig of zelfs beter salaris kunt bieden? Geldt ook voor hoger opgeleide werklozen: het maximum bruto uitkeringsloon is bijna €4100,- per maand. Er zijn er zat die hiervoor hun neus ophalen en tegelijkertijd klagen dat ze niet aan de bak kunnen komen. Het zal nog wel even duren voordat deze patstelling is doorbroken. Hamvraag is wie er het eerste water bij de wijn zal doen.
nou-nou mensen – @Stefan enzo – , ik vind het best interessant als een W&S bureau alleen mijn belangen zou kunnen behartigen. De meeste W&S mensen hebben alleen het belang van de werkgevers in het oog, ongeacht of wat zij willen wel goed is voor mijn cariere en portemonee!
Voor mij bepaalt bepaalt de marktprijs of er vraag- of aanbod overschot is. En die blijft maar zakken. 35 euro/uur voor een Unix/Oracle specialist wordt steeds normaler. 40 euro voor zeer ervaren programmeur. Of opdrachtgevers die als eis hebben dat eerste paar weken gratis moeten, om te zien of je goed bent 🙂
at pleonasme.
helaas zijn er ook :
– gesloten vacatures, bijv uit laksheid de vacature niet verwijderen, of nieuwe CV’s ronselen
– niet bestaande vacatures : om gegevens van kandidaten voor andere functies in te zamelen
– verplichte vacatures : intern al lang besproken en ingevuld, maar juridisch of voor de vorm, wordt de vacature publiek gemaakt
– onrealistische vacatures : zo hoge eisen en zo lage beloning dat alleen mensen waar inderdaad iets mee mis is erop reageren. En die wil men natuurlijk niet.
@zzp-er,
Bel eens een schilder en vraag wat het kost om je voordeur een nieuw kleurtje te geven.
Breng eens je auto naar de garage en vraag wat het kost die vervelende kras weg te werken.
Unix/Oracle specialist dan wel ervaren programeur ben je niet omdat je iets kan wat tante Nel van de overkant ook kan maar omdat je iets kunt waar specialisatie voor nodig is.
Als bedrijven denken dat voor een kantienedame salaris te krijgen, dan moet je gewoon bedanken voor de belangstelling.
Je kunt je altijd nog in iets anders specialiseren.
Wel heb ik al eens gemerkt dat onwetende klanten denken dat een Unix specialist dezelfde tarieven rekent als een gemiddelde MicroSoft-goeroe. tja… die moeten dan maar even verder zoeken. iig niet bij mij.
Een opdrachtgever die eerst wil kijken of je goed bent, doet zijn werk zelf niet goed.
Je kunt dan tegeneisen stellen, niet goed dan blijft het copyright van de software bij de ontwikkelaar en kan deze voor het dubbele tarief overgenomen worden.
Kortom een opdrachtgever die jou niet serieus neemt hoef jij ook niet serieus te nemen.