In de Nederlandse ict-branche staan ongeveer negenduizend vacatures open. Dit blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is tweeduizend vacatures meer dan in het laatste kwartaal van 2010. Mede door de stijging in vraag naar ict'ers nam het totaal aantal openstaande vacatures in de Nederlandse arbeidsmarkt toe tot 135.000.
Het openstaan van negenduizend vacatures is het hoogste aantal in twee jaar tijd. Eind september 2009 stonden er zesduizend vacatures open en dat is sindsdien langzaam gestegen. Eind 2010 was er voor het eerst een lichte daling, maar dat wordt in het eerste kwartaal van 2011 ruim gecorrigeerd.
Vraag gegroeid
Het CBS zette ook het aantal vacatures per duizend banen af. Daarin scoort de Nederlandse ict-markt het hoogste van alle sectoren die er zijn. Per duizend banen stonden er na afloop van het eerste kwartaal van 2011 37 vacatures open. Dat is ruim meer dan dat de totale markt scoort met gemiddeld zeventien openstaande vacatures. In september 2009 was dit aantal voor de ict-markt nog 22, dus ondanks de crisis is de gemiddelde vraag naar ict'ers wel toegenomen.
@Wim de Bok
Het verschil tussen een ZZPer en iemand in loondienst is dat de ZZPer gewoon weet dat hij straks geen pensioen heeft terwijl de persoon in loondienst braaf elke maand betaalt en denkt dat het goed geregeld is…
Uiteindelijk zal er voor beiden niets blijken te zijn op het moment dat het zover is. De ZZPer heeft echter nooit geld in een bodemloze put hoeven te gooien. Je kunt zelf als ZZPer nu beslissen of je gaat sparen voor je oude dag (maar dan in eigen beheer, dus niet afhankelijk van die o-zo betrouwbare fondsen die alleen maar oog lijken te hebben voor de babyboomer), of je koopt toch die flatscreen… Het is in ieder geval je eigen keuze…
>@Aldo
>Wat is er dan mis met jouw vrouw als ik vragen mag? >Lijkt me toch redelijk het profiel wat ze zoeken? (jong, >academisch, etc.)
Typische conclusie. Iemand heeft de baan niet gekregen => er moet zeker iets mis zijn met die persoon.
Het wordr nooit beter zolang mensen op die manier denken.
@Peter
Inderdaad, je moet zelf iets doen en dat is nog lastig genoeg ik ben tot op heden ook niet verder gekomen dat dan ordinair sparen. Ook om het voor mezelf wat eenvoudig te maken. Dus te lang in het zonnetje liggen kan ook weer niet.
@Maria:
Zo bedoelde ik het niet…
Ik dacht dat Aldo bedoelde dat zijn vrouw juist precies het gewenste profiel had en toch niet aangenomen was. Dat soort mensen nemen de bedrijven nu echt wel als een kip zonder kop aan.
Het feit dat zijn vrouw niet aangenomen is geeft aan dat er iets anders aan de hand was: ze is te oud of wil niet werken voor een grijpstuiver… Daar was ik gewoon nieuwsgierig naar.
Als dit het niveau is van de hedendaagse ICTer dan begrijp ik maar al te goed waarom er zo veel vacatures open blijven staan.
Puntje of 2 puntjes voor Pascal en de rest blijft oorverdovend stil
Het korte termijn denken van de IT sector,
Eerst worden alle ervaren krachten gedumpd terwijl aan de horizon al zichtbaar was dat de babyboomer massaal zou uitstromen.De rest is als ZZPér aan de slag gegaan en zorgt nu voor prijs-erosie in het hele IT segment waardoor de winstmarges steeds kleiner worden. Verder wordt er steeds meer werk ge-outsourced omdat het in het buitenland zo lekker goedkoop wordt uitgevoerd. Deze besparing wordt teniet gedaan doordat de uitgespaarde IT-érs nu zelf onder de prijs zich in de markt aanbieden. De IT sector heeft nog steeds weinig verstand van hoe de economie werkt..
Op dit moment ben ik me voor mijn werk (ben pas begonnen als HR adviseur bij BDO waarvoor ik o.a. recruitment op pak voor de ICT afdeling)aan het verdiepen in de arbeidsmarkt binnen ICT. Wat ik merk is dat er veel vraag is naar developers en dat daar de krapte met name in zit. Wat we bij BDO merken is dat er veel allrounders zijn, wij zijn echt op zoek naar specialisten op gebied van .NET (4.0) en Sharepoint.
@Manon
Die specialisten die je zoekt zijn schaars en dan zul je ze toch maar zelf moeten opleiden. Op de lange termijn heeft dit heel veel voordelen.
@Maria
Uit eigen ervaring heb ik dezelfde neiging als jij. Het merendeel van de sollicitanten doet gewoon moeite om aan de bak te komen terwijl de werkgevers vaak niet fatsoenlijk hier mee om gaan. En daar horen dus ook smoesjes bij om niet toe hoeven te geven dat men discrimineert.
@Manon,
Het probleem is wat jij onder “generalist” verstaat. Als iemand alleen .Net en Sharepoint heeft, is dat meestal geen specialist, maar een beginner.
Een specialist heeft veel meer ervaring en die verwar je waarschijnlijk met generalisten.
Ook is er niet met name een tekort aan developers, maar er is een tekort aan goede ICT’ers, ongeacht werkgebied.