Ict-dienstverlener Atos Origin is klaar om het van Siemens overgenomen bedrijfsonderdeel SIS te integreren in de eigen organisatie. Het bedrijf heeft alleen nog toestemming van de aandeelhouders nodig voor de overname. Deze besluiten hierover op 1 juli 2011. Bij een ‘ja' wordt direct begonnen met de integratie.
Na de integratie van Siemens IT Solutions and Services (SIS) in de Atos Origin-organisatie werken er wereldwijd zo'n 80.000 mensen bij de dienstverlener. In de Benelux zal dit zo'n 8500 man zijn. Dat betekent een uitbreiding van meer dan achthonderd man.
'Momenteel kijken we naar beide organisatiestructuren en hebben we de nieuwe organisatie op topniveau gedefinieerd', zegt de directeur van Atos Origin Nederland Rob Pols. ‘Als de aandeelhouders akkoord gaan met de overname, dan zullen we direct op 1 jul 2011 beginnen met de start van de daadwerkelijke integratie. We zijn er dan echter nog niet, in de tweede helft van 2011 blijft er nog genoeg werk over.'
Efficiënt inrichten
Pols doelt hiermee op een aantal SIS-onderdelen die in eerste instantie zelfstandig zullen blijven opereren binnen het Atos Origin-concern. Het gaat hierbij om de afdelingen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, de transportsector en bij de overheid. Volgens hem zijn de voormalige Siemens-onderdelen daar zo sterk, dat Atos eerst kijkt of ze aan de systeemintegratie-divisie moeten worden toegevoegd of dat ze zelfstandig moeten blijven. ‘Integreren heeft wel onze voorkeur, want we willen onze organisatie zo efficiënt mogelijk inrichten.'
Echte problemen of overlap ziet Pols niet tussen Atos Origin en SIS. ‘In de klantenbestanden zie ik eigenlijk zo goed als geen overlap. SIS is sterk in markten waar wij maar een bescheiden rol spelen. Daarom vullen we elkaar juist mooi aan. De meeste overlap zit op indirecte afdelingen als personeelszaken, financiën en marketing, maar ook daar zullen niet veel mensen verdwijnen. Atos heeft al een halfjaar een aannamestop op indirecte functies. De SIS-organisatie wordt eerst afgeslankt voordat deze wordt overgenomen door Atos Origin.'
115 miljoen schuld
In de onlangs gepresenteerde cijfers over het eerste kwartaal van 2011 ging Atos Origin in op de integratie van SIS. Veel hangt af van het oordeel van de aandeelhouders. De Europese mededingingsautoriteit heeft in ieder geval al toestemming gegeven voor de overname. Als de overname van SIS doorgaat, loopt Atos Origin een schuld op van 115 miljoen euro. Deze schuld zal in twee jaar worden afbetaald.
Ruim twee jaar geleden ging Atos Origin ook al een schuld aan, toen van een half miljard euro. Dat bedrag was eind 2010 afbetaald.
@redactie: wellicht de moeite waard om een collega te vragen om een artikel vóór plaatsing even tegen te lezen. Dan voorkom je zinnen als “Volgens zijn is de voormalige Siemens-onderdeel daar zo sterk, dat Atos eerst kijkt of ze aan de systeemintegratie-divisie moet worden toegevoegd of dat ze zelfstandig moeten blijven.”
Verder valt dan wellicht ook op dat er “achter” wordt geschreven waar “echter” wordt bedoeld.
Opmerkelijk dat AtosOrigin zulke grote schulden kan aangaan en op korte termijn kan aflossen. Ben wel benieuwd of zij een ruime kas hebben? Dit is een betere positie dan menig collega uit deze branche.
Schulden worden opgelost door een programma waar ieder kwartaal 500 mensen op straat worden gezet. dat is dan mooie bedoeld als lean of efficiency programma.
Dit zorgt voor een ellendige situatie, korte termijn schulden worden afgelost maar lange termijn dingen zoals:
– perceptie van experts die niet meer voor atos willen komen werken
– perceptie van de markt waar klanten liever atos met rust laten omdat atos constant “intern” bezig is en dus geen tijd heeft voor bestaande klanten