Back-ups worden steeds vaker uitgevoerd op appliances met harde schijven in plaats van op tape. In 1999 werd wereldwijd nog 11,9 procent van back-ups op tape uitgevoerd, maar eind 2010 was dat nog maar 4,6 procent, aldus onderzoeksbureau IDC. 'De tape-markt staat op instorten', aldus BJ Jenkins, baas van EMC’s back-updivisie.
Jenkins zei dit tijdens tijdens de gebruikersconferentie EMC World 2011, die in Las Vegas werd gehouden. Volgens hem groeit de back-upmarkt gemiddeld met 5 procent per jaar, baserend op cijfers van IDC. Steeds meer data wordt opgeslagen op appliances in plaats van op tape. Dat komt doordat it-afdelingen steeds vaker deduplicatie- en speciale back-upapparatuur aanschaffen. Volgens onderzoeksbureau IDC leidt EMC de markt voor back-up appliances met een aandeel van 64,2 procent.
Problemen
Stephen Manley, chief technology officer (cto) van EMC's backup recovery systems-divisie, merkt steeds vaker dat it-afdelingen naar alternatieven voor hun back-ups zoeken. Dat komt volgens hem omdat opslag op tape ‘operationele problemen' veroorzaken. Zo zou een dataversie, dat op tape is opgeslagen, niet altijd precies hetzelfde zijn als deze opnieuw wordt opgevraagd. ‘Daarnaast duurt het opslaan en opvragen van data op tape langer dan op een speciale appliance', aldus Manley.
Grappig dat de automatiseringsgids niet zo lang geleden een artikel plaatste dat precies het tegenovergestelde beweerde…..
Klinkt als een persbericht van EMC met een hoog ‘wij van wc-eend’ gehalte……
EMC haalt zijn “tape is dead” spandoek weer tevoorschijn? Kom eens met goede argumentatie in plaats van jezelf te herhalen. Tape heeft een andere positie gekregen maar zeker niet uitgestorven. Ook tape evalueert met de huidige technieken. Wij zien in enterprise omgevingen nog steeds tape maar in een andere rol als vroeger dat wel.
Natuurlijk is dit artikel complete onzin. Juist Tape is een fantastisch medium voor een goede Tiered Storage oplossing of Archival purposes. EMC moet het vooral hebben van Harddisc’s en heeft zelf geen goed concurrerende tape oplossingen voor handen.
Ouderwetse FUD: Fear, Uncertainty & Doubt verspreiding van 1 leverancier in een poging om de schade voor het bedrijf te beperken. Tape is springlevend, trust me!
Nog even ter aanvulling: Natuurlijk zijn appliances ook goed voor Backups, maar de meeste benefit kun je halen uit een combinatie van de 2. Restores worden voor 90% teruggevraagd in een tijdsbestek van 2 weken of korter. Die data laat je dus op je Appliance staan voor snelle recovery en de rest (ouder) migreer je af naar Tape.
Helemaal eens met de vorige reacties. Wat mij wel verbaasd is dat er in weinig file archiveringsoplossingen een tier met tape mogelijk is. Daardoor krijg ik wel eens het gevoel dat tape geen toekomst heeft, maar inderdaad zoals Peter en Thierry stellen: in een enterprise omgeving voor een langer tijdsbestek is tape super. Of ben ik de enige die een rol voor een Tape tier ziet?
Inderdaad, dit is exact wat wij ook zien gebeuren : de rol van tape verandert, wordt meer een archiveringsmedium. Maar ook als ‘last line of defense’…tape is het enige medium dat makkelijk voor lange termijn (lees : +10 jaar) op een veilige plaats kan opgeslagen worden, zonder stroomverbruik, koeling, etc nodig te hebben. En Menno, de meesten ondersteunen wel tape hoor, vb. Quantum StorNext.
Natuurlijk is tape dood als je alleen maar produkten met disken verkoopt. Er is natuurlijk wel een verschuiving in tape gebruik aan de gang waarbij tape steeds meer disk aanvult. (Tiered)Archiving van grote hoeveelheden data is er hier b.v. een van. Ook voor disaster recovery is er nog een grote rol weggelegd voor tape. Wat betreft nieuwe ontwikkelingen zit het ook wel goed. 5TB native is recent beschikbaar gekomen. Ook de ontwikkeling van features zoals tape file systemen, partitioning e.d. zorgen er voor dat tape een steeds volwassener gezicht krijgt. Op naar de 10TB per tape…..
Huh, tape dood?
Nou niet bij ons hoor, wij gebruiken een combinatie van schijven en LTO tapes
Het wordt eerst op schijf gezet, hiermee kunnen we snel bestanden terugzetten en na een week gaat het naar tape.
Deze worden voor langere tijd bewaard en na een bepaalde tijd gaan ze er weer in.
Ik weet niet waar ze die info vandaan halen maar als ik in het datacenter ben zie ik zowat overal tape units staan (en dan vooral van HP).
De beeldscherm markt is ook ingestort, wat vreselijk he.
Kom op zeg, als we geen tape-jes meer kunnen verkopen dan produceer je toch wat anders.
De elektronica-industrie is toch ook niet ingestort omdat niemand nog cassettebandjes gebruikt.
Wiens brood men eet…Kom op meneer Stephen Manley van EMC, bij je vorige werkgever hoorde ik je nog vol vuur prediken over tape en optical vanwege de technische stabiliteit ten opzichte van disk back-up.
Zou tape bijna dood zijn als er in Q4 van 2010 een tapecartridge (dus zonder de drives, libraries etc.) omzet van bijna 210 miljoen is behaald ?
Daarnaast zegt een percentage van 11,9 % niets als je niet weet of dit bijvoorbeeld staged of single tier back-up betreft.
Ik denk dat we over 2 jaar weer een soortgelijk “tape is dood” berichtje op Computable aantreffen.