Back-ups worden steeds vaker uitgevoerd op appliances met harde schijven in plaats van op tape. In 1999 werd wereldwijd nog 11,9 procent van back-ups op tape uitgevoerd, maar eind 2010 was dat nog maar 4,6 procent, aldus onderzoeksbureau IDC. 'De tape-markt staat op instorten', aldus BJ Jenkins, baas van EMC’s back-updivisie.
Jenkins zei dit tijdens tijdens de gebruikersconferentie EMC World 2011, die in Las Vegas werd gehouden. Volgens hem groeit de back-upmarkt gemiddeld met 5 procent per jaar, baserend op cijfers van IDC. Steeds meer data wordt opgeslagen op appliances in plaats van op tape. Dat komt doordat it-afdelingen steeds vaker deduplicatie- en speciale back-upapparatuur aanschaffen. Volgens onderzoeksbureau IDC leidt EMC de markt voor back-up appliances met een aandeel van 64,2 procent.
Problemen
Stephen Manley, chief technology officer (cto) van EMC's backup recovery systems-divisie, merkt steeds vaker dat it-afdelingen naar alternatieven voor hun back-ups zoeken. Dat komt volgens hem omdat opslag op tape ‘operationele problemen' veroorzaken. Zo zou een dataversie, dat op tape is opgeslagen, niet altijd precies hetzelfde zijn als deze opnieuw wordt opgevraagd. ‘Daarnaast duurt het opslaan en opvragen van data op tape langer dan op een speciale appliance', aldus Manley.
Bij Near-line opslag wordt de combinatie HDD + tape steeds meer vervangen door HDD + HDD of door zelfs SSD + HDD. Bij de back-up zal tape ook steeds vaker door HDD vervangen worden. Alleen bij archivering zal tape nog vele jaren een belangrijke rol spelen. Doet men niet aan archiveren, ja dan is een back-up op tape toch wel zo handig. Een back-up proces is weliswaar niet voor lange termijn opslag bedoeld, maar de tape wel. Omdat heel veel bedrijven niet echt archiveren, zijn ze min of meer gedwongen om tape te blijven gebruiken. Het instorten zal dus nog wel een flink aantal jaren duren en goede back-up software zal tape nog vele jaren ondersteunen.
Een kopie van dit artikel, inclusief de illustratie, heeft Random Solutions op haar eigen website gezet en op http://www.ondernemerinbreda.nl/doet-u-uw-back-ups-nog-steeds-op-tape/. Computable heeft het artikel (ingekort) ook op andere sites geplaatst, zoals die van CRN. Ik vraag me dus af wat de relatie is van Computable met EMC en Random Solutions.
Wij hebben de links naar wettelijke eisen aangepast.
En om ons te mengen in de discussie. Tape is echt een aflopende zaak.
Zolang de vtl techniek nog in de kinderschoenen staat kan niets de betrouwbaarheid van tapes voorbijstreven.
Ook virtual libraries hangen, crashen en vertragen de restore processen.
Blij te lezen dat hier al flink tegen gas op is gegeven en een veel genuanceerder artikel is geplaatst. Natuurlijk krimpt de tape markt door verandering van gebruik. Maar van instorten is geen sprake.
Het fraaie is dat zelfs Google voor haar GMail tape als back-up gebruikt, dat werd pas nog duidelijk. En ik denk dat ze erg blij waren met deze tapes: http://gmailblog.blogspot.com/2011/02/gmail-back-soon-for-everyone.html
Dus zelfs in zulke “cloud diensten” als Google heeft tape een rol.