De Business Software Alliance (BSA) wil dat de Nederlandse auteursrechtwetgeving wordt aangepast aan de moderne technologie. Daarmee krijgt de Nederlandse overheid betere instrumenten om softwarepiraterij te bestrijden en de regels te handhaven. Dat zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Comité.
Italië en Frankrijk hebben onlangs hun auteursrechtwetgeving aanzienlijk gemoderniseerd met het oog op de strijd tegen piraterij via elektronische netwerken, stelt de BSA. ‘Hiermee bestrijden deze regeringen actief het illegaal downloaden van software', aldus Brand. ‘De Nederlandse auteursrechtwetgeving is echter nog steeds niet aangepast aan de moderne technologie. Het is nu tijd voor actie.'
Wetgeving en handhaving
Nederland scoort lager dan het EU-gemiddelde in het gebruik van illegale software. In de EU is gemiddeld 35 procent van de gebruikte software illegaal. In Nederland is dat 28 procent. Brand: ‘In de afgelopen jaren is de hoeveelheid illegale software in Nederland gestabiliseerd, maar we moeten meer doen om deze cijfers te verlagen. Daarbij speelt wetgeving en handhaving een belangrijke rol.'
Onderzoeksbureau IDC zocht in 2010 wereldwijd uit hoeveel pc's met illegale software zijn uitgerust. In Nederland bleek dit 28 procent te zijn. Dat staat volgens de BSA gelijk aan een strop van 446 miljoen euro. 70 procent van de ondervraagden vindt dat softwareontwikkelaars geld voor hun werk moeten krijgen om zo verdere technologische ontwikkeling te stimuleren. Opvallend genoeg was de steun voor intellectuele eigendomsrechten het sterkst in landen met hoge piraterijcijfers.
Nederland
Nederlandse deelnemers aan het onderzoek steunen ook de softwareontwikkelaars, maar er is minder steun voor intellectuele eigendomsrechten. 71 procent vindt dat ontwikkelaars beloond moeten worden; dit is in lijn met het wereldwijde gemiddelde. Slechts 68 procent zegt echter dat Intellectual Property Rights (IPR) de creativiteit beloont. 48 procent vindt dat IPR banen creëert en 52 procent geeft aan dat de lokale economie profiteert van IPR. Deze Nederlandse IPR-cijfers zitten aanzienlijk onder het wereldwijde gemiddelde.
Ik zou ook graag zien dat de auteurswetgeving wordt aangepast ten aanzien van software. Het wordt tijd dat er eens paal en perk gesteld wordt aan alle mogelijkheden die softwarefabrikanten hebben om ieder keer weer nieuwe en de meest onzinnige licentievormen te verzinnen of de licentievoorwaarden keer op keer aan te passen waardoor je als afnemer nooit weet waar je aan toe bent. Ook zou het via downloads beschikbaar stellen van software zonder dat je beschikt over een geldige licentie strafbaar gesteld moeten worden. Dat riekt namelijk naar uitlokking c.q. aanzetten tot een misdrijf.
Ik zou graag zien dat de BSA zich zelf ook aan de regeltjes houdt! Zodat de rechthebbenden inderdaad krijgen waar ze recht op hebben.
Ik heb twee keer aangifte gedaan van illegaal softwaregebruik, naar aanleiding waarvan de BSA boetes heeft opgelegd, en toen het op uitkeren van mijn 10% aangeverspremie aankwam gaven ze ineens niet thuis.
Dus BSA: eerst eens kijken naar je eigen toko en dan pas naar anderen.
@Paul wat een onzin, je hoeft toch niet accoord te gaan met die belachelijke licenties.
Er zijn zat alternatieven als het om software gaat, maar als je daar niet aan wil dan ligt het probleem echt bij jezelf !
@Peter, dat je met dergelijke organisaties omgaat.
Je had op voorhand kunnen bedenken dat het zo niet werkt.
Het zou in dit kader ook eens een aardige zijn om een einde te maken aan de MicroSoft belasting die op PC’s heerst.
Dat wetgeving moet worden aangepast is wel duidelijk. Maar in tegenspraak met deze club denk ik dat er meer moet worden gekeken naar onfrisse marktpraktijken. En laat de BSA nou net de club zijn die een groot deel van deze onfrisse marktpraktijken vertegenwoordigd. Die clubs die zorgen dat je in een soort van upgradegreep zit omdat oude versies (zo lek als een mandje) niet meer worden gesupport en dat je in een duur keurslijf wordt gedwongen voor upgrades. Upgrades die nauwelijks iets bevatten wat de investering rechtvaardigt. Die mafia wordt met name door de BSA vertegenwoordigd. Bah, aanpakken die zooi. Leuke taak voor de EU.
BSA heeft op zich wel een punt want in de praktijk komt het er op neer dat er qua handhaving van politie en justitie uit dat er zeer weinig gedaan wordt om de huidige wetgeving na te leven. Is ook niet verwonderlijk want in dit geval staat het onderaan het lijstje.
Dat de BSA dan denkt door iets wat al strafbaar is nog moeilijker te maken door een download verbod is natuurlijk een wassen neus.