De Business Software Alliance (BSA) wil dat de Nederlandse auteursrechtwetgeving wordt aangepast aan de moderne technologie. Daarmee krijgt de Nederlandse overheid betere instrumenten om softwarepiraterij te bestrijden en de regels te handhaven. Dat zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Comité.
Italië en Frankrijk hebben onlangs hun auteursrechtwetgeving aanzienlijk gemoderniseerd met het oog op de strijd tegen piraterij via elektronische netwerken, stelt de BSA. ‘Hiermee bestrijden deze regeringen actief het illegaal downloaden van software', aldus Brand. ‘De Nederlandse auteursrechtwetgeving is echter nog steeds niet aangepast aan de moderne technologie. Het is nu tijd voor actie.'
Wetgeving en handhaving
Nederland scoort lager dan het EU-gemiddelde in het gebruik van illegale software. In de EU is gemiddeld 35 procent van de gebruikte software illegaal. In Nederland is dat 28 procent. Brand: ‘In de afgelopen jaren is de hoeveelheid illegale software in Nederland gestabiliseerd, maar we moeten meer doen om deze cijfers te verlagen. Daarbij speelt wetgeving en handhaving een belangrijke rol.'
Onderzoeksbureau IDC zocht in 2010 wereldwijd uit hoeveel pc's met illegale software zijn uitgerust. In Nederland bleek dit 28 procent te zijn. Dat staat volgens de BSA gelijk aan een strop van 446 miljoen euro. 70 procent van de ondervraagden vindt dat softwareontwikkelaars geld voor hun werk moeten krijgen om zo verdere technologische ontwikkeling te stimuleren. Opvallend genoeg was de steun voor intellectuele eigendomsrechten het sterkst in landen met hoge piraterijcijfers.
Nederland
Nederlandse deelnemers aan het onderzoek steunen ook de softwareontwikkelaars, maar er is minder steun voor intellectuele eigendomsrechten. 71 procent vindt dat ontwikkelaars beloond moeten worden; dit is in lijn met het wereldwijde gemiddelde. Slechts 68 procent zegt echter dat Intellectual Property Rights (IPR) de creativiteit beloont. 48 procent vindt dat IPR banen creëert en 52 procent geeft aan dat de lokale economie profiteert van IPR. Deze Nederlandse IPR-cijfers zitten aanzienlijk onder het wereldwijde gemiddelde.