De opleiders ROC Midden Nederland en Fast Lane starten een opleidingsprogramma voor netwerkbeheerders. Het programma helpt kandidaten in één jaar aan het mbo-diploma Netwerkbeheerder niveau 4, en de certificaten CCNA (Cisco) en Microsoft MCITP Server Administrator 2008. ROC Midden Nederland verzorgt de mbo-opleiding Netwerkbeheerder en Fast Lane verzorgt de Cisco- en Microsoft-opleidingen.
Het opleidingsprogramma van ROC Midden Nederland en Fast Lane is een combinatie van werken en leren. De theorie, die wordt behandeld in middag-/avondsessies, wordt direct in de praktijk gebracht in portfolio-opdrachten. De Cisco- en Microsoft-labomgevingen simuleren de praktijksituatie zo nauwkeurig mogelijk.
Beroepspraktijkbegeleider
Naast de opleiding werkt de kandidaat ook in de praktijk, bij de eigen of een nieuwe werkgever. Een beroepspraktijkbegeleider begeleidt de kandidaat tijdens het traject. Na een jaar sluit de kandidaat het programma af met een erkend mbo-diploma en de vakspecifieke Cisco- en Microsoft-certificaten.
Werkgevers komen in aanmerking voor een korting op de belasting- en premieafdracht voor werknemers die scholing volgen. Dit gaat via de Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting.
@Kees, 11-05-2011 15:52: Hoe bedoelt u?
Op zich een goed iniatief denk ik maar wat mij verbaast is dat het op basis is van Cisco en Microsoft. Kijkende naar networking zijn er nog vele andere (opkomende)merken zoals Juniper en HP. MS en Cisco doen dat overigens wel slim maar een deelnemer wordt zo wel erg snel een bepaalde richting in geduwd.
@Jurgen
Als je Cisco onder de knie hebt, dan is HP Procurve niet zo’n probleem. De kans dat een junior-beheerder een Juniper of Brocade tegen komt is niet zo groot, aangezien dit een heel ander marktsegment is.
Vooral in CCNA zit veel theorie wat ook bij andere merken van belang is.
CCNA is daardoor een goed instapcertificaat voor netwerkbeheer.
Dat Linux ontbreekt vind ik zelf wel jammer, dit had makkelijk in het pakket toegevoegd kunnen worden en kan de junior-beheerder zich goed onderscheiden.
Dus een CCNA en MCITP certificaat staat gelijk aan een 1-jarige MBO opleiding? Ik vraag me af hoe weinig je moet begrijpen van ICT om dit uit je bolle kop geperst te krijgen.
Dat zou dan waarschijnlijk betekenen dat ik met mijn MCSE, MCITP, diverse specialisatiemodules, CCNP, VCP en CCA op universitair niveau zit?
Ik ga het mijn baas even vertellen.
@Peter: Met die papieren heb je toch helemaal geen baas nodig? Heel rap ZZP’er worden, en geld verdienen!
Tip voor beginnende netwerkers : basiskennis van switching, routing en IP opdoen in de praktijk en b.v. via CCNA en dan : specialiseren in WIFI. Dit is een ontzettende groeimarkt en vereist specifieke kennis die nu ontzettend schaars is.
@Tijmen, 11-05-2011 16:02
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/3919994/1276946/bangladesh-leidt-uitstekende-icters-op.html
Bij het bedrijf waar ik werk is ook een hele afdeling opgeheven en het werk naar india verplaatst.Als ik problemen heb met mijn pc op het werk moet ik naar de helpdesk in Hongarije bellen.
Het is een ontwikkeling die mij zorgen baart omdat werk,kennis en geld naar een buitenlandse economie verdwijnt
Dat bedoelde ik.
Niet te geloven, we zitten hier met zijn allen continu te zeiken dat het kwaliteits niveau van de moderne ICTer te laag is, en dus komt er een initiatief om aan te geven dat echt elke idioot voor dat vak geschikt is.
Dat is dan ook wel te merken als je dergelijke lieden bezig ziet.
Voordeel is natuurlijk wel dat die nieuwe MBOers net zo beroerd zijn opgeleid als hun HBO colega’s maar dan wel voor een MBO salaris weggezet kunnen worden.
Hebben we het natuurlijk nog niet gehad over de zin en onzin van MS en Cisco only training… word het niet eens tijd dat automatiseerders eerst eens de basics van het vak leren.
Nu ja… wat wil je, in het onderwijs staan iha geen ICT specialisten voor de klas… die weten wel beter.
Ik ben het eens met Kees.
Er was toch een tekort aan hoogopgeleide ICTers?
De ICTers die de brug kunnen bouwen/onderhouden met de business etc?
Deze opleiding richt zich op de operationele taken die bij uitstek worden uitbesteed. Een opleiding zonder toekomstperspectief als je het mij vraagt.
Ik vind dat IT een vak is die minimaal op een HBO niveau (Bachelor). Zeker als het gaat om de technische aspecten van het vak (Network- Software Engineering).
Je ziet toch ook geen Arts (of mini arts) die mbo heeft gestudeerd, of een advocaat die ‘eventjes’ mbo heeft afgerond.
De Vak IT is gewoon te complex voor een opleiding op MBO niveau. Op HBO leert men niet alleen de technische kant van het vak, maar je leert daarbij ook andere competenties die de nodige discipline, communicatie vaardigheden en allerlei andere soft-skill.