Ronald Kasteel, ceo van ict-automatiseerder Ordina, stapt per 1 september 2011 op. Kasteel werkte ruim 22 jaar bij Ordina waarvan de laatste twaalf jaar als ceo en voorzitter van de raad van bestuur. Over zijn positie als ceo werd al enige tijd gespeculeerd. Kasteel wordt vervangen door Stépan Breedveld die sinds november 2010 bestuurslid bij Ordina is. Breedveld is nu nog verantwoordelijk voor de activiteiten van Ordina in Nederland. Daarvoor was hij werkzaam bij The Boston Consulting Group.
In een persverklaring wordt de reden van vertrek niet verder onderbouwd dan dat 'Ronald Kasteel en de raad van commissarissen het een goed moment vinden om een nieuwe ceo en voorzitter van de raad van bestuur te benoemen'.
Onrustig
Het is al jaren onrustig in de top van Ordina. Het bedrijf boekte in 2010 een verlies van 7 miljoen euro. Eind 2010 gaf het bedrijf in vier maanden tijd twee keer nieuwe aandelen uit om de rente op een lening uit 2009 te betalen. Ordina verkocht zijn belang in Finext. Integer en Ormit werden voor respectievelijk 3,3 miljoen euro en 11,7 miljoen euro verkocht.
@Ronald, De heer kasteel heeft in zijn 12 jaar CEO bij Ordina tweemaal een zeer ernstige economische crisis meegemaakt. Met name tijdens de laatste crisis, om juist zo hoog in te zetten in Finance en Public, dat is vragen om problemen. Toen hij ook nog verkeerd inzette op BPO, leek het niet meer dan logisch dat hij het stokje neer zou leggen. En zeg nu zelf, wat hebben die 2 extra jaren nog opgeleverd behalve ontzettend veel onvrede bij de professionals, maar ook bij het management?
Nee: CEO ben je niet zomaar, en ik heb de heer Kasteel een aantal keren horen spreken en vond het altijd zeer indrukwekkend hoe hij zijn wilskracht kon overbrengen, maar als manager moet je ook je eigen fouten kunnen inzien. Hij had in mijn ogen dan ook echt na BPO moeten vertrekken.
Als je 22 jaar bij een organisatie werkt, waarvan 12 jaar als CEO, dan heb je het niet slecht gedaan, lijkt mij. Anderzijds: zolang bij dezelfde organisatie kan leiden tot een zekere blindheid voor (on)mogelijkheden, omdat je je feeling met het bedrijf verliest en/of omdat je te zeer je stempel op de gang van zaken drukt. Ik vermoed dat de heer Kasteel in een nieuwe omgeving gewoon weer succesvol zal zijn. Met wellicht de les er dan wat eerder uit te stappen om de blik fris te houden.
Reactie verwijderd. Het is niet de bedoeling dat er puur en alleen wordt gezinspeeld op personen.
Redactie Computable
Hij zal zijn taak wel volbracht hebben ;-). Want het bedrijf is dusdanig uitgekleed dat er in vergelijking met twee jaar terug nog maar de helft van het personeelsbestand over is (deels door ontslagen). Goed draaiende bedrijfsonderdelen zijn verkocht, waaronder Ormit, Integer en Finext. De aandeelhouders, waaronder hijzelf, hebben de zakken kunnen vullen. Een betere vertrek kun je je toch niet wensen als CEO.
@@klaas, 11-05-2011 12:48
Ik noem het Ordina2.0 omdat in de loop der tijd zo’n beetje de gehele managementlaag uit ex-ordinezen is gaan bestaan. Atos mensen zijn vrijwel allemaal weggegaan.
…en trouwens, met de komst van die ex-ordinezen is er een behoorlijke branche vervaging opgetreden waardoor je niet meer kan spreken van een TA club.
Kasteel is een goede zakenman. ICT-Detachering in goede tijden levert goed geld op. Jammer dat hij nooit geinvesteerd heeft in eigen assets. Alles is geleased ( niet alleen de auto’s) en wordt gefinancieerd door de banken. Alles kan zomaar makkelijk verdwijnen en oplossen. Het is toch geen lucht kasteel?
@Gast-X: het merendeel van de terugval in personeelsbestand komt door de verkoop van de onderdelen, niet door de ontslagen. Dat kun je natellen in de jaarverslagen. (Overigens hebben ook onze concurrenten mensen moeten vragen te vertrekken.)
Daarnaast is de verkoop van de bedrijfsonderdelen niet het besluit van Ronald alleen geweest, daar is een RvB en een RvC voor. En in het afgelopen jaar is de beurskoers van Ordina welgeteld 21 cent gestegen. Ik kan me niet voorstellen dat we dat zakken vullen kunnen noemen.
Ergo: jouw mening is niet gebaseerd op feiten.
@Anko
Niet alleen zijn er mensen ontslagen, en onderdelen afgestoten(BPO met 24 miljoen als toegift). Bovendien zijn er een flink aantal mensen (vaak de goeie) weggegaan. Ook zijn er telkens mensen uit de raad van bestuur weggegaan omdat ze het niet met de heer kasteel door een deur konden.
De heer kasteel had inderdaad al lang z’n verantwoordelijkheid moeten nemen voor het BPO debacle, en moeten vertrekken.
@Ordinees Onze business unit is al weer druk aan het werven. Er komen goede mensen van collega bedrijven binnen. Goede mensen van ons gaan, andere goede komen.
Blijkbaar is het voor velen lastig om 2 jaar recessie binnen context te zien.
@Anko,
er is op dit moment veel verloop over en weer. Als goede mensen gaan, dan verwachten ze ook goede dingen van Ordina. Het kan zijn dat de goede instroom gewacht heeft tot de heer Kasteel wegging, maar dat lijkt mij lastig te plannen. Als Ordina weet aan welke verwachtingen ze moeten voldoen, dan blijven die goeden, anders vertrekken ze weer.
Ik heb het meegemaakt dat ik ’s ochtends bij een voorstelrondje een hand gaf aan een nieuwe medewerker, 1 dag later hoorde ik dat die weer vertrokken was. Be warned!