Op 8 juni is het dan zo ver: de hele wereld wordt geconfronteerd met IPv6. Grote websites zoals Google, Bing, Facebook en Yahoo zullen die dag IPv6 aanzetten. Wat zullen we daar van merken? Helemaal niets! Tenminste: als alles goed gaat. En na 24 uur zal alles weer terug gaan naar het oude.
Een heel klein aantal van ons zal die dag echter minder plezier beleven. Dit komt omdat hun pc, router of firewall verkeerd geconfigureerd is. Zo lang een website alleen IPv4 ondersteunt merken ze daar niets van. Zodra een website echter naast IPv4 ook IPv6 ondersteunt kan er iets mis gaan. En op 8 juni gaan veel grote websites dit juist doen om te testen en IPv6 onder de aandacht te brengen. Immers: de dagen van IPv4 zijn geteld. Op 3 februari droogde de wereldwijde voorraad IPv4 adressen op. Op 15 april droogde de lokale voorraad in Azië op, en Europa is de volgende… Binnenkort is het aanzetten van IPv6 geen test meer, maar de dagelijkse werkelijkheid. Mensen die op 8 juni dus problemen ondervinden zullen zich moeten realiseren dat wat ze die dag zien de (zeer nabije) toekomst van het internet is, en dat ze deze problemen snel moeten gaan oplossen.
Volgens de laatste schattingen gaat het om zo'n 0,03 procent van de internetgebruikers die problemen gaan ondervinden. Soms komt dit door een router die tegen de pc zegt IPv6 te ondersteunen terwijl dit niet zo is, soms komt het door een verkeerd ingestelde firewall, soms komt het door een verouderd besturingssysteem. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je er op 8 juni achter komt dat jij net bij die 0,03 procent hoort. Kijk daarom op bijvoorbeeld http://www.test-ipv6.com/. Als daar bij de resultaten staat 'World IPv6 day is June 8th, 2011. No problems are anticipated for you with this browser, at this location', moet alles goed gaan. Een iets eenvoudigere test is de vinden op http://www.ipv6test.nl/demo.php. Als je zelf een website hebt kun je deze test ook opnemen in je website om te analyseren hoe veel bezoekers mogelijk problemen zouden hebben als je IPv6 aanzet op die website.
Naast de testdag voor websites gebeurt er op 8 juni nog meer. Enkele organisaties, waaronder de Universiteit van Amsterdam, de Internet Society en de Amsterdam Internet Exchange, organiseren op 8 juni een evenement op het Amsterdamse Science Park. Er wordt daar 24 uur lang in de gaten gehouden wat er over de hele wereld met IPv6 gebeurt. Verder zijn er hand-on workshops en tutorials voor mensen die meer van IPv6 willen weten en presentaties over allerlei IPv6 gerelateerde onderwerpen. Keynote speeches zullen worden gegeven door Erik Huizer (voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force) en Olaf Kolkman (NLNet Labs). Er worden natuurlijk ook een persconferentie en speciale sessies voor de media gehouden. Aanmelden voor dit evenement kan op http://www.ipv6dag.nl/
De aandacht voor de overgang naar het nieuwe internet protocol IPv6 richt zich voornamelijk op apparatuur, operating systemen en software die specifiek nodig is om het netwerk te laten werken.
Uit ons onderzoek blijkt echter dat 1 op de 12 recent gebouwde informatiesystemen, geheel tegen de verwachting in, stoppen met werken na de overgang op het nieuwe protocol.
Tijdens de ipv6nl dag zal de SIG dit onderzoek naar risico’s in de broncode presenteren.