Microsoft heeft het Europese internettelefoniebedrijf Skype overgenomen voor 8,5 miljard dollar in contanten van een investeringsgroep, aangevoerd door Silver Lake. Het is veruit de grootste overname van de softwarereus tot nu toe. Google, Facebook en Cisco zouden ook in de race zijn geweest om de VoIP-leverancier in te lijven. Skype gaat verder als een aparte divisie van Microsoft.
Skype zegt 170 miljoen gebruikers te bedienen met spraak- en videodiensten over internet. Met de overname wil Microsoft terrein winnen op de markt voor onlinecommunicatie en videoconferencing. Het Skype-internetplatform zal worden gekoppeld aan allerlei Microsoft-producten, zoals Lync, Outlook, Messenger, Hotmail en Xbox, Kinect en Windows Phone. Ook zegt het concern Skype-klanten die andere platforms gebruiken dan die van Microsoft te willen blijven ondersteunen.
Estland
Skype is in 2003 opgezet door Niklas Zennstrom en Janus Friis, die ook al de file-sharing technologie Kazaa hadden ontwikkeld. Online veilingbedrijf eBay kocht Skype in 2005 voor 2,6 miljard dollar (in een mix van contanten en aandelen), maar deed de voip-dienst voor 70 procent weer van de hand in november 2009 aan een consortium van investeerders. Die groep bestaat uit Silver Lake, CPP Investment Board, Joltid Limited in partnerschap met Europlay Capital Advisors en and Andreessen Horowitz. Ook eBay heeft zijn resterende belang verkocht.
Officieel is Skype gevestigd in Luxemburg. Er is nog een ontwikkelteam in Estland gevestigd. Het bedrijf noteerde in 2010 een omzet van 860 miljoen dollar en een nettoverlies van zeven miljoen dollar. Op 31 december 2010 had Skype nog een schuld van 686 miljoen dollar. De voip-leverancier was bezig met een beursgang, maar door de belangstelling van een aantal grote marktpartijen in een overname is die niet doorgegaan.
@Ralph
Een flink aantal waaronder als meest bekende Gartner.
http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1622614
Vandaag komt er een rapport bij waarin WP7 niet in 2015 maar al in 2013 op nota bene de eerste plaats komt. http://www.pyramidresearch.com/points/item/110509.htm
En ja ik weet het: het blijven analisten die het regelmatig fout hebben. In dit geval zouden echter wel heel veel analisten het bij het verkeerde eind hebben.
En van het flinke aantal is IDC ook een hele bekende:
En de link naar het IDC rapport:
http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS22762811