Lagere overheden zoals provincies, gemeenten, waterschappen en andere instanties, zijn nog nauwelijks gekoppeld aan Digipoort. Alleen de gemeente Enschede (één van de 421 gemeenten in Nederland), Waterschap Rivierenland en het UWV hebben een koppeling met het loket voor het indienen van elektronische facturen bij overheden. Dat blijkt uit gegevens van de beheerder van overheidsbrede ict-middelen Logius. Anders dan bij rijksoverheden is de koppeling met Digipoort bij lagere overheden niet verplicht.
Uit de gegevens van Logius blijkt verder dat Gemeente Zoetermeer, het Centraal Bureau voor de Statestiek (CBS), Kadaster, Sociale Verzekeringsbank en de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) bezig zijn met aansluiten. Inmiddels zijn er ongeveer elf bedrijven aangesloten, waaronder Vodafone, dat begin 2011 de eerste e-factuur via Digipoort verstuurde.
Bertrand van Deutekom, business development manager van netwerkdienstverlener voor lokale overheden Gemnet, benadrukt dat veel leveranciers die zaken doen met lagere overheden nauwelijks elektronisch factureren. 'Het is het kip-en-ei-probleem. Lagere overheden zien zich niet genoodzaakt om te koppelen aan Digipoort omdat leveranciers nauwelijks e-facturen indienen. Leveranciers dienen nauwelijks e-facturen in omdat lagere overheden die bestanden nog niet digitaal kunnen ontvangen en verwerken.'
Volgens van Deutekom vomen bezuinigingen bij overheidsinstanties een goede reden om uit kostenoverwegingen over te stappen op e-factureren. Hij ziet dat met name uitzendbureaus bezig zijn om zich aan te sluiten op Digipoort. Daarnaast stelt hij dat de producten van steeds meer ict-leveranciers aan de standaarden voor e-facturatie voldoen.
Digipoort
Naast Gemnet leveren ook partijen als Centric en PinkRoccade koppelingen met Digipoort. Het consortium Enable-U en Brein zegt zeven gemeenten te koppelen aan Digipoort. Dat meldt Logius naar aanleiding van de beurs Overheid en ICT.
Rijksoverheidsinstellingen moeten sinds 1 januari 2011 e-facturen kunnen ontvangen.
Logius
Logius (voorheen GBO.Overheid) beheert overheidsbrede ict-oplossingen die de communicatie tussen overheden, burgers en bedrijven moeten vereenvoudigen. Het gaat om een portal als Digipoort en gemeenschappelijke standaarden als DigiD. Logius is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Van die 6% is in ieder geval 0,00% (nul komma nul-nul procent) als xml bestand via de Digipoort gekomen, maar via self-billing systemen en sommige ministeries hebben het lef gehad PDF mee te tellen als digitaal. Ikzelf noem dat liever digitaal papier. Tot een paar maanden geleden werkte de Digipoort niet voor e-factureren. Aansluiten is een zeer langdurig, ingewikkeld traject. Het is inderdaad een kip-ei verhaal, maar het wordt door Logius niet bepaald gemakkelijk gemaakt om een kip óf een ei te worden.
Typisch overheids-IT-verhaal: mooie praatjes dat alle ministeries aangesloten zijn (niet waar) en er zoveel procent e-facturen verstuurd worden(het is maar wat je definieert als e-factuur). Maar ik heb er op de lange termijn wel vertrouwen in. Op zich zie je wel billing service providers oplijnen via betaling per factuur model, dus er zal wel momentum komen. In andere landen is het ook al proven en accepted technology.
Niet te vergeten dat de ministeries van alles en nog wat aan verplichtingen opleggen. Hier hebben de lokale overheden hun handen al vol aan waardoor ze alles wat niet verplicht is overslaan. Tenzij er een duidelijk voordeel in zit.
Zoals Jan al aangeeft is het een zeer langdurig en ingewikkeld traject, waar dus geen enkele lokale overheid op zit te wachten.
@Gil: Waar doel je op qua voorwaarden?
Nog een aanvulling:
De aansluiteisen van Logius (onderdeel MinBZK) voor e-factureren zijn bijna belachelijk te noemen, omdat diezelfde infrastructuur ook gebruikt kan worden voor allerlei informatie die hoge veiligheidseisen vergen (winstaangiftes, DigiD). Echter, het gaat hier om een factuur (informatie) die voorheen met de snail-mail van TNT meeging achter op de fiets met een kamernummertje op de adressering.
Overigens heb ik nog geen weet van BSP’s die aan de overheidskant van de poort ondersteunen..