Het snel adopteren van nieuwe ict-ontwikkelingen verschuift van het bedrijfsleven naar de (lokale) overheid.
Het gebeurt me de laatste tijd steeds vaker: ben ik lekker functioneel aan het inventariseren bij een gemeente, struikel ik plots over een sterke ict-visie. Zo was ik afgelopen week bezig bij een gemeente met het in kaart brengen van de wensen over hun nieuwe werkplekoplossing. Aan de hand van een beslissingsmodel, praat ik dan met diverse lagen in de organisatie. Dit om de functies voor de aanstaande ict-infrastructuur te verzamelen en deze, heel belangrijk, de juiste prioriteit te geven. Dit zijn vaak erg leuke klussen, omdat het een uitdaging is om consensus te vinden over het functie-, eisen- en wensenpakket over alle lagen van de organisatie.
Herpakken
Zo kwam ik vorige week via de servicedesk, het technisch beheer en de ict-manager bij het Hoofd I&A terecht. Ik dacht daar even lekker een boom op te zetten over de geweldig mooie aanstaande virtuele desktopomgeving (een oplossing om onder andere het nieuwe werken mogelijk te maken). Het eerste wat Hoofd I&A zei was: 'Die nieuwe omgeving van jullie moet zo snel mogelijk weer weg!' Die had ik niet aan zien komen. Ik moest me even herpakken, want ik heb nogal de neiging te versmelten met mijn ideeën en visies. En als die dan zo snel mogelijk van tafel moeten…
Maar goed, mouwen opgestroopt en op zoek naar de achterliggende gedachte achter zijn opmerking. Ik was positief verrast: die man blijkt visie te hebben. Zijn idee is dat de organisatie zo snel mogelijk 100 procent webbased gaat werken. Geen ingewikkelde besturingssystemen meer nodig, slechts een browser. Prima idee en helemaal mee eens binnen praktisch haalbare grenzen.
Baard en staart
Maar over dat goede idee op zich wil ik het later een keer hebben, waar het me nu om gaat is dat er bij deze gemeente een goed doordachte visie ís. En dat ben ik eigenlijk nog niet zo gewend. De overheid en gemeentes waren vaak wat trage en logge organisaties wat ict betreft. Novell-servers die al jarenlang niet opgewaardeerd zijn en beheerders met baard en staart. Als je lekker wilde knallen met een innovatieve ict-omgeving moest je bij het bedrijfsleven zijn. Daar was geld, dus als je een redelijke business case kon maken was de 'sky the limit'. De rollen lijken omgedraaid de laatste tijd. Bij gemeentes zie ik ict-managers (mét iPad) en management die nadenken over gebruikerstevredenheid, waar het nieuwe werken wordt toegepast en 'bring your own pc', cloud en DaaS op de ontwerptafel liggen. Er kan en mag flink geïnvesteerd worden, zolang de tco en roi goed zijn.
Bij veel commerciële bedrijven liggen de investeringen nog steeds moeilijk. Ook als de business case klopt als een bus. Meer last (gehad) van de crisis misschien?
De lokale overheid als leider is echt even wennen…
Ik laat mijn haar en baard weer staan, stond tenslotte best sexy.
Remco Nijkamp
It-architect/consultant
Qwise
Remco,
Je was bezig met het inventariseren van de omgeving terwijl je met hoofd I&A over o.a. VDI wilde praten. Niet handig voor een consultant als hij eerst naar het product kijkt voordat de behoeftes en wensen duidelijk zijn. Bovendien als je in deze fase de oplossing al in je hoofd hebt (VDI) dan zou je Technisch Ontwerp niet zeer doordacht zijn!!
Mooi dat hoofd I&A een visie had, maar ik denk dat zijn gemeente hier niet beter van wordt! Het zou fijn zijn als die man (hoofd I&A) meer gaat nadenken over hoe hij verschillende ICT (en applicatie)processen binnen zijn gemeente kan vereenvoudigen dan aan een webbased oplossing denken! Daar kan hij veel winst en resultaat uithalen. Met deze oplossing verandert hij alleen maar de gevel terwijl de puin nog achter de muur ligt.
Sterker nog als hij ooit aan een Web based oplossing gaat beginnen dan moet hij eerst de verschillende ICT processen goed en voldoende geoptimaliseerd hebben. Anders hebben we het weer over een project bij overheid dat mislukt is!
Nu heb ik pas geleden op dit forum een hele discussie voorbij zien komen over dat ICT weer sexy moet worden
Wat is hier dan sexy aan? Het is gewoon oude wijn in nieuwe zakken; het concept van virtuele systemen en/of terminal sessies (al dan niet web based) is al behoorlijk oud. Dit noemde men in het verleden mainframe.
Okay, de interface is wat gebruikersvriendelijker geworden, maar om nu een concept van 25 jaar oud als sexy te bestempelen….
Maar ach, een baard was 25 jaar geleden ook hip en trendy, dus wat dat betreft klopt het dan wel weer 😉
Leuk om te horen dat er ook binnen gemeentes een draagvlak is voor een duidelijke IT visie. Overigens, aan duidelijke meningen is – aan de artikelreacties te zien – vaak geen gebrek. 😉
@Willem: het is inderdaad leuk! Maar wat heb je er aan als de visie niet doordacht is en dat de business nergens naartoe leidt! Als je meer over ICT en gemeentes te weten wil komen dan kun je het laatste onderzoekrapport van Ernst&Young op de LinkedIn pagina van Guill van den Boom lezen.
Ik heb zelf ook een document over gemeentes en ICT zaken geschreven. Hij staat op de site van Computable en die van mijn LinkedIn pagina.
Of er voldoende visie aanwezig is of niet is zo niet te beoordelen. Maar het klinkt me verstandig in de oren als een hoofd ICT vraagtekens zet bij het alsmaar doorborduren op gebruik van Windows desktops. Ook als je gebruik maakt van virtualisatie, want ook daarmee haal je weer nieuwe complexiteit binnen. Ook zonder lang haar en een baard kan ik me wel vinden in het artikel.
Sexy? Het is maar wat je sexy vind. Ik ken veel fetisjismes, maar een ‘gemeente’?, da’s een nieuwe.
Zonder gekheid, het begrip ‘visie’ is sterk overrated. De gemiddelde dictator heeft ook een visie. Maar of dat nou een goede visie is?
@Reza: Dank voor je opmerkingen. Ik ben het helemaal met je eens. De genoemde vereenvoudigingen speelden ook. De tekst hierover is echter ten gunste van de kunst gesneuveld. Misschien in een nieuwe blog. Iets over het oplossen van organisatorische problemen met technische middelen.En dat dat niet werkt.
@Remco,
Dank voor je reactie. Je toont de kwaliteit die ik van een werknemer van Qwise en op jouw niveau zou moeten verwachten.
Ik ben zeer benieuwd naar je blog over ”
het oplossen van organisatorische problemen met technische middelen.En dat dat niet werkt”.
Dit is iets waar ik mijn WP(hierboven genoemd) over gemeentes en ICT vernieuwing op gebaseerd heb.
Binnenkort zet ik een nieuwe WP op mijn pagina over een mogelijke oplossing voor een probleem waar veel bedrijven veel geld aan uitgeven!