R&M, de Zwitserse fabrikant van bekabelingsystemen, introduceert een patchpaneel met hoge dichtheid om kostbare ruimte te besparen in datacenters. Dit nieuwe High Density (HD) paneel biedt namelijk ruimte voor 48 RJ45-poorten in één hoogte eenheid voor toepassing in 19-inch racks. Het paneel is zowel geschikt voor onafgeschermde en afgeschermde koperbekabeling, als glasvezelaansluitingen.
R&M's nieuwe HD paneel bevat een aantal innovaties, waaronder geïntegreerde modulehouders met kabelgeleiders en trekontlasting. Daardoor liggen alle kabels in een nette rechte lijn naar achteren en kunnen ze niet worden gedraaid, wat een belangrijke voorwaarde is voor stabiele signaaltransmissie over koperbekabeling. Verder is het paneel zonder speciaal gereedschap vanaf de voorkant te monteren, wat installatie- en onderhoudstijd bespaart. In de onafgeschermde modulehouders zijn extra metalen beschermplaten opgenomen om onderlinge overspraak (ANEXT) tussen onafgeschermde kopermodules te voorkomen.
Het nieuwe HD paneel is een schaalbare oplossing omdat men kan starten met een 24-poorts versie en deze indien nodig later kan uitbreiden. De standaardversie heeft aan de achterzijde een kabelondersteuning, terwijl er ook een uitvoering is met een kortere achterzijde, voor gebruik in compacte racks en verhoogde vloeren. Optioneel is er een kap leverbaar om glasvezelaansluitingen te beschermen. Afgeschermde kopermodules worden tijdens het installeren automatisch geaard. Verder adviseert R&M voor toepassingen in datacenters het gebruik van vooraf gemonteerde kabelbundels om bij het rack alleen nog maar de modules in de modulehouders te hoeven plaatsen.
Om het netwerkbeheer tijdens de gehele levensduur te vereenvoudigen, is het HD paneel voorzien van gegraveerde poortnummers en voldoende ruimte voor labelen. Verder zijn gekleurde stofkapjes leverbaar om het gebruik van de poorten te onderscheiden en is het loskoppelen van patchkabels te voorkomen met opzetclips. Om de toegang tot alle dichtbij elkaar geplaatste connectoren te vereenvoudigen, worden de bovenste en onderste rijen bij koperaansluitingen in tegengestelde richting geplaatst. Bij glasvezelaansluitingen is dat niet het geval, maar die zijn wel goed toegankelijk.