Naar aanleiding van het rapport van de Taskforce e-skills is er een hoop ophef ontstaan. Afhankelijk van de economische ontwikkelingen, wordt er in 2015 een tekort tussen de 27.000 en 40.000 aan goedopgeleide ict’ers verwacht. Dit moeten we natuurlijk met zijn allen voorkomen!
Een belangrijk onderdeel van het probleem is het slechte imago van de ict-sector en ict-opleidingen. Zo blijken veel mensen nog steeds van mening te zijn dat ict voor ‘nerds’ is. Nou kan ik me voorstellen dat het beroep van ict’er en de opleiding hiervoor inderdaad niet de meest sexy uitstraling hebben, maar men lijkt te vergeten dat de businessprocessen waaraan ict bijdraagt dat wel zijn. Zonder ict was Osama bin Laden nu nog steeds niet gevonden, was er geen iPad 2 en waren online betalingen niet eens mogelijk.
Toegevoegde waarde
Scholen en bedrijven zouden deze kant van ict meer moeten belichten. In vacatures moet niet alleen gefocust worden op de technische specificaties van een functie, de bits en de bytes, maar juist meer op de toegevoegde waarde die ict'ers in die functie gaan leveren aan de organisatie.
Kijk bijvoorbeeld naar vacatures voor systeembeheerders. Je kunt als bedrijf aangeven dat je op zoek bent naar iemand die complexe incidenten moet kunnen analyseren en oplossen, maar daarnaast kun je ook benadrukken wat er gebeurt als dit niet goed gedaan wordt. Wat heeft dat voor gevolgen voor de businessprocessen? Ict'ers moeten weten dat ze onmisbaar zijn!
Groot verschil
Het onderzoek van de Taskforce heeft ook onder ict'ers veel stof doen opwaaien. Velen geven aan dat er geen tekort zou zijn als het bedrijfsleven ict'ers boven de veertig ook gewoon aan zou nemen of zou investeren in opleiding. Ook uit andere statistieken blijkt dat er een groot verschil zit tussen wat bedrijven vragen in vacatures en de aangeboden cv's.
Er liggen dus genoeg kansen voor opleiding en training en wellicht zelfs omscholing. Maar dan moeten mensen wel weer enthousiast gemaakt worden voor ict. En hier ligt een taak voor ons allemaal. Ict moet weer ‘sexy' worden, wat gaan we hieraan doen?
Heeft iemand ooit wel eens gehoord van een tekort aan ICT managers? (Aan goede is er al decennia lang een schreeuwend tekort laten we wel wezen.)
Simpelweg omdat die salarisschaal hoger ligt.
Hebben die last van een imago probleem?
@Jan:
Nee, er is zeker geen tekort aan ICT managers. Wel zijn echt goede ICT managers erg schaars maar omdat iedere manager zelf denk tot deze categorie te behoren lijkt dat niet echt te spelen.
Ja, ICT managers hebben een imago probleem. Maar dat is niets nieuws onder de zon hier denk ik…
@PaVaKe:
Jij werkt duidelijk in een boeiende omgeving, die ik zeker ‘sexy’ zou noemen. Echt projecten die het verschil maken, iets om trots op te zijn! Hoeveel mensen hebben echter het geluk om met zoiets bezig te mogen zijn? Volgens mij maar een enkeling… De rest zit gewoon toch minder spannend rapportagewerk oid te doen, ik zou echt niet weten hoe je dat op een feestje nog enigzins ‘spannend’ kan maken hoor.
Het bedrijfsleven ziet ICT als kostenpost en nooit als middel om geld te verdienen. (behalve marktplaats en bol.com waarschijnlijk.
Die ICT kan maar beter uitbesteed kan worden aan een laagloonland. Als je dit maar vaak genoeg roept gaat natuurlijk niemand meer aan dit uitstervende beroep beginnen…
@Bram van de Bunt:
En waar kunnen we dit prachtige rapport van de Taskforce e-skills lezen?
Ben best een aardige “Googleaar” maar het is met nog niet gelukt.
Is deze Taskforce e-skills een overheidsding?
Waar hebben we het eigenlijk over?
@Peter
ICT kent vele richtingen, waarvan embedded software helaas niet de richting is die bekend staat om grote salarissen en dikke leasebakken….
In het artikel hierboven wordt bijv. gesproken over businessprocessen. Op zich al een vaag begrip, maar het is wel zo’n typische richting van de ICT met dure consultants enz enz. Dit spreekt de (naïeve?) student blijkbaar meer aan dan een R&D functie in de embedded sector.
@Peter, @PaVaKe
Een ding is duidelijk PaVaKe heeft zeer zeker geen sexy baan, maar wel een waar je eer van je werk hebt en een waarin je als gekwalificeerde techneut (kwalified by knowhow, not by paper) wel je hart kan ophalen.
Zelf doe ik ook graag embedded dingen, maar het gaat me vooral om uitdagingen… en ICT functies met een uitdaging, dus niet systeembeheer, niet internet geneuzel, geen kantoorautomatisering die zijn echt heeeeeel schaars.
Als je dan ook nog eens de eis hebt dat je met serieuse technologie wilt werken en niet enkel met dot-troep en eclypse dan wordt de spoeling wel heel erg dun.
Weinig kans dus dat echte techneuten op de juiste plaats terecht komen.
Dat heeft niets met sexy, bedrijfstrabanten en pegels te maken, maar met gedrevenheid.
Ahhh gedrevenheid is ook zo’n ICT buzzword, gedreven door declaraties… meer niet.
Wat ik hierboven vooral proef is ‘liefde voor het vak’, dat je iets doet niet puur om het geld of de status maar juist omdat je er trots op bent, er zelf voldoening uit haalt…
Ik zelf werk ook met grote systemen en ik weet hoe het voelt om te weten dat jouw ‘werk’ een hele fabriek in beweging brengt. Dat een foutje van jouw kant grote consequenties heeft. Dat doe je niet puur voor de leasebak of het bruto salaris, integendeel het moet ergens ook wel een beetje je hobby zijn. Net even dat extra stapje zetten om het eindresultaat ‘perfect’ te krijgen.
Net als die HBO verpleegkundige doe je het vooral ook omdat je het een mooi vak vindt, en dat is nu juist wat de ‘outsourcing’ en kostenbeheersing hype kapot aan het maken is. Het is voor velen geen vak meer om trots op te zijn, maar meer gewoon ‘werk’. Werk wat puur rationeel vergeleken wordt, Steeds meer en meer mensen ontdekken dat als je in 2011 en flinke leasebak en dito salaris wilt je in tegenstelling 10-15 jaar terug niet meer in de ICT moet zijn…
Ik denk dat dat vooral het probleem is.
Peter, ik ben op en top techneut met een grote voorliefde voor problemen waar ik serieus dingen voor moet uitzoeken.
Een kwalificatie waar echt niemand op zit te wachten.
Ik kom voornamelijk houtje touwtje oplossingen tegen (waarbij in de meeste gevallen het houtje of het touwtje wegbezuinigd wordt)
Desondanks doe ik mijn werk met liefde.
ECHTER !!!!
Iedereen heeft zijn prijs, voor drie keer de Balkenende norm wil ik desnoods nog wel een MacDonnalds filiaal runnen !
@Pascal:
Hoe komt het in jouw ogen dan dat niemand daarop zit te wachten? Zoals jij het beschrijft klinkt het toch wel als juist de kwaliteiten die een echte ICTer nodig heeft: gedrevenheid, nieuwsgierigheid, volhardend…
p.s. voor 2x de Balkenende norm kom ik wel in jouw filiaal de hamburgers bakken… 🙂
@Robert, probeer eens:
http://www.digitaalbestuurcongres.nl/Uploads/Files/T04_20-_20Hagedoorn_20_20-_20Taskforce_20eSkills.pdf