Naar aanleiding van het rapport van de Taskforce e-skills is er een hoop ophef ontstaan. Afhankelijk van de economische ontwikkelingen, wordt er in 2015 een tekort tussen de 27.000 en 40.000 aan goedopgeleide ict’ers verwacht. Dit moeten we natuurlijk met zijn allen voorkomen!
Een belangrijk onderdeel van het probleem is het slechte imago van de ict-sector en ict-opleidingen. Zo blijken veel mensen nog steeds van mening te zijn dat ict voor ‘nerds’ is. Nou kan ik me voorstellen dat het beroep van ict’er en de opleiding hiervoor inderdaad niet de meest sexy uitstraling hebben, maar men lijkt te vergeten dat de businessprocessen waaraan ict bijdraagt dat wel zijn. Zonder ict was Osama bin Laden nu nog steeds niet gevonden, was er geen iPad 2 en waren online betalingen niet eens mogelijk.
Toegevoegde waarde
Scholen en bedrijven zouden deze kant van ict meer moeten belichten. In vacatures moet niet alleen gefocust worden op de technische specificaties van een functie, de bits en de bytes, maar juist meer op de toegevoegde waarde die ict'ers in die functie gaan leveren aan de organisatie.
Kijk bijvoorbeeld naar vacatures voor systeembeheerders. Je kunt als bedrijf aangeven dat je op zoek bent naar iemand die complexe incidenten moet kunnen analyseren en oplossen, maar daarnaast kun je ook benadrukken wat er gebeurt als dit niet goed gedaan wordt. Wat heeft dat voor gevolgen voor de businessprocessen? Ict'ers moeten weten dat ze onmisbaar zijn!
Groot verschil
Het onderzoek van de Taskforce heeft ook onder ict'ers veel stof doen opwaaien. Velen geven aan dat er geen tekort zou zijn als het bedrijfsleven ict'ers boven de veertig ook gewoon aan zou nemen of zou investeren in opleiding. Ook uit andere statistieken blijkt dat er een groot verschil zit tussen wat bedrijven vragen in vacatures en de aangeboden cv's.
Er liggen dus genoeg kansen voor opleiding en training en wellicht zelfs omscholing. Maar dan moeten mensen wel weer enthousiast gemaakt worden voor ict. En hier ligt een taak voor ons allemaal. Ict moet weer ‘sexy' worden, wat gaan we hieraan doen?
Dit geldt voor techniek in het algemeen. In NL (grote dienstverlenende sector) moet je vooral manager of verkoper worden.
Stimulering vanuit de politiek valt ook niet teveel verwachten, want daar zitten nou niet veel beta-mensen.
Een systeembeheerder weet al lang wel dat hij/zij onmisbaar is. Nu de baas nog.
@Bram
Nederland heeft een ICT-imago probleem idd. Maar dat heeft meer met salaris te maken dan met iets anders.
Ik denk dat het probleem nog veel dieper ligt: was het maar zo dat het overgrote deel van de ICTers met innovatieve projecten bezig was, al was het de OV chipkaart van mijn part:
De meeste mensen zitten toch uiteindelijk werk te doen wat ‘onder niveau’ en inherent ‘niet sexy’ is: rapportages in Excel prutten, systemen middels csv bestanden aan elkaar knopen, de rommel opruimen in oude legacy systemen, simpele beheerstaken uitvoeren, testen (’testen’ en ‘sexy’ is volgens mij sowieso al een contradictio in terminis)…
Aan de ene kant vraagt men een HBO/Universitair niveau, maar tegelijk blijft het soort werkzaamheden daar, ook op langere termijn, vaak ver onder. Tel daarbij op dat de salarissen gemiddeld lager liggen dan bij andere functies voor hetzelfde opleidingsniveau en het feit dat je meer als ‘kostenpost’ dan als primair proces gezien wordt. Is het dan niet verwonderlijk dat de branche een slechte (lees: niet sexy) naam heeft?
@Mark
Iedere dag op de fiets naar het werk
Lekker eigen auto, geen bijtelling en zo
Onderbetaald… ach, in ieder geval ruim meer dan jan modaal. Wat is een realistisch (!) salaris?
Veel overwerk .. uurtje of 2 per week, soms wat meer, soms wat minder. Maar af en toe dan ook vroeg naar huis ter compensatie
Misschien moet je gewoon eens op zoek naar een andere baan, en/of je verwachtingen bijstellen naar iets realistisch
Een vergelijking met Jan modaal?
Dat lijkt mij niet erg zinvol aangezien we het oorspronkelijk over “goedopgeleide (HBO+?)” ICTers hadden.
Voor 2000 was het zeker zo dat ICT salarissen (te?) hoog lagen in verhouding tot de andere sectoren. Dat is nu allang niet meer het geval.
De ICT arbeidsomstandigheden zijn echter wel hetzelfde gebleven (rare werktijden, studie ten koste van vrije tijd, de zgn. “overhead” status etc). Sterker nog, van ICT-ers wordt een steeds bredere skillset verwacht.
Voor een student die HBO+ niveau heeft, heeft de ICT sector denk ik te weinig voordelen te bieden in verhouding tot andere sectoren. En dan laat ik de hele outsourcing kwestie nog buiten spel…
Dit probleem is dus veel groter dan alleen maar een “slecht imago”.
@Gast
maar wat zou een goed opgeleide ICT-er (HBO) moeten verdienen dan ?
1xmodaal, 2xmodaal, 3xmodaal? (modaal in 2011 is ongeveer €33000/jaar incl vakantietoeslag)
En kijk dan ook eens wat je er voor moet doen en laten, en vergelijk dat eens met andere HBO functies. Een HBO verpleegkunde zou blij zijn als ze het salaris zou verdienen van een HBO – ICT-er
Waar het bottom line om gaat: er zijn nogal wat mensen (als Mark) die nogal snel klagen over onderbetaald worden, maar bij een groot deel van de ICT-er vraag ik me vaak af of ze wel realistische verwachtingen hebben
@Gast
Ik denk ook dat er meer aan de hand is dan alleen maar de gebruikelijke ICT conjunctuur cyclus:
Toen ik 15 jaar geleden in deze wereld begon kon het niet op, en ergens had ik het gevoel dat de ICT sector toen zeker ergens wel ‘sexy’, ‘snel’ en ‘hot’ was onder studenten en starters. De salarissen waren, zeker in verhouding tot andere branches, goed en ook de toekomstperspectieven waren erg goed. Niemand had nog van outsourcing gehoord en er zou alleen maar meer en meer werk komen…
Een bedrijf als CMG had toen een erg ballerige naam, hard werken en altijd in pak… maar ‘goedkoop’, ‘mislukte projecten’ of ‘verkapt uitzendbureau’ waren zeker niet de associaties die in me opkomen nu. Natuurlijk had je ook de ‘kiloknallers’ als bijv. TAS (met de sollicitaties in de showroom) maar dat was toch meer een zeldzaamheid. Zoals eerder gezegd, de salarissen waren helemaal niet slecht voor die tijd en dat straalde toch af op de hele sector.
Nu in 2011 heb ik toch het gevoel dat het imago van de hele sector enorm veranderd is. Van dure ‘ballen’ in maatpakken naar goedkope uitzendkrachten in een dito outfit. Was in 1995 er vrijwel geen discussie over tarieven en betaalde men de hoofdprijs voor ICT, nu heb ik vaak het gevoel dat we meer op het Aldi niveau beland zijn waarbij prijs het absolute criterium is en kwaliteit van ondergeschikt belang. De hele outsourcings discussie is tenslotte puur een centenkwestie, het is echt niet dat dit de kwaliteit ten goede komt… Willen ze in Roemenie nu toch meer dan 30 euro er uur, dan gaan we toch net zo makkelijk naar India voor 10 euro per uur? Goh, wist je al dat men in Bangladesh voor 1 euro per dag rond weet te komen? Dan moet je daar een ICTer wel voor 2 euro per uur weten te krijgen. En die mensen ‘zeuren’ ook niet over werktijden, papadagen, cursussen, kinderopvang, arbo regels, zijn zo te ontslaan, etc. etc.
Wellicht is dit mijn ‘vroeger was alles beter’ herinnering en zal de ICTer uit 1990 mij vertellen dat ik in 1995 als ex-student naief/idealistisch was. Dat ik toen idd het al ‘cool’ vond dat mijn bedrijf gratis bier had op vrijdagmiddag met onbeperkt bitterballen. Dat ik wonend in een studentenhuis toch maar mooi de blits maakte met die lease-corsa. Dat ik het toen nog ‘gaaf’ vond om het hele land door te mogen rijden en elke avond uit eten te gaan op kosten van de zaak. Maar toch heb ik het gevoel dat het nu anders is, een imago te voet komt en te paard gaat… dat kan je niet veranderen met een postbus 51 spotje, dat zal echt moeten beginnen bij de klanten en werkgevers. De vraag is echter of zij wel terug willen naar de ICT sector van 15 jaar geleden, het was in ieder geval wel een stuk duurder qua kosten dan nu…
@Peter,
Well said. Volgens mij hebben we een soortgelijke geschiedenis/ervaring in de ICT sector.
@PaVaKe,
Ik heb geen idee wat een ICT-er zou moeten verdienen.
Ik denk ook niet dat het probleem alleen met een hoger salaris op te lossen is.
“Kijk dan ook eens wat je er voor moet doen en laten”.
Dat doe ik. En ik denk dat de balans momenteel zoek is. Misschien is jouw job beter in balans dan het mijne, dat zou kunnen natuurlijk.
Betreft het imagoprobleem? Ik ben ervan overtuigd dat de kern daarvan niet rond de nerd-status ligt. We hebben het tenslotte hier over de zogenaamde Y-generatie…De meesten kunnen niet meer normaal functioneren zonder hun smart phones en social media. Computers en randapparatuur worden nu al veel meer als een “normaal” goed gezien dan toen wij nog op het schoolplein aan het rond rennen waren.
Het imago probleem is denk ik gebaseerd op meer inhoudelijke kwesties. Actuele kwesties waar we het al over gehad hebben. (Aankomend) studenten lezen “de krant” ook….en trekken waarschijnlijk hun conclusies.
PaVaKe, wat een ICTer moet verdienen is niet zo gemakkelijk te bepalen, dat er een scheefgroei is dat is wel duidelijk
Toch is het niet zo lastig.
Een breed inzetbare ICTer die in zijn eentje zooi weet te ontwikkelen die het bedrijf elk jaar 300k meer oplevert mag dat best in zijn salaris of arbeitsvoorwaarden terug zien.
Een systeembeheerder die heel trots verteld dat hij ook eens een unix cursusje heeft gedaan mag daarvoor best een bescheiden extra voor getoonde inzet hebben (kom op zeg ik ken er honderden zo).
Een ontwikkelaar die al tien jaar VisualBasic klopt, en die nog nooit gehoord heeft van python, lua, of voor mijn part van assembler zal zijn werk vast goed doen maar dat doet de kantinedame ook.
Een MSCE-beheerder die niet verder komt dan MSN en Twitter mag je dooschuiven naar de deta.
Gewoon beoordelen naar competentie en waarde voor het bedrijf, niet beoordelen naar zijn sociale of comunicatieve vaardigheden.
Salaris heeft inderdaad maar ten dele te maken met het al dan niet sexy zijn van de ICT. Ik reageerde echter vooral op de reactie van ene Mark, die nogal klaagde over zijn arbeidsvoorwaarden. Ik bemerk binnen de ICT helaas nogal eens een “rupsje nooitgenoeg” mentalitet.
Maar indirect brengt het me wel op een andere vraag: wat maakt ICT sector nu sexy? Is dat je salaris, of de grootte van je leasebak (als je Mark moet geloven wel); is het het maatschappelijke inzetbaarheid van het product waaraan je gewerkt hebt (bijv. medische apparatuur); is dat het aantal gebruikers per dag van de applicatie die je gemaakt hebt (hyves, twitter); bijdrage aan de wetenschap?
Zelf werk ik mee aan de ontwikkeling van medisch-diagnostische apparatuur. Als ik dan in een medisch programma op TV, of op het journaal ziet dat een ziekenhuis in Nederland nieuwe behandelmethoden heeft geïntroduceerd op basis van hetgeen wij maken, dan ben ik daar heel trots op, en geeft het me een heel voldaan gevoel.
Zelf zou ik het niet meteen als sexy omschrijven (daarvoor ben ik dan weer teveel techneut 🙂 ) maar ik denk wel dat dit het soort voorbeelden is waarmee je het imago van de ICT kunt opvijzelen.