Naar aanleiding van het rapport van de Taskforce e-skills is er een hoop ophef ontstaan. Afhankelijk van de economische ontwikkelingen, wordt er in 2015 een tekort tussen de 27.000 en 40.000 aan goedopgeleide ict’ers verwacht. Dit moeten we natuurlijk met zijn allen voorkomen!
Een belangrijk onderdeel van het probleem is het slechte imago van de ict-sector en ict-opleidingen. Zo blijken veel mensen nog steeds van mening te zijn dat ict voor ‘nerds’ is. Nou kan ik me voorstellen dat het beroep van ict’er en de opleiding hiervoor inderdaad niet de meest sexy uitstraling hebben, maar men lijkt te vergeten dat de businessprocessen waaraan ict bijdraagt dat wel zijn. Zonder ict was Osama bin Laden nu nog steeds niet gevonden, was er geen iPad 2 en waren online betalingen niet eens mogelijk.
Toegevoegde waarde
Scholen en bedrijven zouden deze kant van ict meer moeten belichten. In vacatures moet niet alleen gefocust worden op de technische specificaties van een functie, de bits en de bytes, maar juist meer op de toegevoegde waarde die ict'ers in die functie gaan leveren aan de organisatie.
Kijk bijvoorbeeld naar vacatures voor systeembeheerders. Je kunt als bedrijf aangeven dat je op zoek bent naar iemand die complexe incidenten moet kunnen analyseren en oplossen, maar daarnaast kun je ook benadrukken wat er gebeurt als dit niet goed gedaan wordt. Wat heeft dat voor gevolgen voor de businessprocessen? Ict'ers moeten weten dat ze onmisbaar zijn!
Groot verschil
Het onderzoek van de Taskforce heeft ook onder ict'ers veel stof doen opwaaien. Velen geven aan dat er geen tekort zou zijn als het bedrijfsleven ict'ers boven de veertig ook gewoon aan zou nemen of zou investeren in opleiding. Ook uit andere statistieken blijkt dat er een groot verschil zit tussen wat bedrijven vragen in vacatures en de aangeboden cv's.
Er liggen dus genoeg kansen voor opleiding en training en wellicht zelfs omscholing. Maar dan moeten mensen wel weer enthousiast gemaakt worden voor ict. En hier ligt een taak voor ons allemaal. Ict moet weer ‘sexy' worden, wat gaan we hieraan doen?
Trend dat jongeren kiezen voor de 1022e opleiding met ‘management’ in de naam is moeilijk te keren. De snelle manager in pak verdient meer en staat in hoger aanzien dan de met exacte kennis gewapende ICT’er. Je hebt wel een punt dat “ICT” leuker kan worden gemaakt. Advertenties vragen inderdaad te vaak om robots die lekker standaard foutloos kunnen werken. Dit terwijl dingen als initiatief en creativiteit zeker zo belangrijk zijn.
Het spijt me Dr Bram, maar afgezien dat de meeste ICTers hun sexuele escapades liever in prive tijd beleven,
denk ik dat het probleem waar we steeds mee kampen juist te weinig focus op de techniek binnen de ICT is.
Lees gewoon eens de reacties bij de diverse artikelen.
Keer op keer zie je dat er geklaagd wordt over een te gebrekkig kennisniveau…
Er wordt alleen nog maar voor MicroSoft klikklakklaar opgeleid, maar over de ‘bits en bytes’ weet met werkelijk niets meer te vertellen.
(heb meegemaakt dat een afgestudeerde ICTer mij vroeg waarom ik acht ledjes aan een computerinterface had hangen en niet gewoon tien, jazeker. dat soort dingen komen vaker voor dan je denkt !)
Leuke website heb je trouwens (ik check niet op layout maar op content)
“Zonder ict was Osama bin Laden nu nog steeds niet gevonden, was er geen iPad 2 en waren online betalingen niet eens mogelijk.”
Met ict vliegen terroristen gecoordineerd wolkenkrabbers in, was er geen iPad 2 (hoera) en kon je nog veilig betalen.
Enerzijds ben ik het ermee eens dat er heel wat gedaan kan worden aan de scholing van ict-ers, om beter aan te sluiten bij de eisen gesteld in de arbeidsmarkt.
Anderzijds denk ik niet dat je de ict sexy hoeft te maken. Ik kom oorspronkelijk uit een andere beta-hoek en daar was de vraag naar een vrouw-vriendelijkere aanpak. Als vrouw kan ik zeggen dat dit nergens op slaat.
Wat voor mij als persoon de ict zo aantrekkelijk maakt is die kick als je eenmaal je probleem hebt opgelost en de dynamiek die dit vakgebied kent.
Als laatste wil ik hieraan toevoegen dat ik het eens ben met zoistooknogges, wat Bin Laden betreft. Als zijn organisatie ergens in uitblonk, dan was het wel ict. Ze hadden een hele IT afdeling in Afghanistan (lees de geheime geschiedenis van Alqaeda).
Volgens mij is sexy nou juist het laatste waar ICT behoefte aan heeft.
Meer nadruk op vakmanschap, kwaliteit en niet altijd de kostenpost maar juist innovatie en vernieuwing. Sexy klinkt alleen maar snel sneller snelst, en volgens mij is deze sector dat al genoeg…
Als Systeembeheerders onmisbaar zouden zijn, dan zouden ze wel meer verdienen en hoger aanzien hebben, dan altijd maar de kostenpost te zijn waar op bezuinigd kan worden.
De HBO’ers van tegenwoordig zijn juist niet technisch genoeg, er komen voornamelijk mensen vanaf met een basiskennis die verder veel denken te weten, maar eigenlijk niet geschikt zijn voor veel vacatures.
ICT hoeft niet sexy te worden, het is al genoeg als het een dankbare sector zou zijn, waar je niet altijd maar de kostenpost bent.
Ook hier geldt (helaas) weer: waar je ook kijkt in de ICT: Systeembeheerder of databasespecialist is niet echt sexy, en het is ook moeilijk uit te leggen wat je nu maakt/doet etc.
Applicatieprogrammeur .. hangt een beetje af van de sector. Als je iets voor bijv. telebankieren maakt, spreekt het nog wel tot de verbeelding van mensen, maar een applicatie voor één of ander vaag beroep wordt al lastiger.
Maar kijk eens in een embeded wereld:
– intelligente verlichting die sw bevat
– medische apparatuur zoals mri en röntgenscanners. Bevat heel wat software, en wordt gebruikt in een interesante omgeving
– de tomtom; velen gebruiken het dagelijks
Laat eens zien waar de SW in het dagelijks leven allemaal gebruikt wordt, en dat dat echt niet allemaal “nerd” omgevingen zijn
@PaVaKe tja helemaal mee eens, maar ik vrees als men daar aan begint, dat er verwezen word naar de OV-chipkaart, die van voor tot achter rammelt.
Niet zo verwonderlijk als je weet hoe het in elkaar gezet is, maar das dus wel het gevolg van een ’te sexy imago’ voor zo’n applicatie heb je echt geen overloaded, instabiel besturingssysteem nodig, zonder OS werkt ook prima, maar dan moet je wel snappen wat een embedded systeem is.
Laat dat eens fatsoenlijk uitgelegd worden, ipv wat voor welke merken leasauto’s je in aanmerking komt.
Kip en ei probleem.
Waarom als NL student kiezen voor een ICT studie als outsourcing een trend is die niet meer te stoppen is?
ICT = hard werken, laag salaris, continu bijscholen (in eigen tijd) en als eerste eruit getrapt worden tijdens een laag conjunctuur.
Hoe wou je dit “sexy” maken?
Constant in de file. Onderbetaald. Matige leasebak. Veel overwerk. Brallende managers. Absurde deadlines. Constant dat gedreig met outsourcen naar Bangladesh.
Weet je wat? Sop het op met je rotfunctie. Ik ga wel wat anders doen! *steekt middelvinger op*