Een handelsmissie van acht Nederlandse en Deense ict-ondernemers bezocht begin februari 2011 Bangladesh. Doel van de reis was een onderzoek naar de mogelijkheden voor outsourcing naar dit ict-land in opkomst.
'Op weg van het vliegveld naar het hotel dacht ik: dit is complete tijdverspilling', lacht ict-ondernemer Thomas Østergaard Nielsen van het Deense bedrijf Klestrup Partners. De meeste deelnemers aan een ict-handelsmissie naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, delen deze eerste indruk. Bangladesh kampt met een negatief imago. De chaos en armoede op straat schrikken af, maar het land heeft veel potentie. 'Tijdens ons bezoek aan bedrijven waren we onder de indruk van de drive van de mensen en de technische kwaliteit van het werk', verwoordt Jaco de Vries van het Nederlandse bedrijf Omnext de ervaring van de deelnemers.
Bangladesh is één van de landen waar de 'offshore' software-industrie groeit. Het land is voor het eerst genoemd in de top dertig van bestemmingen in de jaarlijkse lijst van Gartner, een leidend onderzoeks- en consultancybureau in dit wereldje. Volgens het onderzoek blinkt Bangladesh vooral uit in kostenbesparing. Een programmeur verdient gemiddeld vijfduizend dollar per jaar. Voor tienduizend dollar staat er een manager een jaar lang aan het roer. Een schijntje in vergelijking met Nederlandse lonen, en die in buurland India.
Flexplekken
Op bezoek bij de bedrijven valt op hoe professioneel deze zijn. Het bedrijf Grameenphone IT heeft een modern kantoorgebouw met flexplekken waar de gemiddelde Nederlandse organisatie een puntje aan kan zuigen. De directeur heeft lange tijd in het westen gewoond en dat is goed te merken aan zijn leiderschapsopvattingen. Hij houdt kantoor in een open ruimte zonder deuren en nodigt zijn werknemers uit om hem te allen tijde aan te schieten. Een uitzondering overigens in een land waar het volstrekt normaal is om ondergeschikten bot te commanderen. Zo bezoeken delegatieleden ook bedrijven waar de werknemers als haringen in een ton aan het programmeren zijn. Maar over het algemeen treffen ze moderne bedrijven aan.
'Ik was verbaasd over de technische mogelijkheden en de gelijkwaardige partner die tegenover me zat', vertelt één van de Deense deelnemers. 'De managers hebben vaak in Amerika of Europa gestudeerd en gewerkt. Dat is goed te merken.' Een mening die tijdens de evaluatie kan rekenen op instemmend geknik. En hoewel de sterke hiërarchie Nederlanders en Denen af en toe doet fronsen, biedt het bij het programmeren van software ook veel voordelen. Zo bekent De Vries van Omnext: 'In Nederland willen programmeurs graag hun creativiteit kwijt. Dat ze hier gewoon doen wat je zegt, is af en toe wel erg lekker. Daarnaast dwingt het ons tot discipline. Wij moeten heel precies aangeven wat we willen en daardoor rationeler nadenken over het product .' Daarnaast kan zijn bedrijf door het tijdsverschil 24-uurs dienstverlening aanbieden. 'In ons businessmodel leveren klanten aan het einde van de dag hun software aan, dat scannen we 's nachts en de volgende ochtend kunnen ze er mee verder.' Deze nachturen zijn in Nederland vaak te duur om rendabel te benutten.
Menukaart
De ict-bedrijven in Bangladesh doen alles om opdrachten binnen te slepen. Hun productportfolio lijkt op de menukaart van een Chinees restaurant. 'No problem' is de veel gehoorde reactie op kritische vragen. Tijdens het bezoek aan Leadsystems vraagt De Vries van Omnext: 'Wat verwachten jullie van ons als klant?' De ceo kijkt even verbaasd en bast dan: 'We just want projects, projects, projects. And then we want money, money, money.' Tijdens de gesprekken met de bedrijven valt op dat Bengalen nauwelijks vragen stellen en vooral veel aan het woord zijn. 'Mensen zijn hier zo 'eager for business' dat ze vaak niet luisteren', is Østergaard Nielsens ervaring.
@Pascal,
Ik denk het niet. Geld besparen (ten koste van alles) teneinde de eigen overhead te compenseren blijft voor managers het belangrijkst.Ik las eergisteren weer zo’n ICT office bericht in de Telegraaf :
http://tinyurl.com/63sr3jg
ICT Office heeft nu het plan opgevat om de arbeidscontracten voor vaste medewerkers zodanig te flexibiliseren dat deze mensen in feite allemaal ZZP-ers gaan worden. Deze maatregel en ook de importkranen die straks open gaan voor ICT-ers zal ervoor moeten zorgen dat een ICT-er straks hoogstens EUR 30 per uur kost.
@Kees
Interessant artikel, zeker voor wie goed tussen de regels door kan lezen:
“”
Maar bedrijven ervaren steeds meer problemen bij projecten. Ze schreeuwen op wervingssites letterlijk om goede planners, programmeurs en systeembeheerders. Bedrijven halen programmeurs uit OostEuropa, het tekort loopt in Nederland volgens twee onderzoeken in vier jaar op naar tussen 15.000 tot 40.000 mensen.
“”
Dus je denkt, goh… we hebben echt een probleem. Veel te weinig mensen om het werk te doen. Haal iedereen hier heen, elke medewerker telt, etc. etc.
Maar wacht eens even, dan lees je het einde van het bericht:
“”
Hogendoorn en de bedrijven zeggen vooral snel tot nieuwe contracten te willen komen. „Lukt het niet, dan moeten we helaas op de oude voet verder”, zegt Hogendoorn. „En dat heeft niemand ooit veel opgeleverd.”
In het doemscenario worden opnieuw duizenden mensen ontslagen. Dat de werkgevers die ’oude reflex’ ingaan, noemt Brinkers vooraf al ’teleurstellend’. „Van werknemers afkomen lijkt me niet de grootste uitdaging voor de sector. Wél hoe je aantrekkelijk blijft, ook voor jongeren. Dat is een discussie die ik graag wil voeren met werkgevers”, zegt Brinkers. Hij doelt op hoe werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen, en hoe bedrijven stimuleren in deeltijd werk en privé te combineren. „Ik vind dat deze sector vrij ouderwets reageert op de nieuwe tijd.”
“”
Dus:
Als we nu niet allemaal ZZPer worden dan moeten de bedrijven helaas duizenden mensen ontslaan? Toch vreemd voor een sector waar er zulke grote tekorten zijn??
Wellicht denk ik wat te ‘zwart-wit’ als ICTer, maar volgens mij klopt er ergens iets niet in dit verhaal… Blijkbaar valt het met dat schreeuwende tekort wel mee…
Ik wacht gewoon op mijn gemak af, laat ze maar programeurs in Bangladesh inhuren.
En als die hun werk beter doen, dan gaan wij toch iets anders doen (Nederlanders schijnen erg goed te zijn in het kweken van ’tomatenplantjes’)
Maar als onverhoopt blijkt dat onze colega’s in Bangladesh te veel gedaan hebben wat ze gevraagd word en er dus een onoverkomelijke puinhoop is ontstaan… tja dan moet ik toch een tarief rekenen dat mijn achterstallige inkomsten compenseert, mooi, kan ik ook eens associaal doen de Jaguardealer is hier vlakbij.
@Pascal: Ik ken een aannemertje dat rekent schriktarief voor als hij beunhazen werk moet repareren.
Goedkope polen gebruikt? 3 x zo duur uit.. Ideetje voor in de ICT misschien? 🙂
prikkelende titel.
Gelukkig denkt in Nederland een programmeur mee met de opdrachtgever, geeft aan waar de beertjes zijn…. Dat is de toegevoegde waarde van een goede programmeur. Eerst denken, dan doen…. geen onzin maken….
De “OUTS!”ource programmeur heeft geen enkele binding met zijn klant, zal echt niet wijzen op enige inconsistenties want hoe langer het project duurt, des te hoger het inkomen. Alleen maar de tranen in de ogen lachen om die domme, arrogante blanken….
Er is laatst een boek verschenen over “bullshit-management”. Het vertelt over de voor het overgrote deel zinloze werk van mensen die eigenlijk nergens inhoudelijk verstand van hebben, maar wel moeten sturen… Past bij de titel.
Er zijn al veel goede ervaringen met offshoring. Nederlandse ondernemers vertellen over het laten uitvoeren van IT-projecten in Bangladesh tijdens een middagbijeenkomst op 21 juni in Amsterdam. Voor het programma: http://www.offshorenet.nl/press-releases/Offshore-eventJun2011.html
Er zal ook een delegatie van IT-dienstverleners uit Bangladesh aanwezig zijn.
“Hier doet een programmeur nog wat je zegt” zegt alleen iemand die beter weet hoe iets gemaakt moet worden dan de bouwer zelf.
Gaat het hier nog werkelijk om de kwaliteit van het product, of misschien het ego van de afnemer? In het eerste geval denk ik dat je in NL een goede deal kunt sluiten, voor het tweede is outsourcing een prima idee.
Haha Stefan, sterke opmerking. Aleen is dit artikel inmiddels al enigzins gedateerd.