Een handelsmissie van acht Nederlandse en Deense ict-ondernemers bezocht begin februari 2011 Bangladesh. Doel van de reis was een onderzoek naar de mogelijkheden voor outsourcing naar dit ict-land in opkomst.
'Op weg van het vliegveld naar het hotel dacht ik: dit is complete tijdverspilling', lacht ict-ondernemer Thomas Østergaard Nielsen van het Deense bedrijf Klestrup Partners. De meeste deelnemers aan een ict-handelsmissie naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, delen deze eerste indruk. Bangladesh kampt met een negatief imago. De chaos en armoede op straat schrikken af, maar het land heeft veel potentie. 'Tijdens ons bezoek aan bedrijven waren we onder de indruk van de drive van de mensen en de technische kwaliteit van het werk', verwoordt Jaco de Vries van het Nederlandse bedrijf Omnext de ervaring van de deelnemers.
Bangladesh is één van de landen waar de 'offshore' software-industrie groeit. Het land is voor het eerst genoemd in de top dertig van bestemmingen in de jaarlijkse lijst van Gartner, een leidend onderzoeks- en consultancybureau in dit wereldje. Volgens het onderzoek blinkt Bangladesh vooral uit in kostenbesparing. Een programmeur verdient gemiddeld vijfduizend dollar per jaar. Voor tienduizend dollar staat er een manager een jaar lang aan het roer. Een schijntje in vergelijking met Nederlandse lonen, en die in buurland India.
Flexplekken
Op bezoek bij de bedrijven valt op hoe professioneel deze zijn. Het bedrijf Grameenphone IT heeft een modern kantoorgebouw met flexplekken waar de gemiddelde Nederlandse organisatie een puntje aan kan zuigen. De directeur heeft lange tijd in het westen gewoond en dat is goed te merken aan zijn leiderschapsopvattingen. Hij houdt kantoor in een open ruimte zonder deuren en nodigt zijn werknemers uit om hem te allen tijde aan te schieten. Een uitzondering overigens in een land waar het volstrekt normaal is om ondergeschikten bot te commanderen. Zo bezoeken delegatieleden ook bedrijven waar de werknemers als haringen in een ton aan het programmeren zijn. Maar over het algemeen treffen ze moderne bedrijven aan.
'Ik was verbaasd over de technische mogelijkheden en de gelijkwaardige partner die tegenover me zat', vertelt één van de Deense deelnemers. 'De managers hebben vaak in Amerika of Europa gestudeerd en gewerkt. Dat is goed te merken.' Een mening die tijdens de evaluatie kan rekenen op instemmend geknik. En hoewel de sterke hiërarchie Nederlanders en Denen af en toe doet fronsen, biedt het bij het programmeren van software ook veel voordelen. Zo bekent De Vries van Omnext: 'In Nederland willen programmeurs graag hun creativiteit kwijt. Dat ze hier gewoon doen wat je zegt, is af en toe wel erg lekker. Daarnaast dwingt het ons tot discipline. Wij moeten heel precies aangeven wat we willen en daardoor rationeler nadenken over het product .' Daarnaast kan zijn bedrijf door het tijdsverschil 24-uurs dienstverlening aanbieden. 'In ons businessmodel leveren klanten aan het einde van de dag hun software aan, dat scannen we 's nachts en de volgende ochtend kunnen ze er mee verder.' Deze nachturen zijn in Nederland vaak te duur om rendabel te benutten.
Menukaart
De ict-bedrijven in Bangladesh doen alles om opdrachten binnen te slepen. Hun productportfolio lijkt op de menukaart van een Chinees restaurant. 'No problem' is de veel gehoorde reactie op kritische vragen. Tijdens het bezoek aan Leadsystems vraagt De Vries van Omnext: 'Wat verwachten jullie van ons als klant?' De ceo kijkt even verbaasd en bast dan: 'We just want projects, projects, projects. And then we want money, money, money.' Tijdens de gesprekken met de bedrijven valt op dat Bengalen nauwelijks vragen stellen en vooral veel aan het woord zijn. 'Mensen zijn hier zo 'eager for business' dat ze vaak niet luisteren', is Østergaard Nielsens ervaring.
@Johan’s 2 punt en Kees; Inderdaad zou het beter zijn als er flinke antidump heffing zou zijn.
Ik zie een kans de oplossing van het begrotingstekort en de oplossing voor de werkloze IT-ers. Maak de heffing zo groot dat alles weer geinsourced wordt.
Die prijzen voor voedsel en leven daar zijn zo laag, omdat ze daar geen rare heffingen en tax hebben.
@Pascal, je uitspraak ‘managers zijn geen programmeurs’ brengt me op het volgende, wie moeten de (technische) specificaties opstellen? Juist, de (voormalig) programmeurs. Waar haal je anders het technisch inzicht vandaan?
Alleen programmeren de programmeurs dan dus niet meer, en heet elke programmeur hier straks ’technisch projectmanager’. Stap 2 in de meest cynische situatie is dat programmeren niet meer als relevant gezien wordt en het bijbehorende analytisch denken en logisch construeren langzaam komt te vervallen in de maatschappij.
Dan heb je volgens mij je eigen innoverend vermogen kapot gemaakt?
De mensen die jarenlang gezwoegd hebben om zich deze vaardigheden eigen te maken stuwen de innovatie met hun producten als google, facebook, smartphones, augmented reality et cetera. < zaken die niet door managers zijn gemaakt maar door programmeurs, of althans mensen die kunnen programmeren. Daarbij denk ik dat heel veel Nederlandse programmeurs tegen 6-8k per maand en een goede overeenkomst over de verantwoordelijkheden best wel 'willen doen wat je zegt' en 'eager for business' zijn. De vraag is, zoals hierboven al vaak gezegd, of we gediend zijn met een dergelijke mentaliteit. Ik werk zelf in elk geval liever op een gelijkwaardige basis samen met technisch specialisten. Hoogstens voor routinewerk/erg dom programmeerwerk is outsourcing een optie, maar in een goed bedrijf wordt dat laatste vrijwel niet gedaan.
Beste Mark, ik heb geen idee.
Ik heb dat altijd zelf moeten doen, en ik heb echt niet mijn hele leven enkel webapplicaties zitten fantaseren.
ik ken jou niet en waarschijnlijk jij mij ook niet, dus over mijn capaciteiten kun jij onmogelijk een correct oordeel vellen.
Verder ga ik wel mee met je in je laatste twee opmerkingen, want than again blijf ik natuurlijk een techneut in hart en nieren. (overigens ik heb al vaker aangegeven dat ik best tevreden ben met mijn job).
@Pascal, mijn eerste opmerking was een aanvulling op je uitspraak. De bedoeling was om te illustreren dat managers niet om mensen heen kunnen die op z’n minst kunnen denken als een programmeur, zelfs als je de implementatie outsourced. (omdat je specificaties dan logisch moeten zijn)
Het was op geen enkele manier bedoeld als kritiek of beoordeling van jouw capaciteiten.
Het probleem is dat ze ook niets meer doen dan wat je ze verteld. Ga je outsourcen houd dan rekening met het extreem uitschrijven van je specs.
@Eduard
Met een klein beetje moeite extra, schrijf je zelf ook de code !
@Mark, ok.
@Kees, das eigenlijk inherent aan de opmerkingen van Mark en mijzelf en waarschijnlijk ook de insteek van Eduard.
Ik ben idd wel vaker erg verbaast geweest over de manier waarop ik opdrachten kreeg toegeschoven.
Klant :’de client moet contact maken met de server’
Ikke : “De server ? waar staat dat ding dan en wat voor protocol draait er op die server ?”
Klant : ‘Ehhh hoezo ? hebben we dan ook een server nodig ?’
En dan niet een keer he !
Opdracht is meestal, voldoe aan mijn waanideeen en zorg dat het morgen klaar is en niets kost.
Gelukkig ben ik niet afhankelijk van dergelijke enthousiaste avonturiers.
Uiteraard kom ik ook ondernemers tegen die sereus over de zin en haalbaarheid van een product nadenken, maar je blijft lachen over de eisen die soms gesteld worden.
Lijstjes met gehypte kreten waarvan de betekenis onbekend is, zijn eerder regel dan uitzondering.
Nu ja… blijft best een leuk vak hoor.
@Kees
dat is mijn punt. Je moet daar zoveel tijd aan besteden dat je de software eigenlijk al geschreven hebt.
@Pascal @eduard
Natuurlijk weet ik dat in het geval van offshoring de specificaties zodanig gedetailleerd moeten zijn dat je net zo goed zelf de source code kan schrijven (en je dus zo geen geld bespaart), maar aangezien sommige van deze reacties ook gelezen worden door managers, kon ik het niet nalaten om dat nog even expliciet te herhalen.
@Kees, als managers deze reacties zouden lezen (en begrijpen) dan geld dat ongetwijfeld ook voor andere reacties, die inhouderlijk vrijwel allemaal van gelijke strekking zijn.
Lijkt me toch dat die mensen dan toch eens achter hun oren gaan krabben……..toch ????
Ik ben weer naief.