Ruim de helft (53 procent) van de hostingbedrijven in Nederland beschikt over geen enkele vorm van certificering, terwijl ruim een derde (37 procent) certificering beschouwt als een absolute noodzaak om te overleven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) en accountancykantoor Mazars. 59 procent van de ondervraagde hostingproviders zegt het belang van certificering in te zien.
Van de hostingproviders die meededen aan het onderzoek, beschikt 19 procent over de ISO27000- en 14 procent over de ISO9001-certificering.
ISO 27000-certificeringen zijn standaarden voor informatiebeveiliging. De norm specificeert eisen voor het vaststellen, implementeren, uitvoeren, controleren, beoordelen, bijhouden en verbeteren van een gedocumenteerde informatiebeveiliging. De ISO 9001:2008 is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. Die norm moet bijvoorbeeld zijn vastgelegd in statuten en medegedeeld worden aan alle personeelsleden van een bedrijf.
DHPA-deelnemers beschikken vaker over een certificering dan niet-deelnemers. Voor de ISO27001-certificering is dit 46 procent tegen 11 procent; voor de ISO9001-certificering 27 procent tegen 10 procent. Voor de andere ISO-certificeringen is het verschil groter. Van de DHPA-deelnemers heeft 23 procent een ISO27000-, 18 procent een ISO27002- en 14 procent een ISO20000-certificering. Van de niet-deelnemers heeft 1 procent een van de drie laatstgenoemde certificeringen.
Eigen keurmerk
De DHPA werkt aan een eigen keurmerk voor haar deelnemers. Naast het eigen keurmerk is de organisatie bezig met de ontwikkeling van een Escrow-voorziening voor de hostingsector. Dat is een voorziening die de continuïteit van de hostingdienst en de beschikbaarheid van data en applicaties bij het faillissement van een provider garandeert.
DHPA
Tot de deelnemers van de DHPA behoren Argeweb, BIT, Bluedome, Cyso Managed Hosting, Denit Hosting Solutions, Getronics, Intermax, Interoute, IS Interned Services, Leaseweb, Luna Internet, Multrix, NXS, Parentix, Ram Infotechnology, RDC, ReasonNet, SaaSPlaza, Uniserver en WideXS/Ion-IP. De DHPA en haar doelstellingen worden gesteund door onder andere Cisco, Dell, IBM, ICTRecht, Microsoft, Mazars, Novell, Sun Microsystems, F5 Networks en VMware. Het platform streeft naar een verdere professionalisering van de hostingsector. Het platform wil het imago en de rentabiliteit van de sector verbeteren.