We testten de recentste 15- en 17-inch versies van Apple's MacBook Pro. Er is ook nog een 13-inch versie die we niet hebben getest. Ze zijn allemaal voorzien van Intel i5- of i7 dual- of quad-core processoren en Intel HD Graphics 3000 en/of AMD Radeon HD 6x-videochips.
Design en uitrusting van de verschillende versies zijn erg gelijkend: zeer platte aluminium chassis uit een stuk (door Apple 'unibody' gedoopt), led-verlichte schermen en toetsenborden, dubbellaagse 8x SuperDrive met sleuf in plaats van lade, groot multitouch-aanraakvlak waarop je overal kunt klikken, een innovatieve magnetische stroomaansluiting met een stekker die vanzelf loslaat als er te veel kracht op wordt gezet en krachtige Lithium-Polymeer accu's die je niet zelf kunt verwisselen. De MacBook Pro's zien er in elk geval prachtig uit, ook al dankzij de ultraplatte, volledig door gehard glas beschermde, erg heldere schermen. Je kunt kiezen tussen een glanzende of ontspiegelde toplaag. Apple beweert overigens dat je de niet-verwisselbare accu's duizend keer kunt opladen, terwijl dit voor een typische (verwisselbare) laptopaccu eerder 200 à 300 keren zou zijn.
Thunderbolt
Nieuw is de Thunderbolt-poort die overdrachtsnelheden tot 10 Gbit/s in twee richtingen mogelijk maakt, wat twee keer zo snel is als USB 3.0, twintig keer sneller dan USB 2.0 (eveneens aanwezig) en twaalf keer sneller dan FireWie 800 (één poort aanwezig). De Thunderbolt -aansluiting is identiek aan en neemt de plaats in van de vroegere mini-DisplayPort op de MacBook Pro's. Thunderbolt is volledig compatibel met alle bestaande DisplayPort-apparatuur, maar ondersteunt verder het PCI Express protocol en kan dus ook worden gebruikt voor dataoverdracht. Dit kan trouwens tegelijk over dezelfde kabel; apparatuur kan men doorlussen (‘daisy-chaining'). Ook zullen er Thunderbolt-hubs op de markt komen. DisplayPort 1.1-schermen moet je wel aansluiten op het eind van de Thunderbolt-lus. Nieuwe DisplayPort-schermen mogen overal in de lus worden aangesloten, samen met eventuele data-apparatuur. De technologie is een uitvinding van Intel met inbreng van Apple. We treffen ze in deze test alleen op de Apple-laptops aan. Alle grafische aansluitingen verlopen via de Thunderbolt-poort op de zijkant. De gebruiker moet wel nog een verloopkabel kopen voor vga, dvi of hdmi, want die wordt standaard niet meegeleverd. De nieuwe modellen gebruiken niet langer grafische chips van Nvidia, maar van AMD. Daarnaast hebben ze nog een energiezuinigere Intel HD Graphics 3000 grafische chip. Ze schakelen automatisch tussen beide chips om stroom te besparen.
Autonomie
De door Apple opgegeven autonomie varieert van 6 tot 8 uur, maar geldt uiteraard onder Mac OS.X 10.6. In de praktijk haalden we naargelang de uitgevoerde taken en de instelling van het scherm tussen de 4 en 10 uur op zowel de 15-incher als de 17-incher. Onder Windows 7 daalt de autonomie wel fors, maar dat heeft er ook mee te maken dat het mechanisme om over te schakelen naar de minder energiehongerige grafische Intel-chip daar standaard niet functioneert. (We hebben er geen idee van of je dit zelf kunt installeren; BootCamp doet het in ieder geval niet.) De accu's houden het onder Windows 7 gemiddeld 4,5 à 5 uur uit. Die Windows-installatie doen we voornamelijk om onze Windows-benchmarks ook te kunnen uitvoeren op de MacBook Pro. Net zoals in voorgaande jaren scoren de Apple-laptops erg goed in alle Windows-benchmarks.
De Serie: Vijftien zakelijke laptops getest
1: Inleiding en testverantwoording
2: Acer TravelMate en Asus P52F
3: Apple MacBook Pro
4: Dell Vostro en Precision
5: Lenovo en Samsung
6: Sony en Medion
7: Toshiba Tecra en Portégé
Tabel met productinformatie, testresultaten en stroomverbruik
U kunt de tabel hier downloaden.